CNN Turk: Το τουρκικό ΥΠΕΞ έδειξε σε ξένους διπλωμάτες χάρτη για γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

CNN Turk: Το τουρκικό ΥΠΕΞ έδειξε σε ξένους διπλωμάτες χάρτη για γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρτη έδειξαν στους ξένους διπλωμάτες στο πλαίσιο ενημέρωσης στο τουρκικό ΥΠΕΞ οι Τούρκοι διπλωμάτες, με επικεφαλής των Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το CNN Turk, στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκαν για πρώτη φορά ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές για τις οποίες έχει άδεια στη κρατική εταιρεία πετρελαίου από τα κατεχόμενα. Στον χάρτη σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.

Με ροζ σημειώνονται οι περιοχές που τα κατεχόμενα «αδειοδότησαν» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, ενώ με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές. Σύμφωνα με το CNN Turk, οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται (γκρίζες περιοχές) στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες, γεγονός που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο.

Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες και αντίκεινται του διεθνούς δικαίου.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν δικαιώματα και τα κατεχόμενα και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην πάρει θέση. Για το Μπαρμπαρός οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από τα κατεχόμενα. 

Πηγή: ΚΥΠΕ, CNN TURK

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή