Η Κομισιόν προτρέπει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον μηχανισμό RescEU

Η Κομισιόν προτρέπει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον μηχανισμό RescEU

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προσφέρει μέσα στον μηχανισμό RescEU, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της φετινής περιόδου πυρκαγιών, ενθαρρύνει την Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Κάρλος Μαρτίν. To θέμα της μη συμμετοχής της Ελλάδος στον εν λόγω μηχανισμό είχε αναδείξει η «Καθημερινή» με αποκλειστικό της δημοσίευμα.

Ο κ. Μαρτίν χαρακτηρίζει μεν  την Ελλάδα «πλήρες μέλος του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας» στον οποίο «συνδράμει πολύ ενεργά» αλλά ενθαρρύνει την  «Ελλάδα όπως και όλες τις χώρες να προσφέρουν μέσα στο νέο μηχανισμό rescEU με κοινό στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της φετινής περιόδου πυρκαγιών».

Απώτερος στόχος του rescEu είναι να δημιουργήσει μια νέα ομάδα διαθέσιμων μέσων Πολιτικής Προστασίας, των οποίων το κόστος θα αναλαμβάνει κυρίως η ΕΕ και θα μπορεί να έχει επομένως την πλήρη δικαιοδοσία για το πού και πότε θα χρησιμοποιηθούν, ακόμα και αν ουσιαστικά ανήκουν στο αντίστοιχο κράτος-μέλος. Γι΄ αυτό το λόγο η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να αφορά επιπρόσθετα μέσα Πολιτικής Προστασίας, πέρα από τα μέσα που καλύπτουν τις εθνικές ανάγκες.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρτίν, ο μηχανισμός αυτός βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και επομένως δεν θα αλλάξει ο τρόπος συμμετοχής, δηλαδή θα μπορεί η κάθε χώρα να χρησιμοποιήσει τα μέσα αυτά εφόσον τα χρειάζεται, παρόλο που θα τα θέσει στη δικαιοδοσία του rescEU.

«Κανένας δεν χάνει. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να υπάρχει και τα επιπλέον μέσα δημιουργούν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας σε μια μεταβατική φάση προκειμένου να υπάρξει ένα πιο μόνιμο σύστημα», σημείωσε ο Κ. Μαρτίν, συμπληρώνοντας πως για τα μέσα που συμμετέχουν στο νέο μηχανισμό το κόστος αναμονής και λειτουργίας τους καλύπτεται περαιτέρω σε σχέση με τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό, κάτι που αποτελεί τη μόνη διαφορά σε αυτή τη φάση.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στη βάση των εθελοντικών προσφορών των υπόλοιπων κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή