Σενάρια για εκλογές στις 7 Ιουλίου λόγω Πανελλαδικών

Σενάρια για εκλογές στις 7 Ιουλίου λόγω Πανελλαδικών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πριν από την πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού από την Κουμουνδούρου τα μεσάνυχτα της Κυριακής, που ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει την απόφασή του να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί επισήμως τον Προκόπη Παυλόπουλο για να του ζητήσει να προκηρύξει εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή, όταν πλέον και τυπικά θα έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε χθες και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παυλόπουλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και για την ημερομηνία των εκλογών, η οποία ωστόσο ενδέχεται να είναι τελικώς η 7η Ιουλίου και όχι η 30ή Ιουνίου, καθώς τα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα παραμείνει η παρούσα, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν παραιτήθηκε, ούτε έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Δύο ήταν οι οδοί που είχε ο πρωθυπουργός: η μία να παραιτηθεί και να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση από δικαστές και η δεύτερη να διαλύσει τη Βουλή με την επίκληση σπουδαίου εθνικού θέματος, περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και αλλάζουν μόνο, σύμφωνα με το συνταγματικό έθιμο, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Τύπου. Συνταγματικές πηγές εξηγούσαν ότι αυτό δεν είναι συνταγματικά δεσμευτικό, είναι, ωστόσο, πολιτική πρακτική που εφαρμόζεται σε επίπεδο αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η κυβέρνηση θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και, παρόλο που θα κλείσει η Βουλή, θα μπορεί να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Ομως, αυτές θα πρέπει να κυρωθούν από την επόμενη Βουλή. Για παράδειγμα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να περάσει παροχές με αυτόν τον τρόπο, θα πρόκειται απλώς για πυροτέχνημα, αφού δεν θα έχουν ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή