ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν διατηρηθούν τα θετικά μέτρα

Τσίπρας: Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν διατηρηθούν τα θετικά μέτρα

«Το πείραμα της μετα-δημοκρατίας απέτυχε» τόνισε από τον Πειραιά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως την απόφαση για το μέλλον της χώρας θα την πάρει ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη Κυριακή, λέγοντας ότι το ρεύμα νίκης γίνεται αισθητό παντού και «η Ελλάδα ανασαίνει ξανά αυτές τις μέρες. Οι πολλοί είναι εδώ. Εδώ στην «πολιτεία που ορκίζεται στο ψωμί και τη γροθιά της» (Ρίτσος), και παίρνουν ξανά τις ζωές στα χέρια τους.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε το αφήγημα της κυβέρνησης και ανέλυσε το βασικό του δίλημμα: «Ο λαός θα αποφασίσει αν θα βαδίσουμε με ασφάλεια και προοπτική στο μέλλον ή αν θα γυρίσουμε πίσω στο χειμώνα του ΔΝΤ, των τεχνοκρατών και του παλιού εγχώριου κατεστημένου», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των πολλών, αλλά και όσα δεσμευτήκαμε για το 2020, είναι γραμμένα πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της υλοποίησής τους».

«Είναι η εγγύηση ότι και το 2020 θα εφαρμοστεί μια ευρεία γκάμα παρεμβάσεων που θα ωφελούν τους πολλούς. Υπάρχουν όμως εκείνοι που καιροφυλακτούν να ακυρώσουν τα μέτρα αυτά», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μάνφρεντ Βέμπερ και φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Στουρνάρα. «Όλοι αυτοί καιροφυλακτούν και αγωνιούν για το αποτέλεσμα της κρίσης του ελληνικού λαού. Αν κερδίσει η ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης θα βγει και θα πει εγώ τα είπα, μίλησα για επταήμερη εργασία, είπα ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη, ότι είναι παρωχημένο το οκτάωρο.

Άρα οι πολίτες οι απόμαχοι της εργασίας και της ζωής πρέπει να ξέρουν: πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη η σύνταξή τους, οι αντίπαλοί μας έχουν άλλες προτεραιότητες, που δεν αφορούν τους πολλούς, αφορούν δώρα στους λίγους και εκλεκτούς. Επταήμερη εργασία, κατάργηση του οκτάωρου για τους πολλούς. Το σχέδιό τους είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα σαν αυτό που έστησε στην Χιλή ο Πινοσέτ που θα οδηγήσει σε κατάρρευση και στην επιστροφή στο ΔΝΤ. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Το δικό μας είναι ευκρινές, είναι αυτό που ανακοινώσαμε και θα μας δώσει την δυνατότητα για περισσότερα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των πολλών στο τέλος του χρόνου.

Ειδικά για τον Μάνφρεντ Βέμπερ είπε: «Σιγά μην γίνει αυτός ο ανθέλληνας ο Βαυαρός, πρόεδρος της Κομισιόν», ενώ απάντησε και στις δηλώσεις του για τα μέτρα ελάφρυνσης της ελληνικής κυβέρνησης: «Τα μέτρα αυτά τα χρηματοδοτούμε από το υστέρημα του ελληνικού λαού κ. Βέμπερ, κουμάντο να κάνετε στη Γερμανία και στη Βαυαρία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πείραμα μεταδημοκρατίας που εφαρμόζεται στον Πειραιά και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και – χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά φωτογραφίζοντάς τον – στον Βαγγέλη Μαρινάκη, «τον πραγματικό και φυσικό αρχηγό της ΝΔ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Όσο το παλιό πολιτικό σύστημα βλέπει ότι το σχέδιο της παλινόρθωσης που έστησε από την πρώτη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται χάνουν την ψυχραιμία τους», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «το ρεύμα νίκης σε όλη την χώρα φανερώνει ότι δεν αρκούν τα λεφτά και τα μέσα, πρέπει για να κερδίσει κανείς τις εκλογές, πρέπει να έχεις σχέδιο και όραμα και να μην τρομάζεις τον λαό κάθε φορά που εμφανίζεσαι».

«Να τους πω κάτι, νομίζουν ότι οι εκλογές είναι η εικονική πραγματικότητα των μετρήσεων, των στατιστικών και των αναλύσεων. Νομίζουν ότι είναι σαν τους αγώνες του στοιχήματος που αν πληρώσεις τους στήνεις. Νομίζουν ότι αρκεί να φτιάξουν τη δίκη τους παράγκα της επικοινωνίας για να κερδίσουν τον αγώνα».

«Φανερός και κρυφός αρχηγός κάνουν ένα μεγάλο λάθος: Μπορούν να έχουν χρήματα για δημάρχους, βουλευτές, για να αγοράσουν εφημερίδες, κανάλια, δημοσιογράφους, τον λαό όμως δεν μπορούν όμως να αγοράσουν, την κρίση και την ψήφο του ελληνικού λαού δεν μπορούν να την αγοράσουν».

Ειδικά για τον Πειραιά είπε ότι «ο Πειραιάς δεν θα γίνει το πείραμα της μεταδημοκρατίας, ο Πειραιάς του Φύσσα, του Λαμπράκη, του Γόδα, της Αντίστασης, της Ηλεκτρικής, της απαρχής του οργανωμένου εργατικού κινήματος δεν θα γίνει υποχείριο και εργαλείο σκοτεινών κυκλωμάτων και βαρόνων εκτός δημοκρατικού ελέγχου».

Απαντώντας σε σύνθημα των συγκεντρωμένων αναφέρθηκε στον Παύλο Φύσσα: «Ο Παύλος Φύσσας ζει και μας δίνει το μήνυμα να αγωνιζόμαστε και να βάλουμε ξανά στην τρύπα τους τα φίδια του φασισμού. Απευθύνομαι στους νέους, να δώσουν μήνυμα κατά του φασισμού που σηκώνει κεφάλι».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν επί των ημερών της κυβέρνησης στον Πειραιά: «Στην περιοχή του Πειραιά, Α' και Β', την τετραετία 2015-2019 εγκρίναμε έργα μέσω ΕΣΠΑ και Εθνικών Πόρων ύψους 273 εκατ. ευρώ. Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τα κονδύλια για έργα στην περιοχή, σε σχέση με την τετραετία 2010-2014 που ήταν 99 εκατομμύρια. Ξεκολλήσαμε όλα τα βαλτωμένα έργα. Το μετρό βρήκε τον δρόμο του για τον Πειραιά. Η επέκταση της γραμμής 3 Αγία Μαρίνα – Πειραιάς, που θα συνδέει τον Πειραιά με την δυτική Αθήνα, με το κέντρο, με το Αεροδρόμιο, υλοποιείται. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παραδίδονται τρεις νέοι σταθμοί, Αγία Βαρβάρα – Κορυδαλλός – Νίκαια.

Και σε δύο χρόνια, ως το καλοκαίρι του 2021, οι υπόλοιποι 3 σταθμοί, Μανιάτικα, Λιμάνι, Δημοτικό Θέατρο, θα έχουν παραδοθεί. Ο προαστιακός εντάχθηκε στο ηλεκτροκίνητο δίκτυο και αναβαθμίζεται. Το τραμ επεκτείνεται προς Πειραιά με 12 στάσεις. Και έτσι, ο Πειραιάς θα έχει σε λίγο καιρό πέρα από τις θαλάσσιες μεταφορές, όλα τα μέσα. Μετρό, Προαστιακό, Τραμ.

Για το λιμάνι. Πετύχαμε μία τελική συμφωνία με την Cosco, πολλαπλά ωφέλιμη για τον Πειραιά και την ελληνική οικονομία, συμφωνία που σε καμία σύγκριση δεν αντέχει με τη συμφωνία στην οποία ήδη είχαν προχωρήσει το 2014 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Την συγκέντρωση άνοιξε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας λέγοντας ότι «το πρόγραμμά μας για τον Πειραιά, το αντέγραψαν όλοι ακόμη και ο Μώραλης, αλλά δεν μας χαλάει αυτό».

Ακολούθως ανέφερε ότι στην προεκλογική περίοδο «μιλήσαμε για τα έργα που είναι στα συρτάρια του δημαρχείου. Υποσχεθήκαμε κόπο, κούραση και πολλή δουλειά για τις ξεχασμένες γειτονιές και τον εμπορικό κόσμο του Πειραιά. Προχθές σταματήσαμε το Mall του Πειραιά που θα πλήξει τον εμπορικό κόσμο».

Στόχος είπε, είναι να μην τους αφήσουμε να αγοράσουν πόλεις. «Το πλοίο μας ξεκίνησε το Νοέμβρη και μεταφέρει πεντακάθαρα φορτία ιδεών και αξιών και έχει ελληνική σημαία επάνω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ