Ανάλυση: Η αριθμητική του μεσαίου χώρου και το στρατηγικό δίλημμα Τσίπρα

Ανάλυση: Η αριθμητική του μεσαίου χώρου και το στρατηγικό δίλημμα Τσίπρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα ψέματα. Η αριθμητική ακτινογραφία του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής συγκριτικά με την τελευταία κάλπη που στήθηκε στην χώρα, τον Σεπτέμβριο του 2015, λέει πολλές αλήθειες που πρέπει να μπουν στην εξίσωση για το ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Και αυτό το δείχνει αφενός μία στρατηγική νίκη της ΝΔ στον μεσαίο χώρο και αφετέρου σοβαρά αδιέξοδα για τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνέχειας.

Συγκεκριμένα η ΝΔ την Κυριακή έλαβε 1.774.154 έναντι 1.526.205 ψήφους που είχε πάρει τον Σεπτέμβριο του 2015. Δηλαδή σε μία κάλπη που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως «χαλαρή» αύξησε σε απόλυτο αριθμό τους ψηφοφόρους της κατά σχεδόν 250.000. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να συσπειρώσει πέρα από την παραδοσιακή βάση του κόμματος και ένα «έξτρα» εκλογικό κοινό που προέρχεται από τον μεσαίο χώρο που του έδωσε τελικά και αυτή την ευρεία πλειοψηφία των 10 μονάδων.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σε αυτές τις ευρωεκλογές 1.281.782 ψήφους έναντι 1.925.904 που είχε πάρει τον Σεπτέμβριο του 2015. Σε απόλυτο αριθμό πρόκειται για μία μείωση της τάξεως των 644.122 πολιτών. Η ερμηνεία πως οι ψηφοφόροι αυτοί κινήθηκαν στα αριστερά του κυβερνώντος κόμματος δεν στέκει αριθμητικά. Τα τρία πρώην κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν δικό τους κόμμα – Γιάννης Βαρουφάκη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης-  έλαβαν μαζί 278.494 ψήφους. Που σημαίνει πως σχεδόν 400.000 ψηφοφόροι του «μεσαίου χώρου» που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα.

Η παραπάνω αριθμητική ανάγνωση ακυρώνει ένα βασικό στρατηγικό αφήγημα του κ. Τσίπρα που ήταν πως η ΝΔ εκφράζει ακραίες απόψεις και έχει «μετατοπισθεί» από τον μετριοπαθή χώρο, τον οποίο ισχυριζόταν πως εκφράζει πλέον ο ίδιος. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας καλείται ενόψει των εθνικών εκλογών να απαντήσει σε ένα πολύ κρίσιμο και δύσκολο ερώτημα: Με τι στρατηγική θα προσπαθήσει να προσεγγίσει και πάλι την κρίσιμη αυτή εκλογική μάζα; Πολώνοντας το κλίμα ή επιλέγοντας την μετριοπάθεια;

Προς το παρόν μέσα στο μικρό διάστημα που ακολούθησε του αποτελέσματος, είδαμε δύο διαφορετικούς πρωθυπουργούς. Εναν θυμωμένο το βράδυ των εκλογών που πήγε να πολώσει και άλλο το κλίμα και έναν που «αναγνώρισε τα λάθη του» και «έλαβε το μήνυμα» την επόμενη μέρα στην διευρυμένη κομματική σύσκεψη. Ποια θα είναι η οριστική στρατηγική των επόμενων ημερών θα φανεί. Κομματικό στέλεχος πάντως έλεγε στην «Κ» πως οι συμπεριφορές «σαν του Πολάκη, εξόργισαν τον κόσμο και έκαναν μεγαλύτερη ζημιά από όσο νομίζαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή