ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντάσεις για τον Αρειο Πάγο

entaseis-gia-ton-areio-pago-2318815

Προς τον διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την κριτική που έχουν ασκήσει επιφανείς συνταγματολόγοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Alpha, άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί όλες τις αρμοδιότητές της. Στην ίδια συνέντευξη, ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία των εκλογών μετατίθεται για τις 7 Ιουλίου (γεγονός που συνδέεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με το ότι η θητεία του απερχόμενου προέδρου και της Ξ. Δημητρίου λήγει στις 30/6). 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, πάντως, ότι η τελική απόφαση για το ζήτημα θα λαμβανόταν αφού θα επέστρεφε ο πρωθυπουργός από το άτυπο δείπνο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, χθες το βράδυ. Στη λήψη της, σημείωναν, θα σταθμίζονταν και πολιτικά κριτήρια. Από την πλευρά της, η Ν.Δ. χθες χαρακτήριζε «αυτονόητο» ότι η «υπό προθεσμία» κυβέρνηση, «για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», ειδικά για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στις φωνές που τάσσονται κατά μιας τέτοιας κίνησης προστίθεται, εν τω μεταξύ, ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Σε σχετικές ερωτήσεις της «Κ», ο κ. Σταθόπουλος συμφωνεί με την εκτίμηση των κ. Αλιβιζάτου και Μανιτάκη (βλ. χθεσινό φύλλο της «Κ») ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει στους διορισμούς. «Τυπικά δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα», δηλώνει, «αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική».

Οπως εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος, με δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες πρόωρες εκλογές, η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Ο έμπειρος νομικός σημειώνει επίσης ότι η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Ιουνίου: «Θα αντικατασταθούν από τους δεύτερους στην ιεραρχία, όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν, έως ότου διοριστούν οι διάδοχοί τους».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης ότι «η διάλυση της Βουλής θα γίνει βάσει της επίκλησης του γεγονότος ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας μέσα από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο» και ότι «επομένως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης ισχυρίστηκε μέσω της «Κ» ότι, ελλείψει ύπαρξης εθνικού θέματος (άρθρο 41.2 του Συντάγματος), η κυβέρνηση, έχοντας απολέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, πρέπει να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από υπηρεσιακή.

Για τον κ. Σταθόπουλο, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς συνθήκης, που δεν έχει προβλεφθεί από τον συνταγματικό νομοθέτη: «Η κυβέρνηση διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις ευρωεκλογές». Στη συγκυρία αυτή, «δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά και καθήκον της κυβέρνησης να προκηρύξει εκλογές», χωρίς να απαιτείται η παραίτησή της. Συνεπώς η διαφαινόμενη επίκληση εθνικού θέματος από την κυβέρνηση είναι, όπως αναφέρει, «περιττή».