Μητσοτάκης: Αμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών

Μητσοτάκης: Αμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές –εφόσον ηττηθεί στις ευρωεκλογές και αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τετάρτη τις κάλπες της 26ης Μαΐου «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του»– κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ, σε μια παρέμβαση που ανέδειξε το διακύβευμα του τι συνιστά προοδευτικό σήμερα. «Ο πολακισμός είναι το τελευταίο στάδιο της κατρακύλας του κ. Τσίπρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., απευθύνοντας προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να σταματήσει «ο θεσμικός και οικονομικός κατήφορος, η δημαγωγία και ο διχασμός».

«Η συζήτηση εκτραχύνθηκε», παραδέχθηκε στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι «όλοι με ξέρουν και ξέρουν ότι αυτό δεν είναι ούτε το ήθος ούτε το ύφος μου. Και κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια είναι έκφραση αδυναμίας». Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι δεν θα δεχθεί καμία άλλη «χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου και θα απαντώ», καθώς, όπως είπε, «η κοινή γνώμη πρέπει να έχει αντίληψη για το ποιον των προσώπων που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή». Ηταν ένας έμμεσος απολογισμός του πολωτικού κλίματος που επικράτησε στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η οποία σημαδεύτηκε από την οξύτατη μετωπική σύγκρουση Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη και επισκίασε την όλη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Τυπικό τέλος της ήταν η ονομαστική ψηφοφορία αργά χθες το βράδυ, όπου η κυβέρνηση υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές, αφού πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των έξι ανεξαρτήτων που προ ολίγου καιρού συμπαρατάχθηκαν, προστέθηκε εσχάτως και ο κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος, ενώ υπέρ τάχθηκε και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης.

«Μπροστά στις αποκαλύψεις, έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του», κατηγόρησε νωρίτερα τον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για «ανοίκειο και απαράδεκτο για αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών ύφος του πρωθυπουργού (σ.σ.: η αναφορά του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ενικό)».

Σημειώνεται ότι οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον κ. Τσίπρα ήταν καθαρά πολιτικές, ενώ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι απευθύνθηκε επανειλημμένα στον κ. Τσακαλώτο, καλώντας τον μάλιστα να διαβάσει το κείμενο των 64 προσωπικοτήτων για το τι είναι προοδευτικό που δημοσιοποιήθηκε χθες και να κάνουν «μια ιδεολογική συζήτηση». Η επιλογή ήταν συνειδητή και αποτελούσε έναν έμμεσο τρόπο απαξίωσης του κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τη δική του διαχωριστική γραμμή για το τι είναι προοδευτικό στην οικονομία, στην Παιδεία και στην ασφάλεια –κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μπάχαλο χωρίς προηγούμενο»–, ενώ έδωσε βάρος στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. «Το πρώτο αίτημα προοδευτικής άσκησης της εξουσίας είναι αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπεραμυνόμενος της συζήτησης για τις διακοπές του πρωθυπουργού στη θαλαμηγό. Τη χαρακτήρισε «βαθιά πολιτική», καθώς σε μια δημοκρατία «οι διακοπές του πρωθυπουργού οφείλουν να είναι δημόσια γνωστές». «Ηθική ανωτερότητα δεν έχει εξ ορισμού καμία παράταξη, δικό σας εφεύρημα είναι αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Π. Πολάκη, τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι μία, το Σύνταγμα στο οποίο έχουμε ορκιστεί είναι ένα, είναι το ίδιο, και στην Ελληνική Δημοκρατία σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη, λογοδοτούμε για τα πεπραγμένα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή