Αισιοδοξία στη ΝΔ ενόψει των αποτελεσμάτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Αισιοδοξία στη ΝΔ ενόψει των αποτελεσμάτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

4' 17" χρόνος ανάγνωσης

Aισιοδοξία εποικρατεί στην Πειραιώς ενόψει των αποτελεσμάτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαρχής αποφασίσει να δοθεί αμιγώς πολιτικός χαρακτήρας.

Στους κόλπους της ΝΔ θεωρούν μάλιστα ότι το κόμμα θα κατορθώσει να περάσει ακόμη και τον πολύ υψηλό πήχη που είχε ήδη από το 2014 καθώς, όπως σημειώνουν, τότε οι «γαλάζιοι» είχαν κερδίσει 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Και είναι αισιόδοξοι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, λόγω ακριβώς των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου στον οποίο κατεγράφη, όπως λένε, μια καθολική πολιτική υπεροχή της ΝΔ σε όλη τη χώρα που αντικατοπτρίζεται από τα παρακάτω γεγονότα:

«Είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο).

Είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα όχι μόνον συντρίβεται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες, αλλά στις περισσότερες αποκλείστηκε και από το δεύτερο γύρο. Στην Αν. Μακεδονία- Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πέμπτος.

Στην Αττική, η περιφερειάρχης και κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, στο πρώτο γύρο έχασε με σχεδόν 20 μονάδες του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη. Πρόκειται για διαφορά ρεκόρ σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές β' βαθμού στην Αττική.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που η ΝΔ έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να κερδίσει την περιφέρεια Αττικής. Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει το λεκανοπέδιο Αττικής σε αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 1998 -δηλαδή πριν από 21 ολόκληρα χρόνια- με τη νίκη του προερχόμενου από την Αριστερά Θεόδωρου Κατριβάνου για την Υπερνομαρχία. Σε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις (2002, 2006, 2010, 2014) η ΝΔ είχε ηττηθεί, ενώ το 2014 δεν είχε περάσει καν στο Β' γύρο».

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτουν τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ακόμη και με την επιλογή του να κρυφτεί πίσω από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, καθώς -με την εξαίρεση των κ. Αρναουτάκη στην Κρήτη και Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα- οι υποψήφιοι που στήριξε, ηττήθηκαν από τον πρώτο γύρο από τους υποψηφίους της ΝΔ που εξελέγησαν με ποσοστά άνω του 50%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ασφαλώς ότι η κοινωνική και πολιτική βάση του εν λόγω χώρου δυσπιστεί απέναντι σε αυτού του είδους τις ευκαιριακές συνεργασίες.

Οι διαφορές του πρώτου γύρου μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαοτικές. Στην Κεντρική Μακεδονία ο Χρήστος Γιαννούλης έχασε με 50 μονάδες διαφορά από τον Απ. Τζιτζικώστα, στην Ήπειρο ο Γιώργος Ζάψας συνετρίβη με 42% από τον Αλ. Καχριμάνη, στη Θεσσαλία ο Νίκος Τσιλιμίγκας έχασε με 30 μονάδες από τον Κ. Αγοραστό και στην Δυτ. Μακεδονία ο Θ .Καρυπίδης ηττήθηκε από τον Γ. Κασαπίδη με 28%. Η μικρότερη διαφορά (7%) καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά, αλλά και αυτό συνέβη λόγω της υποψηφιότητας του προερχόμενου από τη ΝΔ Σπύρου Σπύρου ο οποίος όμως δήλωσε πλέον ότι θα στηρίξει και εκείνος την υποψηφιότητα της κ. Ρόδης Κράτσα.

Για πρώτη φορά σε δύο περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου Αιγαίου) αντιμέτωποι στο Β' Γύρο είναι υποψήφιοι προερχόμενοι από το ίδιο κόμμα, τη ΝΔ.

Η ΝΔ διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκε πίσω από την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Απόστολου Κατσιφάρα».

Η Πειραιώς κάνει και το εξής σχόλιο για την διαφαινόμενη μεγάλη αποχή:

«Σύμφωνα με όλα τις ενδείξεις, η αποχή που θα καταγραφεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι πρωτοφανής. Και αυτό θα είναι συνέπεια της μικροκομματικής και γι αυτό μικρόνοης επιλογής του κ.Τσίπρα να διεξάγει τις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως συνέβη το 2014.

Η αδιαφορία που μοιάζουν να επιδεικνύουν οι πολίτες για το δεύτερο γύρο εξηγείται για δύο λόγους.

Πρώτον οφείλεται στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες ο οποίος απομειώνει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε παράταξης έχουν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο.

Με απλά λόγια σήμερα απλά εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών τους συμβούλων, καθώς αυτοί έχουν ούτως ή άλλως εκλεγεί με αναλογικό τρόπο ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι ήδη γνωστοί και απομένει μόνον ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συνιστά βέβαια και ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο δεύτερος λόγος της διαφαινόμενης μεγάλης αποχής είναι προφανής.

Οι πολίτες αισθάνονται -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δίνουν μικρότερη σημασία στο σημερινό αποτέλεσμα. Πόσω μάλλον όταν η ψήφος τους στην κάλπη των ευρωεκλογών προκάλεσε την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψη ότι σε 6 περιφέρειες οι περιφερειάρχες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες καθώς αυτές αφορούν μόνο την εκλογή δημάρχου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ