ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση 64 προσωπικοτήτων κατά του ΣΥΡΙΖΑ

paremvasi-64-prosopikotiton-kata-toy-syriza-2315601

Με κείμενο που αναφέρεται στο τι συνιστά πρόοδο και τι οπισθοδρόμηση σήμερα στη χώρα μας παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, 64 καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της οικονομίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι 64 ασκούν δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που κατεξοχήν ναρκοθετεί την πρόοδο της χώρας με το ύφος, το ήθος και το περιεχόμενο της πολιτικής του και εκφράζουν, ως προοδευτικοί πολίτες, τη στήριξή τους «στις δυνάμεις που εκφράζουν σήμερα πιο αυθεντικά τα προοδευτικά αιτήματα, πέρα και πάνω από επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος». Το κείμενο έχει ως εξής:

«Τι είναι προοδευτικό σήμερα; Στη χώρα επικρατεί μια γενική παράλυση. Η μεσαία τάξη, ραχοκοκαλιά της ελληνικής δημοκρατίας, συρρικνώνεται. Ατομικά αδιέξοδα και συλλογική ματαίωση υποσκάπτουν κάθε απόπειρα να βγούμε από το τέλμα. H χώρα αποτυγχάνει εκεί όπου άλλες κοινωνίες λύνουν τα προβλήματά τους. Η απόστασή μας από τον ανεπτυγμένο κόσμο καθημερινά μεγαλώνει. Παράγοντας αυτής της κρίσης είναι η γιγάντωση του λαϊκισμού που οδήγησε τη χώρα στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στέρησε την οικονομική μας ελευθερία για πολλά περισσότερα χρόνια από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οδήγησε την εγχώρια αγορά σε ασφυξία λόγω των capital controls. Αποθάρρυνε τις ιδιωτικές επενδύσεις εξαιτίας της βαριάς υπερφορολόγησης. Εξώθησε τις επιχειρήσεις στην παραοικονομία ή σε άλλες φορολογικές έδρες και τους εργαζόμενους στην αδήλωτη εργασία. Μεγέθυνε το brain drain. Εθρεψε τα άκρα και την αποχή. Οξυνε την κρίση εμπιστοσύνης προς τη δημοκρατία.

Τριτοκοσμικές αντιλήψεις, αριστερίστικη ιδεοληψία, ψευδής ευρωπαϊσμός, πελατειακή προσδοκία και πρακτική εφαρμογή ενός σχεδίου εκτεταμένης εξάρτησης των λαϊκών στρωμάτων από επιδόματα και διορισμούς υποδύονται την πρόοδο. Στην πραγματικότητα οδηγούν σε κυβερνητικές παρεμβάσεις ελέγχου της Δικαιοσύνης, χειραγώγησης των ΜΜΕ, ποινικών διώξεων πολιτικών αντιπάλων, διχαστικού πολιτικού κλίματος. Αλλά και αποδιάρθρωσης κάθε αναγεννητικής προσπάθειας στην εκπαίδευση. Αυτή η Ελλάδα δεν αξίζει στους Ελληνες. Η στροφή στην αντι-πολιτική ή τη μη πολιτική δεν είναι λύση αλλά πηγή περαιτέρω δεινών. Καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να συζητήσουμε ξανά τι σημαίνει “προοδευτικό” στη χώρα μας.

Προοδευτική πολιτική σήμερα δεν είναι αυτή που χαϊδεύει τους ολοκληρωτισμούς του 20ού αιώνα ή τα εμφυλιοπολεμικά πάθη που κάποιοι εμμονικά προσπαθούν να ανασύρουν από τα ερμάρια της Ιστορίας. Δεν είναι αυτή που ενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα και απαξιώνει την εργασία και την αριστεία. Που μεταχειρίζεται τον διχαστικό λόγο και ανέχεται την πολιτική βία και τους βανδαλισμούς. Που υποστηρίζει αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Που εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη. Που υποτάσσεται χωρίς αντίλογο στα κελεύσματα των ισχυρών της Γης για ατομικά πολιτικά οφέλη. Που επιβραβεύει την ευκολία, την ημιμάθεια και τη λιγότερη προσπάθεια σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσφέρει πτυχία μελλοντικής ανεργίας και χαμηλών αμοιβών. Η υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η ανομία, οι νέες ανισότητες και η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν είναι πρόοδος. Το κλίμα ανασφάλειας, φόβου, αυθαιρεσίας και απογοήτευσης που έχει απλωθεί πάνω από τη χώρα δεν είναι πρόοδος. Ο εκφασισμός της κοινωνίας καραδοκεί ακριβώς εξαιτίας αυτής της πολιτικής.

Η πραγματική προοδευτική πολιτική σήμερα συνδέει τη Δημοκρατία με την ανάπτυξη, την ποιοτική εργασία, την κοινωνική κινητικότητα και την προσωπική αυτονομία. Διακρίνει το ρεαλιστικό από το ανέφικτο και εργάζεται για το πρώτο. Προσδιορίζει τον κανόνα και την εξαίρεση. Δουλεύει συστηματικά για να μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να πραγματώσει τον δικό του και τον δικό της δρόμο ευτυχίας, σε ένα πλαίσιο καθημερινής και συλλογικής προόδου. Προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ιδιωτικότητα και την ιδιοκτησία. Σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές υπέρ της Ελλάδας που παράγει και εξάγει. Ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων. Προστατεύει τον ανταγωνισμό και διευκολύνει την παραγωγή πλούτου από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Κινητροδοτεί τις επενδύσεις και αποθαρρύνει τη διαφθορά. Κατανοεί τις σαρωτικές τεχνολογικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και υπερασπίζεται τα νέα εργασιακά δικαιώματα. Προστατεύει το περιβάλλον και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναγνωρίζει ότι οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής αλλαγής παράγουν ανισότητες στις χώρες που μένουν αδρανείς και γνωρίζει πότε να παρέμβει για να διορθώσει τις αποτυχίες των αγορών. Κατανέμει δίκαια τους καρπούς της ανάπτυξης και της ευημερίας και επιμερίζει με πνεύμα αλληλεγγύης τα βάρη της κρίσης.

Η πραγματική προοδευτική πολιτική σήμερα φροντίζει για την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Ασκεί αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση με διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία. Προσφέρει ποιοτικά δημόσια αγαθά παιδείας και υγείας. Απλώνει αποφασιστικά δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους και μειώνει τις ανισότητες. Υπερασπίζεται το λαϊκό αίτημα για προστασία και αντιμετώπιση της ανασφάλειας στις πόλεις, στην ύπαιθρο και στα σύνορα της επικράτειας. Εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών ως προϋπόθεση ελευθερίας και Δημοκρατίας, την ασφάλεια και υγιεινή των πόλεων. Επενδύει στην οικονομία της γνώσης, σε μια δημόσια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας ως εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και δικαιοσύνης και τη συνδέει με την παραγωγική διαδικασία.

Η πραγματική προοδευτική πολιτική σήμερα αντιλαμβάνεται τον σύγχρονο πατριωτισμό ως αναπόσπαστο συστατικό μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής. Πιστεύει (από πεποίθηση και όχι τακτική) ότι η Ελλάδα ανήκει αδιαπραγμάτευτα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Συμβάλλει στην περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. ως μοναδικού δρόμου υπέρβασης των σημερινών αδιεξόδων και επιβίωσης στον σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας. Ασκεί πίεση στην Ευρώπη να προστατεύσει τα σύνορα της επικράτειάς της. Ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις βαλκανικές χώρες και επιδιώκει πολυμερείς συνεργασίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών. Και βέβαια εκπροσωπεί αξιόπιστα τη χώρα στους διεθνείς οργανισμούς.

Η προοδευτική πολιτική υπηρετείται από άξιους ανθρώπους, πολίτες του κόσμου που πιστεύουν γνήσια σε αυτή και είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν στα δημόσια πράγματα ανιδιοτελώς. Ανθρωποι της αλήθειας, της ελευθερίας, του μόχθου, της τεχνολογίας, δεκτικοί στις προκλήσεις του αύριο και ικανοί να τις διαγνώσουν. Οι προοδευτικοί πολίτες αυτής της χώρας που επί χρόνια συμμετέχουμε στα κοινά, υποστηρίζοντας όλα αυτά τα αιτήματα, θα αναγνωρίσουμε ως προοδευτική την κυβέρνηση εκείνη που θα υποσχεθεί ότι θα επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην ανασύνταξη της μεσαίας τάξης, στη μείωση της φορολογίας, στην αποκομματικοποίηση του κράτους με εργαλείο την αξιολόγηση, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και στην αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος στην καθολικά αποδεκτή δομή των τριών πυλώνων κοινωνικής ασφάλισης.

Η πρόοδος δεν είναι αξίωση κενή νοήματος. Παραμένει ζωντανό αίτημα που υπερβαίνει τον παραδοσιακό άξονα Αριστεράς-Δεξιάς. Εμείς, οι προοδευτικοί πολίτες, δηλώνουμε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε απέναντι στους σφετεριστές του, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που εκφράζουν σήμερα πιο αυθεντικά αυτά τα προοδευτικά αιτήματα, πέρα και πάνω από επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Διότι αυτά τα αιτήματα υπηρετούν στην πράξη τα συμφέροντα των αδύναμων πολιτών, των μεσαίων στρωμάτων, των δημιουργικών ανθρώπων».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Βασίλης Αλεβιζάκος, πολιτικός επιστήμονας, Μιχάλης Αναστασόπουλος, νομικός σύμβουλος, Γιάννης Αντωνίου, Αλέξης Βασιλείου, χειρουργός ΩΡΛ, Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής, Ρωμανός Γεροδήμος, αν. καθηγητής, Γιώργος Γιαννόπουλος, συγκοινωνιολόγος, Σωτήρης Γκορίτσας, σκηνοθέτης, Θανάσης Γκούγκλας, λέκτορας, Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής, Διονύσης Γουσέτης, πολιτικός μηχανικός, Γρηγόρης Δημητριάδης, μηχανικός, Αποστόλης Δημητρόπουλος, δρ Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ηρακλής Δημόπουλος, καθηγητής, Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής, Μάριος Θεμιστοκλέους, γιατρός, Ορέστης Καλογήρου, καθηγητής, Στάθης Καλύβας, Gladstone Professor, Αναστάσιος Καντιάνης, δρ Νομικής, Μάνος Καραγιάννης, αν. καθηγητής, Τριαντάφυλλος (Ακης) Καρατράντος, διεθνολόγος, Λεωνίδας Καστανάς, εκπαιδευτικός, Θάνος Καψάλης, εκπαιδευτικός, Στέλιος Κουτνατζής, λέκτορας, Αντώνης Κυπραίος, στέλεχος επιχειρήσεων, Δημήτρης Κυριακόπουλος, καθηγητής μαθηματικών, Δημήτρης Λάιος, δικηγόρος, Χάρης Λαμπρόπουλος, οικονομολόγος, Λυκούργος Λιαρόπουλος, ομότιμος καθηγητής, Γιώργος Λιγνός, ναυτιλιακά, Σπύρος Λιούκας, Κώστας Λάβδας, καθηγητής, Mανούσος Μαραγκουδάκης, καθηγητής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Μάνια Μαύρη, αν. καθηγήτρια, Νίκος Μηλαπίδης, δικηγόρος, Γιάννος Μητσός, οικονομολόγος, Στρατής Μούγερ, επιχειρηματίας, Γιώργος Μπούστρας, καθηγητής, Eκτορας Νασιώκας, γιατρός, Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής, Σωτήρης Ντάλης, επικ. καθηγητής, Δημήτρης Οικονόμου, ψυχίατρος, Δημήτρης Οικονόμου, αρχιτέκτων, Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής, Γιώργος Πολίτης, επ. καθηγητής, Σάκης Παπαθεοδώρου, επιχειρηματίας, Χρήστος Παπαγεωργίου, τέως αν. καθηγητής, Παναγιώτης Σταμαδιάνος, δικηγόρος, Θεόδωρος Σταματίου, οικονομολόγος, Πάνος Σταμπουλίδης, στέλεχος επιχειρήσεων, Νικόλαος Σταυρακάκης, καθηγητής, Γρηγόρης Τασούλας, πολιτικός μηχανικός, Δέσποινα Τρυπιλιώτη, σύμβουλος επενδύσεων, Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής, Κώστας Υφαντής, καθηγητής, Δημήτρης Φαρμάκης, καρδιολόγος, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, καθηγητής, Βασίλης Χατζόπουλος, καθηγητής, Ευη Χατζηανδρέου, δρ Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Χατζηθεοφάνους, υποστράτηγος ε.α., Παναγιώτης Χριστιάς, αν. καθηγητής, Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας.