Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τις αλλαγές

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τις αλλαγές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, παρά το μπαράζ αντιδράσεων σε πολιτικό, συνταγματικό και νομικό επίπεδο, με τις επικρίσεις να αγγίζουν συνταγματικά θέματα και με την αντιπολίτευση να επικρίνει έντονα ως αντιθεσμική την κυβερνητική επιλογή.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για απόφαση που έχει ήδη ληφθεί, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκήρυξε εθνικές εκλογές υπό το βάρος της συντριπτικής ήττας που υπέστη το κόμμα του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα, έτσι όπως και δημόσια έχει τεθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει να κάνει με την άποψη ότι η κυβέρνηση διατηρεί, παρά την προκήρυξη εθνικών εκλογών, πλήρεις τις αρμοδιότητές της και άρα μπορεί να προχωρήσει και σε επιλογή νέας ηγεσίας, θέμα με συνταγματικές πτυχές που σχετίζεται με την ουσία της λαϊκής νομιμοποίησης. Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο κατά νόμο έχει την αρμοδιότητα να λάβει και την επίμαχη απόφαση ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, φέρεται, κατά τις πληροφορίες, να συγκαλείται τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσει ποιοι ανώτατοι δικαστικοί θα είναι οι επόμενοι εισαγγελέας και πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Επιπρόσθετο επιχείρημα

Η απόφαση για την επιλογή νέας ηγεσίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υποστηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη, με το επιπρόσθετο επιχείρημα ότι η σχετική διαδικασία επιλογής είχε ξεκινήσει και είχε ολοκληρωθεί προ της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ υπάρχουν και επιχειρήματα του τύπου ότι δεν μπορεί να αφεθεί ακέφαλη η Δικαιοσύνη μετά τις 30 του μηνός, που λήγει ουσιαστικά και τυπικά η θητεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πέππα. Ομως, κατά το παρελθόν, πάντα οι επιλογές για νέα ηγεσία στα ανώτατα δικαστήρια γίνονταν περί τα μέσα Ιουλίου, ενώ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν και ακραίες πρακτικές επιλογής έπειτα από μήνες, όπως συνέβη με την επιλογή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου, που ορίστηκε από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο, ενώ η θέση της προεδρίας είχε μείνει κενή από τον Ιούνιο του 2015.

Επικύρωση επιλογών

Οι συνταγματικές προβλέψεις, αλλά και οι εκτιμήσεις ειδικών και πολιτικών, κατατείνουν στο συμπέρασμα πως αν οι επιλογές γίνουν, αυτές δεν μπορούν θεσμικά και συνταγματικά να ακυρωθούν. Μετά ταύτα, το βάρος της υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μεταβληθεί και το υπουργικό συμβούλιο προχωρήσει, επαφίεται, κατά το Σύνταγμα, μόνον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ανώτατος πολιτειακός άρχων έχει κατά το Σύνταγμα τη θεσμική υποχρέωση να επικυρώσει τις όποιες επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης με την υπογραφή σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ολες οι πληροφορίες από την Προεδρία της Δημοκρατίας εμφανίζουν τον Πρόεδρο ανυποχώρητο στο να παραβεί τη συνταγματική τάξη και να υπογράψει διάταγμα πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δηλαδή πριν από την 30ή Ιουνίου, οπότε και αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας πρόεδρος και εισαγγελέας.

Αλλωστε, τη θεσμική αυτή πρακτική είχε τηρήσει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε αποφασίσει ως νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν από τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία παρέμεινε στη θέση της έως τις 30 Ιουνίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου.

Τι θα γίνει, όμως, μετά την 1η Ιουλίου ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς η νομοθεσία τις παραμονές των εθνικών εκλογών είναι απολύτως απαγορευτική, όχι μόνο για τόσο κρίσιμες επιλογές, αλλά ακόμη και για απλές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή