ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίση στο ΚΙΝΑΛ και οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία προς την κάλπη

Η κρίση στο ΚΙΝΑΛ και οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία προς την κάλπη

Στη διαχείριση των ισχυρών κραδασμών που προκάλεσαν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, η τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η – σχεδόν… αυτόματη – αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στρέφει πλέον το βλέμμα της η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη. Εγχείρημα το οποίο, πάντως, μόνο εύκολο δεν μοιάζει. 

Οι αντιδράσεις για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά ήταν πολλές, έντονες και προερχόμενες από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η ίδια η πρόεδρος, από την πλευρά της, την Κυριακή, τόσο με τη δήλωσή της μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, όσο και σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις της το βράδυ, όχι μόνο δεν έριξε τους τόνους, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση.

Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεών της, το μήνυμα ότι «η ίδια λαμβάνει τις αποφάσεις και θα κριθεί γι’ αυτές». Το ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους, ενώ αποδέκτες ήταν, μεταξύ όλων των επικριτών της, και ιστορικά και «πρωτοκλασάτα» στελέχη που διαφώνησαν ανοιχτά με τις αποφάσεις της, όπως ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στόχος της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι πλέον να αποκλιμακωθεί η ένταση και η πορεία προς τις εθνικές κάλπες να γίνει όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένα. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, τα περισσότερα ενεργά στελέχη που κλήθηκαν να τοποθετηθούν δημοσίως για τις εξελίξεις, χθες και σήμερα, προσπάθησαν να εκπέμψουν μια ισορροπημένη εικόνα, ασχέτως αν στην πραγματικότητα διαφωνούν ή όχι με τις αποφάσεις. Αλλωστε τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις 7 Ιουλίου είναι πολύ στενά και αν κάτι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, είναι ότι όσο η εσωστρέφεια παραμένει στο προσκήνιο, τόσο θα φθείρεται η εικόνα του Κινήματος.

Ωστόσο, δύο παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τις επόμενες ώρες:

Αφενός, ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής είχε εκφράσει – από πριν ξεσπάσει η κρίση των τελευταίων ημερών – ότι θέλει να συμβάλει στη μάχη των εθνικών εκλογών. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα τοποθετούνταν σε «συμβολική» θέση και θα διατηρούσε την έδρα του στην ευρωβουλή. Μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι οποιεσδήποτε πληροφορίες ή εκτιμήσεις για το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο κ. Ανδρουλάκης, στέλεχος με σημαντική επιρροή στο κόμμα, εξέφρασε ξεκάθαρα τη διαφωνία του στις αποφάσεις της κ. Γεννηματά και πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση των δύο πλευρών.

Αφετέρου, ας μην ξεχνάμε ότι εντός της εβδομάδας συνεδριάζουν τα εκτελεστικά όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο και Κεντρική Επιτροπή). Θεωρείται δεδομένο ότι από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη οι συνεδριάσεις θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθούν τόσο για να ξεκαθαριστεί ότι οι αποφάσεις είναι αποκλειστικά ζήτημα ηγεσίας, όσο και για να «ανατραπεί» η εικόνα εσωστρέφειας που εκπέμπεται προς τα έξω. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διαφωνίες για τον χειρισμό του θέματος Βενιζέλου είναι ισχυρές, δεν αποκλείεται το κλίμα που εν τέλει θα καταγραφεί, να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.