Κύπρος: Επιτάχυνση του προγράμματος γεωτρήσεων της Total

Κύπρος: Επιτάχυνση του προγράμματος γεωτρήσεων της Total

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα εξασφάλισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία είναι μόνο ένα κομμάτι των επιδιώξεων της Λευκωσίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, 36 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πάφου. Η μονοήμερη παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι ήταν το άλλο σκέλος της διπλωματικής εκστρατείας, που αφορά το νότιο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου έχουν αδειοδοτηθεί οικόπεδα σε εταιρείες, ανάμεσα σε αυτές και της γαλλικής Total. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη γαλλική πρωτεύουσα, πέρα από τη διπλωματική στήριξη, φαίνεται να εξασφάλισε και τη διαβεβαίωση της Total πως το πρόγραμμα γεωτρήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της Total Ελίας Κασίς, φαίνεται να συμφώνησαν σε επιτάχυνση του προγράμματος γεωτρήσεων, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είχε πει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» Κύπρου, τον περασμένο Μάρτιο, μετά το πέρας των εργασιών της ExxonMobil είναι προγραμματισμένες πέντε γεωτρήσεις, σε άλλα αδειοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης, χωρίς να προσδιορίζει τη χρονική σειρά, είχε αναφέρει πως γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν στα οικόπεδα 6, 7, 8, 11 και 3. Το οικόπεδο 6 είναι αυτό στο οποίο έχει εντοπιστεί κοίτασμα και αναμένεται η επιβεβαιωτική γεώτρηση. Στο οικόπεδο 11 πραγματοποιήθηκε γεώτρηση και δεν εντοπίστηκε κοίτασμα. Οι κινήσεις που γίνονται στην παρούσα φάση για έναρξη εργασιών στην ΑΟΖ αφορούν κυρίως τα οικόπεδα 7 και 8, στα οποία η τουρκική πλευρά αφήνει να διαρρεύσει πως θα μετακινήσει ένα από τα δύο γεωτρύπανα που διαθέτει. Και στα δύο οικόπεδα όλα δείχνουν πως η Total θα έχει συμμετοχή στις έρευνες. Μια επιλογή, που έχει να κάνει με την ενίσχυση της συνεργασίας με τους Γάλλους, αλλά και την πολιτική στήριξη που έχει η Total από το Παρίσι.

Αυτό το οποίο φαίνεται μετά και την επίσκεψη Χριστοδουλίδη είναι πως Λευκωσία και Total θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενες νέες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Ενα άλλο στοιχείο που έχει αξία, και εντάσσεται στα άμεσα μέτρα εναντίον των προκλήσεων της Τουρκίας, είναι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης όσων προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο. Παρά το γεγονός ότι το κυπριακό ΥΠΕΞ έχει παραδώσει τα στοιχεία που απαιτούνται από το περασμένο Σάββατο, η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χθες Πέμπτη, είπε πως η έκδοσή τους είναι στο τελικό στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή