Κωδικός «αποφυγή ταλαιπωρίας» για τους ψηφοφόρους

Κωδικός «αποφυγή ταλαιπωρίας» για τους ψηφοφόρους

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωρα μηδέν» για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Η φετινή εκλογική αναμέτρηση έχει αρκετές ιδιαιτερότητες τόσο σε θεσμικό επίπεδο, λόγω «Κλεισθένη», όσο και σε πρακτικό, καθώς θα «στηθούν» τέσσερις κάλπες. Και μόνο το γεγονός αυτό προκαλεί σωρεία ερωτημάτων στους ψηφοφόρους επί του διαδικαστικού της ψηφοφορίας.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες, ωστόσο η «Κ» επιχειρεί να κωδικοποιήσει τις βασικές κατευθύνσεις με κύριο μέλημα την αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Οσοι δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις». Εκεί θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται. Ειδικά φέτος, καλό θα ήταν όλοι οι εκλογείς να ελέγξουν πού ψηφίζουν, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων.

Οι 17άρηδες

Οι αυριανές εκλογές θα διεξαχθούν σε 44.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια. Ο αριθμός των υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων πανελλαδικά ανέρχεται σε 69.821 άτομα, 7.668 είναι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι και 1.195 υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Φέτος, για πρώτη φορά θα ψηφίσουν όσοι έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (106.760), ενώ συνολικά ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων ανέρχεται σε  536.920.

Κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα, οι εκλογείς  θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Σε περίπτωση που κάποιος είναι διπλοεγγεγραμμένος, υποχρεούται να ψηφίσει στον δήμο της νόμιμης εγγραφής του και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψήφισε αλλού.

Οι ετεροδημότες στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να ψηφίσουν μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες. Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν αποκλειστικά στον τόπο διαμονής τους.

Ειδικά για αυτή την εκλογική διαδικασία, λόγω του ότι γίνεται παράλληλη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, θα στηθούν τέσσερις κάλπες. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει πρώτα να ψηφίσουν, για παράδειγμα, στο εκλογικό τμήμα Α1 για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και εν συνεχεία στο τμήμα Α2 για δημοτικές και για κοινότητες. Τα τμήματα θα βρίσκονται στο ίδιο εκλογικό κέντρο. Επίσης, όπου δεν υπάρχει ανάγκη για ανάδειξη κοινοτάρχη, τα τμήματα θα είναι ενιαία και θα «φιλοξενούν» τρεις κάλπες.

Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς. Εάν κάποιος βάλει περισσότερους σταυρούς, τότε δεν υπολογίζονται και προσμετριέται το ψηφοδέλτιο υπέρ του συνδυασμού.

Για τις περιφερειακές εκλογές, σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν μέχρι τρεις περιφερειακούς συμβούλους, μπαίνει ένας σταυρός, δύο σταυροί για εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 συμβούλους, έως τρεις σταυροί για περιφέρειες που εκλέγουν 8-12 περιφερειακούς συμβούλους, έως τέσσερις σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους από 12 περιφερειακούς συμβούλους. Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες δεν χρειάζεται σταυρός.

Αντίστοιχα, για τις δημοτικές εκλογές, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια μέχρι τρεις σταυρούς, σε δήμους που αποτελούνται από περιφέρειες μέχρι τρεις έδρες μπαίνει ένας σταυρός υπέρ υποψηφίου της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος, και ακόμη ένας υπέρ των υποψηφίων όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών. Σε δήμους που αποτελούνται από τρεις και πλέον εκλογικές περιφέρειες, μπορούν να μπουν τρεις σταυροί σε υποψηφίους της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος και άλλος ένας σε κάθε μία από τις εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε και για κοινοτικά συμβούλια. Ειδικότερα, για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων προβλέπονται μέχρι δύο σταυροί για κοινοτικούς συμβούλους, ενώ για κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους, προβλέπεται ένας σταυρός. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σχετική ενημέρωση θα υπάρχει από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Μπλε ή μαύρο στυλό

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, καθώς αυτό θα θεωρείται άκυρο όταν έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα στυλό που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο (σ.σ. μπλε ή μαύρο) ή αν έχουν σημειωθεί οπουδήποτε στην επιφάνειά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα διακριτικά σημάδια. Επίσης, το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

Ως προς τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών η εκπλήρωση των καθηκόντων τους είναι υποχρεωτική. Εάν κάποιο από τα μέλη δεν μπορεί να ασκήσει το καθήκον του λόγω κωλύματος, θα πρέπει να προσκομίσει έγγραφο, το οποίο να βεβαιώνει το κώλυμά του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή