Διπλή στρατηγική Μαξίμου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι τις ευρωεκλογές, ήταν το πρώτο –σήμερα ακολουθεί το δεύτερο– crash test των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, κατά την έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε δύο διαφορετικές στρατηγικές, σε πρωτολογία και δευτερολογία, όπου αμφότερες εξυπηρετούν ένα σχέδιο το οποίο στο Μαξίμου ελπίζουν πως μπορεί να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα να βγει από τα αδιέξοδα, έστω και την ύστατη ώρα προ των εκλογών.

Οπως φάνηκε από την πρωτολογία του κ. Τσίπρα, στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν να αλλάξουν την ατζέντα όπως αυτή διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα. Ητοι θέλουν να στραφεί η συζήτηση αποκλειστικά στην οικονομία, στην οποία το Μαξίμου πιστεύει πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς εικάζεται πως οι πρόσφατες εξαγγελίες ενδυναμώνουν το αφήγημα για «αποκατάσταση των αδικιών» στη μεταμνημονιακή εποχή. Κυβερνητικές πηγές άλλωστε μετέφεραν στην «Κ» την πεποίθησή τους πως «το Ζάππειο» θα λειτουργήσει τονωτικά για το κυβερνών κόμμα. Χωρίς να δίνουν περαιτέρω διευκρινίσεις, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι εξαγγελίες μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να δώσουν τελικά στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να εξαπολύσει «την τελική αντεπίθεση» ενόψει των εθνικών εκλογών. Η συγκεκριμένη στρατηγική επιτάσσει, εκτός των άλλων, να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια δύναμη αξιοπιστίας. Εν κατακλείδι, έτσι ερμηνεύεται και η στάση του πρωθυπουργού κατά την πρωτολογία του, όπου προσπάθησε να υποβαθμίσει τα πολλά ζητήματα ηθικής τάξεως που πλήττουν τελευταία την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά, δηλαδή το ζήτημα Πολάκη και το θέμα των διακοπών στο σκάφος της οικογένειας Παναγοπούλου.

Οι εκλογικές απαιτήσεις όμως και το χαμένο έδαφος –τουλάχιστον όπως εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις– απαιτούν από τον Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί και σε ένα εκ διαμέτρου αντίθετο ρεύμα: να επιδιώξει την πόλωση και μέσω αυτής να αυξήσει τη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος.

Ετσι ερμηνεύεται η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα, που ενώ κατά το πρώτο κομμάτι είχε πει πως δεν θα μπει στη διαδικασία να αναμετρηθεί με τον αντίπαλό του στον «κιτρινισμό» και στη «λάσπη», τελικά σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους, οδηγώντας την κοινοβουλευτική συζήτηση σε μια προσωπική μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο Μαξίμου, επισήμως, για τη «μεταμόρφωση» του κ. Τσίπρα στη δευτερολογία του και γενικότερα για τη μετατροπή της εθνικής αντιπροσωπείας σε «ρωμαϊκή αρένα», κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι θεωρούν την αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. στον πατέρα του πρωθυπουργού για «δουλειές επί χούντας».

Η ανάρτηση

Ενδεικτικό είναι πως ο πρωθυπουργός, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, απάντησε με μια μακροσκελή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook για τα φρονήματα του πατέρα του, χαρακτηρίζοντας «υβριστή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως ο πατέρας του «όχι μόνο δεν συνεργάστηκε» με το καθεστώς της επταετίας, αλλά αντίθετα «γνώρισε και τη φιλοξενία τους στα κρατητήρια του καθεστώτος», λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων του.

Ο πρωθυπουργός στη ίδια ανάρτηση αναφέρει πως δεν ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του υπήρξε αντιστασιακός αλλά πως «ανήκε στη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών, δημοκρατικών ανθρώπων που, παρά το ότι δεν βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της αντίστασης, είχαν πάντα καθαρή τη συνείδηση και το πολιτικό τους φρόνημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή