Κορυφώνεται η μάχη στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Κορυφώνεται η μάχη στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Υψηλοί τόνοι επικράτησαν ολόκληρο το διήμερο, μετά τη  σφοδρή σύγκρουση των κ. Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σήμερα, και μετά την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε βάρος του κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ζητάει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης. Με βάση τα λεχθέντα του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση θέλει τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, αν και με βάση το Σύνταγμα αρκεί πλειοψηφία 120 ψήφων.

Χθες, η συζήτηση στη βουλή συνεχίστηκε όπως ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης, σε κλίμα μεγάλης έντασης, με τις ομιλίες του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη να ξεχωρίζουν.

Από το βήμα της ολομέλειας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στην πρόταση μομφής από τη ΝΔ, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά κατατίθεται πρόταση μομφής εναντίον υπουργού, όχι για πράξεις ή παραλήψεις, αλλά επειδή έχει απρεπές ύφος».

«Προβληματίστηκα έντονα για τη γλώσσα που έπρεπε να χρησιμοποιήσω σήμερα για να αντιμετωπίσω την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ σε βάρος μου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Σκέφτηκα αν πρέπει να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα των Σφακίων ή του Χάρβαρντ. Αλλά όποια και να χρησιμοποιήσω, δεν θα την καταλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρει την ψυχολογία των Σφακιανών αλλά ούτε τη γλώσσα του Χάρβαρντ. Με τη χθεσινή του ομιλία ο κ. Μητσοτάκης εκτός από ανεπαρκής αποδείχθηκε και φυγόπονος» πρόσθεσε.

Ο κ. Πολάκης είπε επίσης ότι η δήλωσή του για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ήταν αμιγώς πολιτική ενώ σημείωσε: «Αντιμετώπισα τον κ. Κυμπουρόπουλο ως ισότιμο πολιτικό συνομιλητή. Πιστεύω ακράδαντα ότι βρίσκεται στο ίδιο ύψος με όλους μας. Δεν είμαι εγώ που έδειξα έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του αλλά τα στελέχη σας που έσπρωχναν τα προηγούμενα χρόνια όλα τα άτομα με αναπηρία στον κοινωνικό Καιάδα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, απ’ την πλευρά του, άσκησε σκληρή κριτική τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «χυδαίο σόου» τη χθεσινή επίθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «μεγάλη υποκρισία» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «ενώ κάνουν λόγο για κιτρινισμό, όταν μιλάνε τα άλλα κόμματα για τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο κότερο της κ. Παναγοπούλου την ίδια ώρα δεν βλέπουν κιτρινισμό στο ύφος και στις συκοφαντίες που εξαπολύει εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων ο κ Πολάκης».

«Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλάει για κιτρινισμό. Έχετε δει το βίντεο του 2014 με τον κ. Τσίπρα που κατηγορούσε το παλιό πολιτικό σύστημα που πήγαινε βόλτες με κότερα; Δηλαδή κίτρινο είναι μόνο το κότερο που πάει βόλτα τον κ. Τσίπρα και όλα τα άλλα είναι άσπρα; σημείωσε δεικτικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ακόμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σχολίασε και τη σημερινή ανάρτηση του πρωθυπουργού στο facebook που αναφέρεται στα όσα ισχυρίστηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης για την οικογένειά του.

«Διάβασα τη μακροσκελή ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο facebook. Για τα χρόνια που υβρίζει ο Τσίπρας την οικογένεια Μητσοτάκη σας έχει απασχολήσει καθόλου; Ξαφνικά σας έπιασε ο πόνος όταν ακούσατε την ιστορία με τον πατέρα και θείο Τσίπρα και τις σχέσεις με τη χούντα; Δεν καταλαβαίνω την υποκρισία σας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επικαλέστηκε και σχετικές αναφορές του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Βασίλη Λεβέντη.

«Καταδικάζω μια Κυβέρνηση που έχει πέσει στη συνείδηση του λαού και θα το καταλάβει όταν κάνει εκλογές». Αυτό τόνισε ο τομεάρχης δικαιοσύνης της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα χαρακτήρισε την χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «μια άσχημη στιγμή για την Βουλή», και τόνισε ότι «οι πολίτες είδαν μια παρακμή των κοινοβουλευτικών διαλόγων, ένα στημένο μικρό ανταγωνισμό άγονων αντεγκλήσεων».

«Το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης όχι γιατί η κυβέρνηση απέτυχε, αλλά γιατί πέτυχε, γι΄αυτό άλλλωστε αποσπά τα εύσημα των αγορών, των οίκων αξιολόγησης της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των Ισραηλινών που ματώνουν τους Παλαιστίνιους», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως πασχίζει για τους πολλούς, όμως βγάζει φλας αριστερά και στρίβει δεξιά» καθώς «η οικονομική σας ανάπτυξη, η καπιταλιστική δηλαδή ανάπτυξη είναι αυτή που τσακίζει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης με αποτέλεσμα όχι μόνο την μη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

«Εμείς στο Ποτάμι αναζητούμε τρόπους να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Όχι να εξωραΐσουμε ένα χειρότερο χτες». Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, επικρίνοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση τους.

«Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που συνωμοτούν για να μην υπάρχει ουσιαστική συζήτηση για την Ευρώπη, τον θεσμό από τον οποίο εξαρτάται το μέλλον μας», τόνισε η κ. Λυμπεράκη και πρόσθεσε:

«Και μόνο για αυτή την πράξη αποσιώπησης εμείς στο Ποτάμι δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι είναι απλό θέμα αλλαγής φρουράς και ότι δεν χρειάζεται να λύσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Έτσι, αν το ίδιο ερώτημα εμπιστοσύνης μας έθετε η άλλη πλευρά, η απάντησή μας θα ήταν η ίδια».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή