ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας να δοθεί αντίστοιχο ποσό και τα Χριστούγεννα

Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας να δοθεί αντίστοιχο ποσό και τα Χριστούγεννα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χορήγηση δώρου Χριστουγέννων άφησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τα μέτρα ελάφρυνσης.

«Στις κάλπες θα προκύψουν συσχετισμοί και θα διαμορφώσουν περαιτέρω τις συνθήκες για την άσκηση οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αν υπερισχύσουν οι δυνάμεις της εμμονικής λιτότητας θα έχουμε προβλήματα. Αν επικρατήσει για παράδειγμα ο κ. Βέμπερ θα πάρει τηλέφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα του πει ότι δεν εγκρίνει το πακέτο των θετικών μέτρων. Αν ο συσχετισμός δύναμης για εμάς που φέρνουμε ανάσα στους ασθενέστερους είναι υπέρ μας, κανείς δεν θα μας εμποδίσει, αν ο συσχετισμός είναι εναντίον μας, τότε κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τα θετικά μέτρα. Γι’ αυτό και οι εκλογές θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο πακέτο των μέτρων και στην 13η σύνταξη. Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τότε κανείς δεν θα εμποδίσει την πολιτική ελάφρυνσης των ασθενέστερων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο ραδιόφωνο News24/7.

Σε ερώτηση για το ότι «στους λογαριασμούς των δικαιούχων κατατέθηκαν λιγότερα χρήματα» απάντησε:

«Λιγότερα χρήματα; έχουν μία επιλογή, τότε, να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και να μην την πάρουν καθόλου».

Εξήγησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκρυψε «είχε πει ότι είναι λαϊκισμός, είναι ανέφικτο να δοθεί η 13η σύνταξη και δεν θα την ψήφιζε. Η 13η σύνταξη είναι το παλιό δώρο Πάσχα και αυτό επιτρέπει η δημοσιονομική δυνατότητα. Δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων. Στόχος μας είναι αντίστοιχο ποσό να δοθεί και τα Χριστούγεννα», επανέλαβε.

Μένοντας στο θέμα, ο κ . Τσίπρας ανέφερε ότι οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες και οι δυνάμεις της ιδεολογικής εμμονής της λιτότητας διαφωνούν με τις ελαφρύνσεις. Αναφέρθηκε ξανά στον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, πήρε αρνητική θέση και είπε ότι «αυτά που κάνετε τα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Η απάντησή μας στον κ. Βέμπερ είναι ότι πέρασαν οι εποχές που η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, που οι κυβερνήσεις έκαναν Greek statistics, αυτά τα μέτρα δεν διακινδυνεύουν την δημοσιονομική σταθερότητα και προκύπτουν από το πλεόνασμα που εξασφαλίστηκε με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και με τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω θετικά μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ακυρωθεί η κατάργηση του αφορολόγητου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τώρα δόθηκε η 13η σύνταξη που ισοδυναμεί με το παλιό δώρο Πάσχα και στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος να δοθεί και τα Χριστούγεννα»

Εξήγησε ότι η οικονομική πολιτική και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. για το 2019 που ήδη κατευθύνθηκε στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε. Επιπλέον έχει εξασφαλιστεί μαξιλάρι 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 και παράλληλα δημοσιονομικός χώρος 1,3 δισ. για το 2020 πέραν της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είχαν υποεκτιμηθεί στο παρελθόν. Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε και η 13η σύνταξη που ήδη δόθηκε θα ενισχύσει την ζήτηση και είναι πολύ πιθανό να δώσει μεγαλύτερες προοπτικές στην ελληνική οικονομία για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό όμως θα το ξέρουμε στο τέλος του χρόνου, οπότε θα δοθεί και δώρο Χριστουγέννων όπως και το δώρο Πάσχα».

Σε ερώτηση γιατί δεν ψηφίζει τώρα την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα κάνουμε την μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα παίξουμε στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έλεγε ότι δεν θα ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων. Όταν διεφάνη ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις και ενώ προσπαθούσε να πείσει τους συνομιλητές του στην Ευρώπη να διατηρηθεί η περικοπή, εδώ έκανε τον τσάμπα μάγκα και έφερνε τροπολογίες».

Σε ερώτηση για το αν θα προκηρύξει εθνικές εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής είπε με χιούμορ ότι:

«Όπως πάνε τα πράγματα θα προκηρύξω εκλογές μόνο και μόνο για να κάνουμε ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη».

Εξήγησε ωστόσο ότι «αυτή η άρνησή του εκπέμπει ένα βαθύ σύμπλεγμα απέναντι στο πολιτικό του αφήγημα. Δεν διαθέτει πολιτικό αφήγημα».

Επανέλαβε δε ότι «οι κάλπες πρέπει να στηθούν στο τέλος της τετραετίας γιατί αυτό θα δώσει το μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα εντός και εκτός χώρας».

Επανέλαβε ότι για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προτείνει ξανά τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο που «έχει τιμήσει τον ρόλο του και έχει αναβαθμίσει τον θεσμό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς για το ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι «η κ. Φώφη Γεννηματά την δεξιά θα την στηρίξει ότι κι αν γίνει την επόμενη ημέρα. Δεν χρειάζεται μαντικές ικανότητες, όλη η συμπεριφορά του ΚΙΝΑΛ είναι στάση υποστήριξης του κ. Μητσοτάκη. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ψήφισαν την απλή αναλογική. Αρνήθηκε την δυνατότητα του κέντρου να παίξει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις για να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη».

Πρόσθεσε δε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δεν είναι μόνο εκλογικό σχήμα «είναι στρατηγική επιλογή» που απορρέει από την ανάλυση της στρατηγικής της κ. Γεννηματά να αποτελεί συμπληρωματική δύναμη στην δεξιά.

«Επειδή δεν υπάρχει ηγεσία στο χώρο του κέντρου με διορατικότητα που να εναρμονίζεται με τις εξελίξεις στην Ευρώπη πρέπει να το δημιουργήσουμε εμείς. Γι’ αυτό και κάναμε το άνοιγμα σε φορείς και προσωπικότητες, στο οποίο ανταποκρίθηκε η κοινωνία».

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει στις πιέσεις του Κουφοντίνα, απάντησε «αυτά είναι αθλιότητες».

«Η αφαίρεση ανθρώπινων ζωών είναι η αποθέωση της εξουσιαστικής αντίληψης και όχι αντιεξουσιαστική. Όσοι αφήνουν υπονοούμενα για την στάση μας απέναντι στον Κουφοντίνα δεν έχουν καμία εικόνα για το ποια είναι η δική μας αντίληψη για το κοινωνικό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση αρμόδια για να απαντήσει για την υπόθεση Κουφοντίνα είναι όχι η εκτελεστική εξουσία, αλλά η δικαστική» σημείωσε.

Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ανέφερε ότι «το θέμα δεν είναι ότι η Αθήνα στηρίζει την Λευκωσία, αλλά ότι η ΕΕ στο σύνολό της στηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό που είδαμε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ήταν εντυπωσιακό, όταν όλοι οι ηγέτες είπαν πως είμαστε όλοι Κύπριοι και στηρίζουμε την κυπριακή κυβέρνηση. Δεν το αφήσαμε σαν διμερές θέμα, το διεθνοποιήσαμε, η Τουρκία κάνει έρευνες στην ΑΟΖ μίας χώρας της ΕΕ. Είναι τυχοδιωκτική στάση της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να αφήσει αυτή την συμπεριφορά που δεν οδηγεί πουθενά. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που δεν έχει καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για τους ενεργειακούς πόρους».

 Εξέφρασε τη εκτίμηση ότι δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε κλιμάκωση των προκλήσεων γιατί θα δείξει ότι η συμπεριφορά και η στάση της δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο.

Τέλος σε μια ποδοσφαιρική ερώτηση έκανε χιούμορ λέγοντας ότι «Στο μόνο που ταυτίζομαι με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι και οι δύο είμαστε υποστηρικτές της Λίβερπουλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ