Αμεση ανάλυση: Στροφή στο παρά πέντε από τον Τσίπρα. Τακτικισμός ή αποδοχή ήττας;

Αμεση ανάλυση: Στροφή στο παρά πέντε από τον Τσίπρα. Τακτικισμός ή αποδοχή ήττας;

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας προσέδωσε στις κάλπες της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας, συσχετίζοντας κυριολεκτικά στο παρά πέντε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Στην τελευταία του συνέντευξη -σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ –και μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, άφησε για πρώτη φορά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πρόωρες εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που την Κυριακή δεν λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης», όπως έχει θέσει εδώ και καιρό το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα, που μέχρι σήμερα μιλούσε σταθερά για κάλπες τον Οκτώβριο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Ο  πρωθυπουργός βλέπει – τουλάχιστον δημοσκοπικά- η ψαλίδα με τη ΝΔ να αντέχει την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα, παρά  το μπαράζ παροχών, και ως εκ τούτου το φάσμα μίας καθαρής ήττας να είναι υπαρκτό. Για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επέλεξε να δώσει αυτή την σκληρή διλημματική τροπή στις ευρωεκλογές, δίνοντας τους ουσιαστικά χαρακτήρα εθνικών εκλογών, πολώνοντας το κλίμα και προσπαθώντας να χτυπήσει  την παράδοση της χαλαρής ψήφου που έχουν οι ευρωεκλογές. Τελικός στόχος από την «απειλή» για εθνικές κάλπες εντός του καλοκαιριού αν δεν υπάρξει «ψήφος εμπιστοσύνης» την Κυριακή, είναι η αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος,  που παρά την βελτίωση της εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Μία συσπείρωση που έχει το βλέμμα και στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με την βασική «ενόχληση» να εντοπίζεται από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνη Βαρουφάκη και το κόμμα του «Μέρα25» που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να «τσιμπάει» ποσοστά. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας όσο περνούσε η προεκλογική καμπάνια του, γινόταν όλο και πιο επικριτικός έναντι των κέντρων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επαναφέροντας ακόμα και την αντιπαλότητα μεταξύ βορρά και νότου. Στόχος να μαζέψει τις διαρροές προς την τριπλέτα Βαρουφάκη – Κωνσταντοπούλου – Λαφαζάνη.

Η αλλαγή ωστόσο της στάσης του Αλέξη Τσίπρα, έχει όμως μία ακόμα ενδιαφέρουσα  πτυχή.

Η ΝΔ εδώ και καιρό σημειώνει πως η κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών θα είναι χωρίς «λαϊκή νομιμοποίηση» και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Ο πρωθυπουργός αντέτεινε πως οι ευρωεκλογές «δεν βγάζουν κυβέρνηση» και είναι «δημοψήφισμα», αρνούμενος την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία όμως προσχώρησε ουσιαστικά σήμερα. Αν αυτό σημαίνει αποδοχή ήττας ή απλά έναν ακόμα τακτικισμό του πρωθυπουργού, μπορεί να το απαντήσει μόνο η κάλπη.

Οι πληροφορίες πάντως που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία το τελευταίο διάστημα έλεγαν πως οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να πάει σε εθνικές κάλπες εάν η διαφορά είναι μικρή, αποτελούσαν μειοψηφία, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα είχε σαφώς την ευχέρεια να εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια της θητείας του. Αντίθετα  οι φωνές που του έλεγαν να πάει σε εκλογές άμεσα στην περίπτωση καθαρής ήττας, ήταν πολύ περισσότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή