Μπαράζ γεωτρήσεων από τη Λευκωσία

Μπαράζ γεωτρήσεων από τη Λευκωσία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία συζητήθηκαν και χθες, μετά πρακτικών, όπως οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και ρητορικών εμποδίων, καθώς η Αγκυρα επιτέθηκε σφοδρά στην Αθήνα, με αφορμή δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (όπως είναι γνωστό η Αγκυρα, αρνείται ότι υπήρξε Γενοκτονία των Ποντίων) γίνεται λόγος για «αβάσιμους ισχυρισμούς» από ορισμένους «ανεύθυνους πολιτικούς», ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με τους στόχους μας να προάγουμε τις διμερείς σχέσεις μας και αφήνει αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές». Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ υπενθυμίζεται σε όσους αναφέρονται σε αυτούς «τους αβάσιμους ισχυρισμούς» ότι η Συνθήκη της Λωζάννης προέβλεπε αποζημίωση για «τις ωμότητες που έγιναν» στην Ανατολία και την παραβίαση του δικαίου του πολέμου. «Εφιστούμε την προσοχή τους ότι, όταν οι ωμότητες που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός εναντίον Τούρκων έφθασαν σε αδιανόητο μέγεθος, οι σύμμαχοι της Ελλάδας δημιούργησαν μια επιτροπή έρευνας και ταυτοποίησαν απάνθρωπα εγκλήματα του Ελληνικού Στρατού». Παράλληλα και χθες, καταγράφηκαν συνολικά 34 παραβιάσεις από οκτώ τουρκικά αεροπλάνα, ενώ μία από αυτές εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Οι δύο πλευρές μπορεί να διαφωνούν για την τυπολογία των παραβιάσεων (καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει εναέριο χώρο δέκα αλλά έξι ναυτικών μιλίων), ωστόσο οι παραβιάσεις σε αυτή τη φάση είναι ένδειξη και της γενικότερης προσέγγισης της Αγκυρας στο θέμα.

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, η Λευκωσία επιταχύνει τους σχεδιασμούς της ερευνητικής δραστηριότητας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της, με απώτερο σκοπό τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έναντι της Τουρκίας. Χθες, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι έχουν προγραμματιστεί ακόμη οκτώ γεωτρήσεις εντός των επόμενων 24 μηνών. Από αυτές, οι έξι γεωτρήσεις θα είναι ερευνητικές, άρα νέες, και οι δύο επιβεβαιωτικές και θα αρχίσουν περί τα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020. Ο κ. Λακκοτρύπης έκανε λόγο για «εντοπισμένους στόχους», δίχως ωστόσο να τους διευκρινίσει. Επιπλέον, είπε ότι η Λευκωσία διανύει τα τελικά στάδια αδειοδότησης του οικόπεδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει έντονο γαλλικό ενδιαφέρον.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο θεωρείται «ευάλωτο» για τη δημιουργία τετελεσμένων από την τουρκική πλευρά, καθώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει αποδοθεί σε καμία ξένη εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» παραμένει αγκυροβολημένο στα δυτικά της Κύπρου, ενώ το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» κινείται εντός του οικοπέδου 8, το οποίο μέχρι τώρα έχει αποδοθεί στην ιταλική ΕΝΙ. Στη Λευκωσία παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα μετά και την πτώση της αποκαλούμενης «κυβέρνησης» που, όπως φαίνεται, προήλθε έπειτα από έμμεσες τουρκικές πιέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή