Ανοιχτές διαφωνίες στο υπουργικό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ανοιχτές διαφωνίες στο υπουργικό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνίες τόσο ως προς την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη δεδομένη χρονική στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη αλλά και ως προς τα πρόσωπα που τελικά επελέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασαν κατά πληροφορίες δύο υπουργοί.

Συγκεκριμένα, οι Στέργιος Πιτσιόρλας και Γιώργος Σταθάκης  φέρεται να εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους, θέτοντας ζητήματα δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας. Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να αποχωρήσει από την πολιτική. 

Ενστάσεις που αφορούσαν κυρίως την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος ώστε να μην πλήξει περαιτέρω την εικόνα της κυβέρνησης εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σε δήλωση του μετά τη ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου και αφού είχε διαρρεύσει η διαφωνία του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Η απόφασή μου να μην κατέλθω ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές είναι ειλημμένη εδώ και αρκετό καιρό και σε τίποτα δεν σχετίζεται με τη σημερινή συζήτηση. 'Αλλωστε ούτε σήμερα είμαι βουλευτής, γεγονός που δεν εμπόδισε να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χωρίς να διαψεύδει επί της ουσίας τη στάση του στο υπουργικό συμβούλιο,  δήλωσε: «Μετά από τη συνήθη διαδικασία διαλόγου, στο Υπουργικό Συμβούλιο καταλήξαμε σε ομόφωνη απόφαση».

Ανοιχτές διαφωνίες στο υπουργικό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη-1

Οι διαφωνίες Πιτσιόρλα – Σταθάκη, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που είχαν διατυπώσει προ ημερών οι κ.κ Φίλης και Κουρουμπλής, δηλώνοντας δημόσια ότι δεν έπρεπε να ανοίξει τώρα το συγκεκριμένο θέμα.

Νωρίτερα κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Εξήγησε ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».

Ακολούθως επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή