ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Αλ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι θα χάσει τις εκλογές

kyr-mitsotakis-o-al-tsipras-xerei-poly-kala-oti-tha-chasei-tis-ekloges-2315970

Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ξέρει πολύ καλά ότι θα χάσει». «Δεν θα κρίνω εγώ την αλαζονεία του κ. Τσίπρα. Οι εκλογές είναι εκλογές. Εγώ έχω την βεβαιότητα ότι θα κερδίσουμε», ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, απαντώντας στον Πρωθυπουργό ο οποίος χαρακτήρισε «ντέρμπι» τις ευρωεκλογές.

«Απορώ γιατί ο κ. Τσίπρας έχει τόσο ενδιαφέρον για το πώς πορεύομαι εγώ ως πρόεδρος της ΝΔ. Θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος αν είμαι ανεπαρκής πρόεδρος της ΝΔ. Του επιφυλάσσω ένα δώρο το βράδυ των εκλογών. Θα ήθελα να τον στείλω πραγματικά σε μία μόνιμη ξεκούραση» τόνισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θέλει μία «καθαρή νίκη» ώστε, όπως είπε, «να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολιτική αλλαγή».

«Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

«Ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι θα χάσει αυτές τις εκλογές και αντιλαμβάνεται ότι είναι πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται στην κάλπη, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Θα είναι μία ετυμηγορία συνολικά για την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα είναι μία ψήφος επιβράβευσης για την Νέα Δημοκρατία» πρόσθεσε.

«Πρωτοφανές αυτό που έγινε μετά τη συνέντευξη Τύπου»

«Πόσο χαμηλά θα πέσει ο κ. Τσίπρας και το σύστημα επικοινωνίας του, ώστε να μην λέει πλέον ο ίδιος ψέματα αλλά να βάζει στο στόμα του άλλου;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή.

«Αυτό που έγινε είναι πρωτοφανές» είπε και συνέχισε:

«Νομίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί τι είπα στη συνέντευξη Τύπου και πως το διαστρέβλωσε η "μονταζιέρα" του Μαξίμου».

«Πέρασα 1,5 ώρα συνομιλώντας με το συνδικάτο, για να μπορέσω να καταλάβω ποιο είναι το πλαίσιο όπου μία σύμβαση, σε επίπεδο επιχείρησης, μπορεί να αποβεί προς όφελος της επιχείρησης και των εργαζομένων. Επειδή θέλουμε επενδύσεις σαν την Παπαστράτος. Πόση υποκρισία του κ. Τσίπρα; Εγώ φωτογράφισα ξεκάθαρα αυτή την επένδυση. Για να έρθει ο ίδιος να διαστρεβλώσει με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο αυτά που είπα. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος πανικός στα υπόγεια του Μαξίμου» τόνισε.

«Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σαν τον Παπαστράτο στην Ελλάδα και επιμένω πολύ σε αυτό, και αυτό ίσως ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω ότι οι σημερινές εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να επιμερίζουν, με δίκαιο τρόπο, το κέρδος ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στο επιχειρησιακό κέρδος και το κράτος μπορεί να δώσει φορολογικά κίνητρα στη διανομή των κερδών στους εργαζόμενους. Να δώσει κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενους» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι «η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας – ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – είναι αδιαπραγμάτευτη». 

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν θα προωθήσει τις επενδύσεις»

Αναφορικά με τις επενδύσεις και την ανεργία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την Ελλάδα.

«Σαν να σταματάει ο χρόνος το βράδυ των εκλογών ή σαν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης να εξαντλείται μόνο στα επιδόματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι για την προσέλκυση των επενδύσεων «απαιτείται μία ισχυρή κυβέρνηση που με στοχοπροσήλωση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Ένα διαφορετικό ρυθμιστικό περιβάλλον που θα υλοποιεί τις επενδύσεις και δεν θα καθιστά την Ελλάδα ένα προορισμό που ο επενδυτής θα ταλαιπωρείται για να κάνει μία επένδυση».

«Αυτά μία κυβέρνηση ή τα καταλαβαίνει γιατί ξέρει πως δουλεύει μία οικονομία ή δεν τα καταλαβαίνει. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν θα προωθήσει τις επενδύσεις» πρόσθεσε.

«Ο κ. Τσίπρας μοιράζει επιδόματα την ώρα που εκκρεμούν χιλιάδες συντάξεις»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον χρόνο που διάλεξε να μοιράζει τα «επιδόματα» όπως είπε, καθώς και για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

«Αν αυτό που ψηφίζουμε ήταν η 13η σύνταξη τότε το κόστος θα ήταν στα 2,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας δίνει 800 εκατ. άρα δεν μπορεί να βαπτίζει αυτό το επίδομα 13η σύνταξη» επεσήμανε ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα ήθελε να έχει ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των πιο αδύναμων συνταξιούχων. Αντί να το δώσει τον Δεκέμβριο έρχεται και το δίνει πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των συνταξιούχων ή γίνεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους αυτό ας το κρίνουν οι πολίτες».

«Ο κ. Τσίπρας έρχεται και μοιράζει επιδόματα στους συνταξιούχους την ώρα που εκκρεμούν χιλιάδες συντάξεις» συμπλήρωσε.  

«Υποκρισία ενός ανθρώπου που έκανε καριέρα κατηγορώντας την ελίτ»

Ερωτηθείς για τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αφόρητη υποκρισία ενός ανθρώπου που έκανε καριέρα κατηγορώντας την ελίτ».

«Είναι βαθιά υποκριτικό και καταλαβαίνω τον πανικό του κ. Τσίπρα γιατί του ακυρώνει όλη την ρητορική περί λαού και ελίτ. Είναι δημόσια πληροφορία οι διακοπές του πρωθυπουργού. Δεν το γνωρίζαμε γιατί ο κ. Τσίπρας ήθελε να το κρύψει. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που επέλεξε να κάνει διακοπές κρυφά σε σκάφος 25 ημέρες μετά το Μάτι. Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας της κυβέρνησης που λέει ότι παροχές σε είδος δεν μπορούν να ξεπερνάνε τα 200 ευρώ. Αυτές οι διακοπές κοστολογούνται χιλιάδες ευρώ. Οι υπουργοί μου θα συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας, όπως έχει θεσπιστεί από την σημερινή κυβέρνηση. Όλα τα άλλα είναι υποκρισίες» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Εμείς κάναμε κριτική στον κ. Τσίπρα για το κότερο από τη στιγμή που μάθαμε ότι πράγματι ήταν στο κότερο. Μίλησα μία ώρα στη Βουλή αφιέρωσα δύο λεπτά στο κότερο. Αλλά τι θέλετε να μην το σχολιάσουμε; Η πολιτική αφορά τον χαρακτήρα και το ήθος όσων πολιτεύονται. Η δημόσια συμπεριφορά μας είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό που οι πολίτες μπορούν να μας κρίνουν. Όταν ο πρωθυπουργός κάνει τα αντίθετα από αυτά που λέει δείχνει τον χαρακτήρα του. Όταν πιέζεται στη Βουλή βγάζει τον πραγματικό εαυτό του. Έχετε ξανακούσει πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιο αγοραίο τρόπο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πιέστηκε στη Βουλή και του βγήκε ο πραγματικός εαυτό τους ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα με τον κ. Πολάκη».

«Εννιά μήνες μετά, είμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν την πυρκαγιά στο Μάτι»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι έχει έτοιμο το σχέδιο για το πώς το κόμμα θα αναδιαρθρώσει την πολιτική προστασία την επόμενη ημέρα.

«Έχω εντοπίσει ποιος θα είναι Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να οικοδομήσουμε από την αρχή έναν μηχανισμό που είναι διαλυμένος», τόνισε και συνέχισε:

«Υπάρχουν καμιά πενηνταριά οικισμοί που έχουν ομοιότητες με το Μάτι. Έχει ασχοληθεί κανείς να τους χαρτογραφήσει και να ενημερώσει και να επιβλέψει τους δημάρχους από πλευράς πολιτικής προστασίας; Γιατί είμαστε 9 μήνες μετά στο σημείο που βρισκόμασταν πριν την πυρκαγιά στο Μάτι. Δεν μπορούμε συνεχώς να επικαλούμαστε συνεχώς τον Θεό της Ελλάδος. Το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με σοβαρότητα. Η μεγάλη μεταρρύθμιση την επόμενη ημέρα είναι η ανασυγκρότηση του κράτους». 

«Το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκην κρατικό»

Αναφορικά με το σύστημα Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα εκπλαγούν δυσάρεστα όσοι περιμένουν μία θέση επειδή απλά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην παράταξη», καθώς, όπως είπε «δεν μπορούμε να διορίζουμε διοικητές νοσοκομείων αποτυχημένους βουλευτές».

«Έχω ψηφίσει νόμο για την μη κομματική επιλογή γενικών διευθυντών. Και πράγματι πιστεύω ότι ο γενικός διευθυντής θα πρέπει να επιλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και θα πρέπει να είναι οι καλύτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Το είχα νομοθετήσει. Ουδέποτε εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και συνέχισε:

«Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Ξέρω ότι θα βγουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την υγεία. Εμένα με ενδιαφέρει το παρεχόμενο αποτέλεσμα. Το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκην κρατικό. Εμένα με ενδιαφέρει η υγεία να είναι δημόσια. Το κράτος δεν θα αγοράζει πια μηχανήματα αλλά υπηρεσίες, αριθμό εξετάσεων. Δεν είναι μεγάλη συζήτηση. Είναι κάτι που γίνεται στη Γαλλία, στη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία. Επειδή θα σπεύσουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ότι αυτές είναι νεοφιλελεύθερες απόψεις, θα τους πω ότι γίνονται παντού στον κόσμο και σε χώρες κατ’ εξοχήν σοσιαλδημοκρατικές όπως οι σκανδιναβικές χώρες».

«Μηδενική ανοχή στη βία – Απόλυτη πολιτική προτεραιότητα τα Εξάρχεια»

Ερωτηθείς για την ασφάλεια, με αφορμή και την επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα της Καισαριανής και τον εμπρησμό του αυτοκινήτου αστυνομικής συντάκτριας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή στη βία και στη βία χαμηλής έντασης».

«Η απόσταση που χωρίζει μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή. Υπάρχει ένα ορατό νήμα που συνδέει αυτή τη δράση – τη δήθεν αντιεξουσιαστική – με την σκληρή τρομοκρατία. Η αστυνομία θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της αλλά και να στηριχθεί» είπε και συνέχισε:

«Να προσλάβουμε νέους αστυνομικούς που θα τους διαθέσουμε όλους στην ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα Δέλτα που θα είναι πιο ορατοί. Το να αποδεσμεύσουμε την αστυνομία από περιττό διοικητικό έργο, απλοποιώντας την διαδικασία έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας ώστε ο αστυνομικός να βγει από το τμήμα, και να είναι εκεί που τον χρειάζεται ο πολίτης, στη γειτονιά».

Παράλληλα έθεσε ως «απόλυτη πολιτική προτεραιότητα» το θέμα των Εξαρχείων και όπως είπε «θα ακολουθήσω ότι μου πουν οι ειδικοί».

«Δεν αρκεί μόνο να καθαρίσουν τα Εξάρχεια. Θα είναι μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση γύρω από το αρχαιολογικό μουσείο» συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή»

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ αλλά να προετοιμάζομαι».

«Οι συμπεριφορές της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει μία κόκκινη γραμμή, με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, εφόσον αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε πιο χειροπιαστά αντίποινα, γι αυτό μίλησα για κυρώσεις», πρόσθεσε.