Μ. Σταθόπουλος στην «Κ»: Αντιδεοντολογική και χωρίς πολιτική νομιμοποίηση πιθανή αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Μ. Σταθόπουλος στην «Κ»: Αντιδεοντολογική και χωρίς πολιτική νομιμοποίηση πιθανή αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετος στην διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης τάσσεται ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικώς από την «Καθημερινή», ο κ. Σταθόπουλος συμφωνεί με τις ήδη δημοσιοποιηθείσες απόψεις των κ. Αλιβιζάτου και Μανιτάκη (στο χθεσινό  φύλλο της «Κ») ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει στους διορισμούς νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Τυπικά δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα», δηλώνει, «αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική».

Οπως εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος, με δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες πρόωρες εκλογές, η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Ο έμπειρος νομικός σημειώνει επίσης ότι η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Ιουνίου: «Θα αντικατασταθούν από τους δεύτερους στην ιεραρχία, όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν, έως ότου διοριστούν οι διάδοχοί τους».

Για τον κ. Σταθόπουλο, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς συνθήκης, που δεν έχει προβλεφθεί από τον συνταγματικό νομοθέτη: «Η κυβέρνηση διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις ευρωεκλογές». Στη συγκυρία αυτή, «δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά και καθήκον της κυβέρνησης να προκηρύξει εκλογές», χωρίς να απαιτείται η παραίτησή της. Συνεπώς η διαφαινόμενη επίκληση εθνικού θέματος από την κυβέρνηση είναι, όπως αναφέρει, «περιττή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή