Αλ. Τσίπρας: Την Κυριακή αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα μετά τα μνημόνια

Αλ. Τσίπρας: Την Κυριακή αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα μετά τα μνημόνια

6' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά διλήμματα των ευρωεκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Σύνταγμα, την οποία χαρακτήρισε «ξέσπασμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, λαϊκό ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής».

«Συγκέντρωση που δεν θύμιζε ευρωεκλογές»

Απευθυνόμενος στους χιλιάδες που είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη εξέδρα και συμμετείχαν σε μία συγκέντρωση που όπως χαρακτηριστικά είπε δεν θύμιζε συγκέντρωση ευρωεκλογών ζήτησε «τη δύναμη για να μη μπορέσει κανείς να μας εκβιάσει και να ακυρώσει τα μέτρα ελάφρυνσης των πολλών».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις και κάνοντας την σύγκριση με τη ΝΔ είπε: «Δεν μπορούν να κάνουν μία ανοικτή συγκέντρωση. Οι δικές μας συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός δεν θα γυρίσει πίσω, ότι η Ελλάδα των πολλών είναι η καλύτερη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων». Συνεχίζοντας είπε ότι «εμείς έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις αλλά να κερδίζουμε τις καρδιές των πολλών που μας δίνουν έμπνευση να συνεχίσουμε. Εμείς δεν βασιζόμαστε στους ολιγάρχες και τους μιντιάρχες και σε εκείνους που έχουν τα πολλά λεφτά αλλά στο λαό». Απαντώντας στο σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό το σύνθημα πρέπει να πάει σε κάθε σπίτι». 

Κλείνοντας την συγκέντρωση και υπό τους ήχους του Bella Ciao κάλεσε τους τρεις βασικούς υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών. Την Ρένα Δούρου για την οποία ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να της δώσουν τη δύναμη να συνεχίσει το έργο της για μία κόμη τετραετία.

Επίσης το Νάσο Ηλιόπουλο λέγοντας ότι θα γίνει ο νεότερος δήμαρχος της Αθήνας και τον Νίκο Μπελαβίλα ζητώντας την στήριξη του κόσμου για να γυρίσει το λιμάνι στο δημοκρατικό μονοπάτι.

Πάρτε την ζωή και την αξιοπρέπεια στα χέρια σας

Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στα μέτρα ελάφρυνσης των πολλών που πήρε η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 με έμφαση στο τελευταίο πακέτο ξεκαθάρισε: «Τη Κυριακή δε ψηφίζουμε απλά για τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή. Τη Κυριακή ψηφίζουμε, αποφασίζουμε με ποιο πολιτικό σχέδιο η Ελλάδα θα πορευτεί στα επόμενα χρόνια…Για αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα την απόφαση για το αν θα γυρίσουμε πίσω ή θα συνεχίσουμε μπροστά» και απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους είπε «την απόφαση θα την πάρετε εσείς και μόνον εσείς τη Κυριακή με τη ψήφο σας». Εξήγησε ότι την Κυριακή κρίνεται η ψήφος εμπιστοσύνης στα μόνιμα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης. Με την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας δεν θα μπορέσει να τα αμφισβητήσει. Ζητάμε τη δύναμη για να μην μπορέσει κανείς να μας εκβιάσει. Να μη μπορέσει κανείς να μας τα πάρει πίσω. Και η τελική απάντηση η νέα μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβρη».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης και τα παλιό πολιτικό κατεστημένο θέλουν τη Δευτέρα να λένε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης δεν έλαβαν τη στήριξη του λαού. Αντιθέτως ότι ο λαός ενέκρινε όσα αυτός πρότεινε. Και κυρίως ενέκρινε τον κ. Βέμπερ. Που αν εκλεγεί θα μπλοκάρει και θα ακυρώσει τα μέτρα και θα φροντίσει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει είτε στα μνημόνια είτε στις πολιτικές των μνημονίων».

Γι αυτό είπε την Κυριακή, πάρτε την ζωή και την αξιοπρέπειά σας στα χέρια σας.

Ανοιγμα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στη «δημοκρατική παράταξη που ανασυγκροτείται με τη προοδευτική συμμαχία, δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους όσους έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, την εντολή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», αλλά και «στους συντηρητικούς πατριώτες, δημοκράτες ψηφοφόρους, που δε βρέθηκαν στη κάλπη μας το 2015. Γιατί τώρα ξέρουν. Αυτό που διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν είναι οι υπαρκτές ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά αν θα συνεχίσουμε με σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών ή αν θα γυρίσουμε πίσω.

Η Ελλάδα ανακάμπτει

Ο κ. Τσίπρας έκανε συνολική αναδρομή στην κυβερνητική του θητεία, θύμισε ότι «παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο…Αναγκαστήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό. Και σήμερα αισθανόμαστε όλοι μαζί δικαιωμένοι. Η Ελλάδα δεν έχει πια στο λαιμό της τη θηλιά των μνημονίων. Η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει. Και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά.

Δεν συμμετείχαν όλοι στην ανόρθωση της χώρας

Ωστόσο, είπε σε αυτές τις μάχες, δεν έβαλαν πλάτη όλοι. Κάποιοι μας έβαζαν διαρκώς τρικλοποδιές. Αυτοί που σε κάθε μας βήμα προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Και είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας αδιαφορώντας αν αυτό θα σήμαινε και αποτυχία της χώρας. Προέβλεψαν ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις. Ότι θα εφαρμοστεί κόφτης στις συντάξεις και τους μισθούς. Ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Ότι δεν θα πάρουμε ελάφρυνση του χρέους. Ότι θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ότι δε θα βγούμε στις αγορές. Και όταν κατέρρεαν όλα αυτά, πήγαιναν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για να ζητήσουν από τους δανειστές να μη μας κάνουν τα χατίρια και να μας βάλουν χέρι.

Κύμα αξιοπρέπειας και ανατροπής

Περιέγραψε όσους αντιδρούσαν λέγοντας ότι είναι «Όσοι πίστεψαν ότι η οικονομική τους δύναμη, η συσσώρευση των μέσων ενημέρωσης, η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση αρκούν για να μας οδηγήσουν ξανά πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων. Και τούτες τις μέρες παίρνουν την απάντησή τους. Όπως και το 15, έτσι και σήμερα. Ένα τεράστιο κύμα αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και ανατροπής. Από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα συμπαρασύρει τους δημοσκόπους, τους δημοκόπους και τους αλαζόνες εκπροσώπους του παλαιού κατεστημένου.

Τα δύο σχέδια

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν δύο σχέδια πριν από τις εκλογές της Κυριακής: «Το ένα σχέδιο περιλαμβάνει τη 13η σύνταξη σε μόνιμη βάση για 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα. Τη μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Αλλά και μια σειρά θετικών μέτρων για το 2020, με μειώσεις φόρων, στήριξης των επιχειρήσεων, της εργασίας των νέων, των αγροτών, των κατοίκων στα νησιά και στις ορεινές περιοχές». Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε σαν εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 10% μέχρι το 2023. Με τους εργαζόμενους και τους νέους εργαζόμενους στο επίκεντρο, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελαφραίνοντας σταδιακά τα βάρη. Με ισχυρό κοινωνικό κράτος και προστασία των αδυνάμων. Με προοπτική για όλα τα παιδιά, για όλους τους νέους αυτής της χώρας.

Ωστόσο είπε, εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα θέλουν να επιστρέψουν και να εφαρμόσουν το δικό τους σχέδιο που αδικεί κατάφορα τους πολλούς και ευνοεί σκανδαλωδώς τις ελίτ.

«Το ΔΝΤ ξανάρχεται»

Συνεχίζοντας και εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι το σχέδιο αυτό το αποκάλυψε «ο κ. Μητσοτάκης που αποδείχθηκε μεγάλος μαρτυριάρης», αποκάλυψε το σχέδιό του που διαπνέεται με δυο λόγια από τη φιλοσοφία της ρήσης που είπε πριν δυο χρόνια στη ΔΕΘ. Ότι «η κοινωνική αδικία είναι φυσικό φαινόμενο». Αν ήταν ταινία ή βιβλίο θα είχε τίτλο : Το ΔΝΤ ξανάρχεται. Και θα είχε συμπαραγωγούς τον ΣΕΒ, τη παρασιτική εγχώρια ολιγαρχία και τους τεχνοκράτες οικονομολόγους του ΔΝΤ. Και σκηνοθέτη τον μαθητή του κου Σόιμπλε, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή και γνωστό ανθέλληνα κο Βέμπερ, που τον θέλει και για πρόεδρο της Κομισιόν.

Συνεχίζοντας είπε ότι βασικά κεφάλαια, βασικές σκηνές του έργου είναι η7ήμερη εργασία, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, η κατάργηση της 13ης σύνταξης, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, η διάλυση της δημόσιας Υγείας και η παράδοση της αποκλειστικά στους ιδιώτες. Η επαναφορά του 1 προς 5 προσλήψεις – αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα. Οι απολύσεις δασκάλων, γιατρών, νοσηλευτών.

Η κατάργηση του αφορολόγητου, με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ που θα συρρικνώσει το εισόδημα των αγροτών και της μεσαίας τάξης. Και βεβαίως η δραστική μείωση της φορολογίας στο μεγάλο πλούτο. Στους χορηγούς του δηλαδή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να ξηλώσει όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε και να επιστρέψει τη χώρα στο βαθύ μνημονιακό σκοτάδι του 2014.

Εκκληση στους νέους

Έκλεισε με ειδική αναφορά στους νέους που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά του μέλλοντος: «Η δική σας φωνή ακούστηκε περήφανα σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2015. Η δική σας ψήφος έστειλε σπίτια τους αυτούς που σας έκλεψαν το μέλλον. Η δική σας δύναμη μπορεί να δώσει ξανά μέλλον και προοπτική. Δώστε ξανά το μήνυμα της ελπίδας. Στείλτε ξανά στο περιθώριο τους φασίστες που προσπαθούν να δηλητηριάσουν την ψυχή μιας γενιάς. Τώρα μιλάτε εσείς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή