ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτοι ψηφίζουν αύριο οι Ελληνες του εξωτερικού

Πρώτοι ψηφίζουν αύριο οι Ελληνες του εξωτερικού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ιδιαίτερα αυξημένη αναμένεται ότι θα είναι η προσέλευση των Ελλήνων του εξωτερικού στις κάλπες για τις ευρωεκλογές σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία των καταλόγων, με βάση τους οποίους θα ψηφίσουν. Ειδικότερα, συγκριτικά με το 2014, οι αριθμοί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται αυξημένοι. Αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση αυτή στο Βέλγιο, ενώ στην Αγγλία έχουν υπερδιπλασιαστεί όσοι έχουν δηλώσει πρόθεση να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους στις κατά τόπους διπλωματικές αρχές της χώρας μας. Ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος. Θα μπορούσε είτε να είναι το αυξημένο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες εκλογές σε ορισμένες χώρες ή το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια ο πληθυσμός των Ελλήνων στα συγκεκριμένα κράτη-μέλη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι Ελληνες μετανάστευσαν σε μεγάλους αριθμούς τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο αναζητώντας εργασία σε άλλες χώρες.

Συνολικά για το 2019 είναι εγγεγραμμένοι 14.865 Ελληνες σε καταλόγους πρεσβειών και προξενείων, οι οποίοι προτίθενται να ψηφίσουν σε χώρα της Ε.Ε. εκτός Ελλάδας. Το συνολικό αυτό νούμερο δεν αλλάζει σημαντικά από το 2015. Αυτό που αλλάζει στις εκλογές της Κυριακής είναι η  ανοδική τάση προέλευσης που παρατηρείται σε πόλεις με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Ελλήνων. 

Ανά πόλη

Στις Βρυξέλλες, τη βελγική πρωτεύουσα, οι Ελληνες που θα ψηφίσουν σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι 2.065 σημαντικά περισσότεροι από τους 1.621 που ήταν εγγεγραμμένοι το 2014. Στο Λονδίνο –το οποίο είναι και η μόνη πόλη στην οποία οι Ελληνες της Μ. Βρετανίας θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν– παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση, με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να φτάνουν τους 1.404 σε αντίθεση με τους μόλις 629 που ήταν εγγεγραμμένοι το 2014.

Στη Γαλλία, όπου οι ψηφοφόροι εκτός από το Παρίσι θα μπορούν να ψηφίσουν και στο Στρασβούργο αλλά και στη Νίκαια, οι αριθμοί είναι λίγο πιο αυξημένοι σε σχέση με το 2014. Τότε είχαν γραφτεί 686 και φέτος εγγεγραμμένοι είναι 711. Η Γερμανία, είναι η χώρα όπου οι Ελληνες πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στα περισσότερα σημεία.

Και το 2014 και φέτος έχουν οργανωθεί 21 εκλογικά σημεία από τη Φρανκφούρτη, όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, μέχρι το Λίντεν, όπου μόλις 35 Ελληνες έχουν δηλώσει πρόθεση να ψηφίσουν. Και στη Γερμανία σημειώνεται αύξηση στους εγγεγραμμένους, με 5.944 να έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εκλογές σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014 όπου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 5.602. 

Οι Ελληνες του εξωτερικού θα είναι και οι πρώτοι που θα κληθούν να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, καθώς οι κάλπες εκτός Ελλάδος θα στηθούν αύριο, Σάββατο, από τις 7 π.μ. ώς τις 7 μ.μ. Αναμένονται δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι θα φτάσουν από την Ελλάδα για να επιβλέψουν τη διαδικασία.

Αυτοί θα είναι υπεύθυνοι να βάλουν τις ψήφους στους διπλωματικούς σάκους που θα τους είναι διαθέσιμοι και θα μεταφερθούν πίσω στη χώρα το Σάββατο βράδυ ή την Κυριακή το πρωί. Θα καταθέσουν τα ψηφοδέλτια στο Εφετείο και η καταμέτρηση θα αρχίσει μόλις κλείσουν οι κάλπες στην Ελλάδα.