Εργαλειοποίηση της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αδιαφορία για την αντιπυρική προστασία

Εργαλειοποίηση της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αδιαφορία για την αντιπυρική προστασία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «εργαλειοποίηση» της Βουλής από την – με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – κυβερνώσα πλειοψηφία από το 2015, ήταν εμφανής και έντονη σε πολλά επίπεδα, επιφέροντας νέα πλήγματα στον τραυματισμένο από προηγούμενες περιόδους και φαινόμενα κοινοβουλευτισμό.

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να «περάσει» νομοσχέδια την προσεχή (προεκλογική) εβδομάδα, και ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει την διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, έχοντας λάβει το μήνυμα των εκλογών που δεν ήταν άλλο από την άρνηση του εκλογικού σώματος να παράσχει την εμπιστοσύνη του σε αυτή την κυβέρνηση, αποτελεί το τελευταίο δείγμα αυτής της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του έναντι των Θεσμών και εν προκειμένω του Κοινοβουλίου.

Θεωρητικά, πολιτικώς ορθές και αποδεκτές σε τέτοιες συγκυρίες είναι οι κυβερνητικές εκείνες κινήσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και ανελαστικών υποχρεώσεων. Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, είναι και που προωθήθηκαν οι αποφάσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι ανελαστικές οι ημερομηνίες (λήξη των νυν στις 30 Ιουνίου).

Ωστόσο, η ανακοίνωση της επιλογής να τεθούν με προφανώς «επείγουσες» κοινοβουλευτικές διαδικασίες προς ψήφιση δύο νομοσχέδια, για δασικούς χάρτες και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, καθιστά σαφές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καμία αναστολή θα οδεύσει προς τις κάλπες κάνοντας χρήση όλων των «όπλων», ακόμα και των πλέον αντιδεοντολογικών, που διαθέτει.

Απαντες αντιλαμβάνονται ότι ουδέν εκ των δύο θεμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο των προωθούμενων νομοθετημάτων, είναι άμεσης ανάγκης ή προτεραιότητας. Και όλοι καταλαβαίνουν πως σχεδιάζεται να αποτελέσουν «οχήματα» προώθησης ρυθμίσεων και διευθετήσεων ικανοποίησης πελατειακών συμφερόντων, προς άγραν ψήφων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με άσχετες διατάξεις ή τροπολογίες.

Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλά νομοθετήματα που και κατά δήλωση κυβερνητικών στελεχών προσφάτως ή παλαιότερα, είναι αναγκαία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Ολα, όμως, παρέμειναν στα συρτάρια. Το απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα, υπό τον κ. Τσίπρα, δίνοντας σαφές δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται και τη Βουλή και το κοινό περί δικαίου και πολιτικώς ορθού αίσθημα, έκανε τη σημερινή συγκεκριμένη διπλή επιλογή, αφήνοντας –έστω με βιτρίνα την «αναγκαιότητα των καιρών»- άλλα πραγματικά σημαντικά νομοθετήματα.

Ενα εξ αυτών είναι, δίχως αμφιβολία, εκείνο που αφορά την αντιπυρική προστασία της χώρας, λίγους μήνες μετά από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική και ενώ ήδη ημερολογιακά βρισκόμαστε στην νέα καλοκαιρινή περίοδο. Μόλις τις προάλλες η κυρία Ολγα Γεροβασίλη έλεγε ότι ο σχετικός νόμος είναι με καθυστέρηση «έτοιμος» για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

«Εχει παρουσιαστεί στη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται, ένας καινούριος νόμος. Θέλω να σας πω ότι αυτός ο νόμος είναι προϊόν δουλειάς πολλών μηνών διότι δεν ήταν εύκολο να διαμορφώσει ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον και να το απλοποιήσει, αλλά ταυτοχρόνως να ενσωματώσει τη διεθνή εμπειρία, τις απόψεις των επιστημονικών φορέων και διεθνών οργανισμών. Αυτόν τον νόμο θα έχουμε την ευκαιρία άμεσα να τον συζητήσουμε στη Βουλή», είπε αρχικώς η υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Μιλήσατε για σχέδιο νόμου, το οποίο θα έρθει στη Βουλή προφανώς μετά τις Ευρωεκλογές, άρα τον Ιούνιο, και το συνδυάσατε με την αντιπυρική περίοδο και την αντιπυρική προστασία. Μετά από έναν χρόνο ολόκληρο από την περσινή καταστροφή, μήπως η άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας στο μέτρο που συνδέεται -όπως εσείς είπατε, εγώ δεν το ξέρω αυτό- με την προστασία του κόσμου και της χώρας από τις πύρινες λαίλαπες έρχεται αργά;», σχολίασε αμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο νόμος αυτός ο οποίος, όπως σας, είπα ετοιμάστηκε τον τελευταίο μήνα και ακολουθεί τις διαδικασίες διαβούλευσης κλπ. – είναι έτοιμος πριν ένα μήνα δηλαδή – πραγματικά και εμείς θα θέλαμε, κι εγώ θα ήθελα να είναι έτοιμος νωρίτερα. Ναι, στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχουν προβλέψεις, υπάρχουν πολλές διατάξεις που είναι απαραίτητες και συντονίζουν καλύτερα το επιχειρησιακό έργο και γι’ αυτήν την περίοδο. Θα τα πούμε αυτά στη συζήτηση στην Ολομέλεια», απάντησε η κυρία Γεροβασίλη.

Για την κυβέρνηση, ωστόσο, ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν αποτελεί προτεραιότητα και συνεπώς δεν θα μιλήσει γι’ αυτά στην Ολομέλεια, διευρύνοντας και με αυτό τον τρόπο τον κύκλο των ευθυνών που φέρει, όσον αφορά την άμυνα της χώρας απέναντι στην πύρινη λαίλαπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή