Σε κλοιό εσωστρέφειας η Κουμουνδούρου

Σε κλοιό εσωστρέφειας η Κουμουνδούρου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά το εκλογικό «βατερλώ», στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων και εντάσεων το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις ευρωεκλογές. Η μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να μην αντιμετωπιστεί η εσωστρέφεια και ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις εθνικές εκλογές ως «πρόβατο επί σφαγή», αδυνατώντας να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό που του αναλογεί.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, έχει παγιωθεί πλέον η άποψη πως η προεκλογική καμπάνια κινήθηκε μονόπλευρα γύρω από τη «διαχείριση φτώχειας», δηλαδή τα επιδόματα των χαμηλών στρωμάτων, χωρίς να υπάρξει κανένα όραμα τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για την οικονομική ανέλιξη των χαμηλότερων στρωμάτων που θέλουν να δουν τη ζωή τους να βελτιώνεται. Από εκεί και πέρα λάθη εντοπίζονται και στο «ύφος της εξουσίας» όπως είπε ο Νίκος Φίλης, εξαπολύοντας πυρά κυρίως προς την κατεύθυνση του κ. Πολάκη αλλά και ευρύτερα. Η φράση «κατάφερε να κάνει ρεκόρ ψήφων ο κ. Κυμπουρόπουλος», που αποδίδεται στον πρώην υπουργό Παιδείας, είναι χαρακτηριστική της πεποίθησής του για τη ζημιά που έκανε ο κ. Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους πολλαπλούς καβγάδες που έστηνε μέσω Διαδικτύου, απομακρύνοντας, σύμφωνα με τους ψυχραιμότερους κομματικούς παράγοντες, μετριοπαθή κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στον στρατηγικό τομέα μεγάλες ευθύνες επιρρίπτονται στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, που ήταν επιφορτισμένος με τον κρίσιμο ρόλο των δημοσκοπικών μετρήσεων για λογαριασμό του Μαξίμου. Η εταιρεία Vox Pop έριξε ουσιαστικά στα βράχια τον πρωθυπουργό, καθώς μέχρι και την Κυριακή η εικόνα που μεταφερόταν είναι πως η «διαφορά θα είναι πολύ μικρή». Αποτέλεσμα ήταν η στρατηγική του κόμματος να πατήσει πάνω σε μία «μαγική εικόνα», ενώ το καράβι έμπαζε νερά.

Πόλος κριτικής είναι και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδου εμφανίστηκε χωρίς καθαρό μυαλό, αποτέλεσμα, όπως λένε, πως και ο ίδιος ήταν της άποψης πως η διαφορά θα ήταν μικρή. Αρκετοί, πάντως, θεωρούν δεδομένο πως αν στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει κάποια ανάκαμψη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε δίνη μακράς εσωστρέφειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή