Χωρίς προοπτική συγκλίσεων ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας και ΛΑΕ

Χωρίς προοπτική συγκλίσεων ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας και ΛΑΕ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατ’ αρχήν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με στόχο την εκπροσώπησή τους στη Βουλή την οποία θα αναδείξει η κάλπη του Ιουλίου, τουλάχιστον δύο εκ των κομματικών σχηματισμών που προέκυψαν από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το ταραχώδες 2015 ανακοίνωσαν ήδη τη συμμετοχή τους στις πρόωρες εθνικές εκλογές: το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει το τι θα πράξουν οι άλλοι «αναγνωρίσιμοι» που ανήκαν στην πρώτη κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης και Αλ. Μητρόπουλος, με τα σενάρια για επιδίωξη συνεργασιών να παραμένουν στο τραπέζι.

Μεταξύ όλων, «αέρα» επιτυχίας εμφανίζεται να έχει ο κ. Γ. Βαρουφάκης, το σχήμα του οποίου με το οριακό 2,99% (αντιστοιχεί σε 169.293 ψηφοφόρους) στις πρόσφατες εκλογές μπορεί να έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει μονοπρόσωπη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, πλην όμως θεωρείται ότι το συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεί βάση για να είναι παρών στην επόμενη εθνική αντιπροσωπεία. Με πολύ χαμηλότερο ποσοστό (1,61%, 90.856 ψήφοι) η κυρία Κωνσταντοπούλου έρχεται «δεύτερη» στην άτυπη κούρσα των πρώην. Η τέως πρόεδρος της Βουλής, πάντως, θεωρεί πως το συγκεκριμένο ποσοστό συνιστά μεγάλη επιτυχία και σχεδόν εγγύηση ότι θα λειτουργήσει ως σταθερή βάση για επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα. Σημειώνεται πως η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη μόλις που άγγιξε το 0,56% (31.674 ψήφοι) σκορπίζοντας μεγάλη απογοήτευση στα στελέχη, ενώ η Ορθια Ελλάδα του κ. Μητρόπουλου βρέθηκε ακόμα πιο κάτω (0,40% και 22.349 ψήφοι).

Τούτων δοθέντων και με υπόθεση εργασίας ότι αθροιζόμενα τα ποσοστά αυτά οδηγούν σε ένα 5,56% που ανοίγει τον δρόμο για τη νέα Βουλή, ήταν φυσικό να επανέλθουν τα σενάρια για την προοπτική εκλογικής συνεργασίας τους. Στα σενάρια αυτά, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβάνεται από κάποιες πλευρές και η περίπτωση του Ν. Μαριά που στις ευρωεκλογές έλαβε 70.288 ψήφους και ποσοστό 1,24%. Κοινή βάση σχεδόν όλων είναι ότι εκτός από το εντός ΣΥΡΙΖΑ προμνημονιακό παρελθόν τους, αρθρώνουν λόγο κατά του κ. Τσίπρα και του νέου δικομματισμού. Από αυτό το σημείο, ωστόσο, αρχίζουν οι μεγάλες μεταξύ τους διαφορές που έχουν σχέση τόσο με το περιεχόμενο των πολιτικών τους προτάσεων όσο και με προσωπικές στρατηγικές.

Με τη δυναμική που απέκτησε, ο κ. Βαρουφάκης ήδη μίλησε γι’ αυτές τις διαφορές, κλείνοντας ουσιαστικά τις πόρτες για συμφωνία συνεργασίας με Κωνσταντοπούλου και Λαφαζάνη. «Απευθυνόμαστε στους πολίτες», τονίζει. Σε ανάλογο κλίμα, η κυρία Κωνσταντοπούλου δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για συμφωνίες «κορυφής».

Εκ των υπολοίπων, ο μόνος που μίλησε ήδη για την ανάγκη συνεργασιών είναι ο κ. Λαφαζάνης, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες. Υπό αυτό το πρίσμα, οι περισσότεροι εκτιμούν αυτή τη στιγμή ότι πιο πιθανό θα είναι κάποιοι εκ των «μικρών» να δώσουν γραμμή για στήριξη είτε του ΜέΡΑ25 είτε της Πλεύσης Ελευθερίας, παρά να υπάρξει ένα συνολικότερο εγχείρημα συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή