ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και στον β’ γύρο των εκλογών

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και στον β’ γύρο των εκλογών

Ηχηρό μήνυμα μείζονος πολιτικής αλλαγής εξέπεμψε το εκλογικό σώμα και κατά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στις 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδος, εύρος νίκης που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν όπως σχολίαζαν στην Πειραιώς.

Μάλιστα οι 11 από τους 12 νέους περιφερειάρχες είχαν την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ  ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στην εκλογή ενός και μόνο περιφερειάρχου, του προερχομένου από το ΠΑΣΟΚ κ. Αρναουτάκη, στο Ηράκλειο, ο οποίος είχε και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά στις Δημοτικές εκλογές και στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας (με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων) η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε 35  δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μάλιστα σχολίαζε η Πειραιώς  «το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα».

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε 5 εβδομάδες από τώρα, έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Τότε θα πάρουμε, όλοι μαζί, την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας. Θα βρεθώ -και πάλι- στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα», σχολίασε στην πρώτη του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε δηλώσεις του από τα Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά και να ξέρεις και να χάνεις, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας το σημαντικό, όπως είπε: Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».

Με την ενσωμάτωση των ψηφοδελτίων να έχει φθάσει σε ποσοστά που καθιστούν σχεδόν οριστική την επικράτηση των προπορευόμενων υποψηφίων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Αττική: Γ. Πατούλης 65,79% – Ρ. Δούρου: 34, 21%

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Χρ. Μέτιος 50,82% – Χρ. Τοψίδης: 49,18%

Δ. Ελλάδα: Ν. Φαρμάκης 56,54% – Α. Κατσιφάρας: 43,46%

Πελοποννήσου: Π. Νίκας 53,59% – Π. Τατούλης: 46,41%

Στερεά Ελλάδα: Φ. Σπανός 52,42% – Απ. Γκλέτσος: 47,58%

Ιονίων Νήσων: Ρ. Κράτσα 60,12% – Θ. Γαλατσιάτος 39,88%

Β. Αιγαίου: Κ. Μουτζούρης 55,40% – Καλογήρου Χριστιάνα 44,60%