Κυρ. Μητσοτάκης: «Οχι» στην παροχολογία

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οχι» στην παροχολογία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «μπάλα» χαμηλά κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη της ευρείας νίκης της Ν.Δ., καθώς, όπως διεμήνυσε χθες στους τομεάρχες του κόμματος, η Ν.Δ. θα μπει στη μάχη για τις εθνικές εκλογές με την ίδια στρατηγική «μετριοπάθειας και ειλικρίνειας» και με «ήπιο» λόγο. Ωστόσο, καθίσταται σαφές από τα μηνύματα που εξέπεμψε χθες στα στελέχη του ότι επιδιώκει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα θέσει ως διακύβευμα των εκλογών και μια ισχυρή κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να μη συρθεί σε δεύτερες εκλογές.

Εξάλλου, σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει χαρακτηρίσει «καταστροφικό» για τη χώρα το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και προσφυγής σε δεύτερες κάλπες με απλή αναλογική. Ταυτόχρονα, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι ο ίδιος, ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις την επομένη των εκλογών. Το ζήτημα έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ., ζητώντας, ωστόσο, από τα στελέχη του να είναι προσεκτικά στον δημόσιο λόγο τους και να μη θέτουν ποσοτικούς στόχους. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς εδώ και πολύ καιρό τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή νίκη», σημείωσε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ).

«Μένουμε σε αυτό που έχουμε πει, ότι ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, περιέγραψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, περιγράφοντας τον δρόμο της μετριοπάθειας και εκπέμποντας το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν θα μπει στον πειρασμό της παροχολογίας. «Δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε υποσχέσεις, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική. Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες για όσα έχουμε υποσχεθεί και μπορούμε να υλοποιήσουμε, διότι γι’ αυτό ακριβώς μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Και το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύθηκαν τη Νέα Δημοκρατία μόνο για τις βασικές της δεσμεύσεις, αλλά και για «ένα άλλο ήθος και ύφος διακυβέρνησης». Οπως είπε, «κατορθώσαμε και να περιθωριοποιήσουμε την Ακροδεξιά και να διευρύνουμε την απήχησή μας προς το Κέντρο».

«Μεγάλη επιτυχία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ως «μεγάλη επιτυχία» για τη Ν.Δ. το γεγονός ότι κατέγραψε υψηλά ποσοστά και προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως στους νέους (17-24), ακροατήριο προβληματικό μέχρι σήμερα για τη Ν.Δ. Ο ίδιος σχολίασε ότι αυτό αποδεικνύει ότι το κόμμα έχει μέλλον και δεν απευθύνεται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως του καταλογίζουν οι αντίπαλοί του.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο ενισχυμένο κόμμα στην Ε.Ε. και στο ΕΛΚ και θεωρεί «αδιαπραγμάτευτη» τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν από τον κ. Βέμπερ. Εξάλλου, θα μετάσχει σήμερα στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Δύο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία έδωσε ακόμη έμφαση: στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προαναγγέλλοντας ότι θα περιοδεύσει εκεί, αλλά και στα ποσοστά του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς δόθηκε το στίγμα ότι δεν πρέπει να του επιτραπεί να αλιεύσει ψήφους στη Βόρεια Ελλάδα.

Επικράτηση Ν.Δ. σε όλες τις κατηγορίες

Η ανάλυση των exit polls δείχνει καθολική επικράτηση της Ν.Δ. σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και μεταστροφή των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2015. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους η Ν.Δ. υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 9,7%. Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η Ν.Δ. επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά, ενώ σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, το 40,2% των συνταξιούχων επέλεξε τη Ν.Δ. ενώ το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη κατηγορία που έχασε η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της Ν.Δ. με 26% διαφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή