Ιστορία αγάπης για Χρυσό Φοίνικα

Ιστορία αγάπης για Χρυσό Φοίνικα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που στην Αθήνα έκλειναν οι κάλπες, ο Βασίλης Κεκάτος, ο 27χρονος σκηνοθέτης που έκανε την έκπληξη στο 72ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, επέστρεφε από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Εφερνε μαζί του έναν Χρυσό Φοίνικα για τη μικρού μήκους ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», την πρώτη διάκριση της χώρας μας σε αυτή την κατηγορία.

Τον βρήκαμε σε ένα από τα αεροδρόμια της Ευρώπης να περιμένει την πτήση του για την Αθήνα και μας μίλησε για τη μοναδική εμπειρία: «Αισθάνομαι ακόμα μουδιασμένος από τη χθεσινή βράβευση. Η αλήθεια είναι πως ελπίζεις και ονειρεύεσαι για κάποια πράγματα, αλλά ποτέ δεν πιστεύεις πως θα συμβούν σε σένα, όπως συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους· ανθρώπους από άλλες χώρες που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ σου και ό,τι και να τους συμβαίνει σου φαίνεται πολύ μακρινό. Τα τελευταία χρόνια, κάθε άνοιξη, παρακολουθούσα ζωντανά την απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ Καννών από το λάπτοπ μου, στην Κυψέλη. Χθες το βράδυ, σκεφτόμουν ότι είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου γιατί μπορεί κάποιος άλλος να παρακολουθεί την απονομή στο δικό του λάπτοπ από τη δική του Κυψέλη, να βλέπει εμένα να παραλαμβάνω τον Χρυσό Φοίνικα και να αναρωτιέται αν θα έρθει ποτέ η σειρά του να βρεθεί εκεί με μια δική του ταινία. Η δική μου σειρά ήρθε ανέλπιστα και με τον πιο σουρεαλιστικό τρόπο, μιας και η ταινία μας πραγματοποιήθηκε εν μια νυκτί και χωρίς καμιά προσδοκία. Γι’ αυτό αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος, αλλά περισσότερο βαθιά ευγνώμων απέναντι στους συνεργάτες μου που με βοήθησαν να πραγματοποιήσω το πιο τρελό μου όνειρο».

Ο Βασίλης Κεκάτος με την «Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» κέρδισε τo μεγάλο βραβείο στην κατηγορία του, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 11 φιλμ που συναγωνίστηκαν, και επίσης διακρίθηκε με τον Queer Χρυσό Φοίνικα (μικρού μήκους). Η ταινία γραμμένη από τον ίδιο σε παραγωγή της Ελένης Κoσσυφίδου αφηγείται την ιστορία των 2 νεαρών ανδρών που οι τύχες τους διασταυρώνονται τυχαία κάπου στην εθνική οδό και για 22,50 ευρώ –τόσα χρειάζεται ο ένας από τους δύο για να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Αθήνα– ανακαλύπτουν έναν κοινό δρόμο προς τον ουρανό.

Πρώτη φορά ήταν, όμως, και για τη Ν. Κορέα να λάβει την ανώτατη διάκριση από το Φεστιβάλ των Καννών. Ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-Χο, που έχει ήδη ξεχωρίσει με τις ταινίες του «Snowpiercer» και «Okja», τιμήθηκε επάξια με τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «Parasite». Εχοντας αποδείξει ότι μπορεί με μαεστρία να υπερβαίνει τα όρια των κινηματογραφικών ειδών με τα οποία ασχολείται –ταινίες δράσης, επιστημονικής φαντασίας ή κοινωνικής σάτιρας–, υπογράφει μια πολιτική ταινία για τις συνθήκες της ζωής στην Κορέα, η οποία σαρκάζει εις βάθος, με κυνισμό αλλά και χιούμορ, την πραγματικότητα. Μια απάτη φέρνει κοντά δύο οικογένειες, τους πάμπτωχους Κιμ-ταέκ και τους πάμπλουτους Παρκ. Μαζί τους έρχονται σε επαφή δύο κόσμοι ολωσδιόλου αντίθετοι και η συνάντησή τους επιφυλάσσει εκπλήξεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή