Έκλεισαν οι κάλπες – Μεγάλη αποχή στα εκλογικά κέντρα

Έκλεισαν οι κάλπες – Μεγάλη αποχή στα εκλογικά κέντρα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 21:00, από τη Singular Logic.

Το γεγονός που προβληματίζει ωστόσο τους υποψηφίους και τα κομματικά επιτελεία δεν είναι άλλο από την διαφαινόμενη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών που παρατηρήθηκε στα εκλογικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων στις τοποθετήσεις τους, ζητούσαν από τον κόσμο να μην απέχουν.

Μηνύματα στους ψηφοφόρους να μην απέχουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλαν νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Σημαντική αποχή σε Κέρκυρα, Παξούς, Διαπόντια νησιά

Η αποχή από την κάλπη φέρεται πως θα είναι ο νικητής του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξάγονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στα εκλογικά τμήματα της Κέρκυρας, των Παξών και των ελαχίστων τμημάτων, των Διαποντίων νήσων. Μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με τους περισσότερους δικαστικούς αντιπροσώπους, η αποχή είναι σημαντική όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές, ενώ μεγαλύτερη είναι η προσέλευση ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές.

«Ψηφίζουν για δήμαρχο, αλλά πολλοί από τους ψηφοφόρους δεν ανταποκρίνονται στην κάλπη για περιφερειάρχη» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαστικός αντιπρόσωπος του 8ου εκλογικού τμήματος στο Μαντούκι της Κέρκυρας. Μεγάλη αποχή σημειώνεται στην κάλπη και στους Παξούς, καθώς ήδη έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών ο νυν δήμαρχος Σπύρος Βλαχόπουλος, ενώ στα ελάχιστα εκλογικά τμήματα των Διαποντίων νήσων, η πολύωρη θαλάσσια απόσταση για τους ψηφοφόρους που δεν έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Κέρκυρα, φαίνεται να αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας της ψήφου.

«Μάχη» σε 217 δήμους

Η επαναληπτική ψηφοφορία διεξήχθη σε 217 δήμους της χώρας στους οποίους δεν βγήκε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οκτώ από τους δέκα μεγάλους δήμους της χώρας και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αθηναίων (Κ. Μπακογιάννης – Ν. Ηλιόπουλος), Θεσσαλονίκης (Ν. Ταχιάος – Κ. Ζέρβας), Πατρέων (Κ. Πελετίδης -Γρ. Αλεξόπουλος), Ηρακλείου (Γ. Κουράκης -Β. Λαμπρινός), Πειραιώς (Γ. Μώραλης – Ν. Βλαχάκος), Λαρισαίων (Απ. Καλόγιαννης – Ρ. Καραλαριώτου), Ρόδου (Α. Καμπουράκης – Φ. Χατζηδιάκος) και Ιωαννιτών (Θ. Μπέγκας – Μ. Ελισάφ).

Στην Αττική επαναληπτικές διεξήχθησαν σε 50 δήμους. Πέραν του Δήμου Αθηναίων, κάλπες «στήθηκαν» για τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγκιστρίου, Αιγάλεω, Αίγινας, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Βριλησσίων, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, Διονύσου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Ιλίου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Κυθήρων, Λαυρεωτικής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μεγάρων, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Πεντέλης, Περάματος, Πετρούπολης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαλαμίνας, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού.

Στη Θεσσαλονίκη επαναληπτικές εκλογές έγιναν στους Δήμους Δέλτα (Μ. Φωτόπουλος – Γ. Ιωαννίδης), Θερμαϊκού (Γ. Μαυρομάτης – Γ. Τσαμασλής), Καλαμαριάς (Θ. Μπακογλίδης – Γ. Δαρδαμανέλης), Κορδελιού – Ευόσμου (Κλ. Μανδαλιανός – Γ. Καμαρινός), Λαγκαδά (Γ. Ταχματζίδης – Ελπ. Ανδρεάδου), Παύλου Μελά (Δ. Δεμουρτζίδης – Γ. Λίλτσης), Ωραιοκάστρου (Π. Τσακίρης – Αστ. Γαβότσης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή