Γεννηματά – Βενιζέλος: Από την υποστήριξη και τη συνεργασία, στην πλήρη ρήξη

Γεννηματά – Βενιζέλος: Από την υποστήριξη και τη συνεργασία, στην πλήρη ρήξη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Φώφη Γεννηματά είναι η στενότερη συνεργάτις μου», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μόνο που η φράση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα του χιούμορ που συχνά χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι η δήλωση με την οποία ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 (η πρώτη θέση προσφέρθηκε στον Πύρρο Δήμα). Η κ. Γεννηματά ήταν πράγματι η στενότερη συνεργάτις του εκείνη την εποχή. Οταν ο κ. Βενιζέλος εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2012, ανέθεσε στην κυρία Γεννηματά τη θέση της εκπροσώπου Τύπου.

Η θυγατέρα του Γιώργου Γεννηματά εξελέγη βουλευτής Επικρατείας μόλις για 13 ημέρες. Στις 19 Μαΐου 2012 η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τον Ιούνιο του 2012. Στις εκλογές αυτές η κυρία Γεννηματά βρέθηκε εκτός Βουλής, γιατί το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μόνον έναν βουλευτή Επικρατείας, τον «χρυσό» ολυμπιονίκη. Λίγοι θυμούνται ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2000, έμεινε εκτός Βουλής από το 2002, όταν κέρδισε την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς (πρόδρομη της σημερινής Περιφέρειας Αττικής) ώς τον Ιανουάριο του 2015.

Ιστορίες Επικρατείας

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατατρύχει διαχρονικά την κυρία Γεννηματά. Το μακρινό 2007 αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο κ. Παπανδρέου αγνόησε το άρθρο 56 του Συντάγματος, βάσει του οποίου οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαν κώλυμα εκλογιμότητας για το διάστημα της θητείας τους. Μεταδόθηκε τότε ότι ο κ. Βενιζέλος έπεισε τον κ. Παπανδρέου ότι τέτοιο κώλυμα δεν υπήρχε, προκειμένου να τον παγιδεύσει. Οι βενιζελικοί απαντούσαν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ρωτήθηκε ποτέ. Τελικά την πλήρωσε η κυρία Γεννηματά. Την 1η Σεπτεμβρίου 2007, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξέδωσε απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφια. Εμεινε εκτός πολιτικής για δύο χρόνια. Το 2009 ανέλαβε εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Υγείας και στη συνέχεια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Στη συνέχεια, συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και στην κυβέρνηση Σαμαρά ως αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας. Μπορεί να στήριξε τότε τη «συγκυβέρνηση με τη Δεξιά», αλλά σήμερα δεν θα ήθελε να θεωρείται αυτονόητο ότι θα επαναλάβει το «αμάρτημα».

Η κ. Γεννηματά δεν υποστήριξε τον κ. Βενιζέλο στις επιθέσεις που δέχθηκε για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ και του άσκησε κριτική για το 8% της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές του 2014 (την περασμένη Κυριακή το ΚΙΝΑΛ έλαβε 7,7%). Στις 14 Ιουνίου 2015, οι βενιζελικοί υποστήριξαν τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για τη διαδοχή Βενιζέλου, αλλά η κυρία Γεννηματά κέρδισε με 51,7%. Στην ανοιχτή διαδικασία για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον Νοέμβριο του 2017 δεν υπήρξε σκληρή γραμμή Βενιζέλου. Αρκετοί βενιζελικοί ψήφισαν την κ. Γεννηματά. Από το 2015 μέχρι σήμερα ο κ. Βενιζέλος σήκωσε ολόκληρο το βάρος της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυρία Γεννηματά στις ιδιωτικές συζητήσεις της συχνά εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος σπανίως συνεννοούνταν μαζί της.

Φώφη και Αλέξης

Η κ. Γεννηματά κατηγορείται τώρα ότι σπρώχνει τους εκσυγχρονιστές στη Νέα Δημοκρατία και μετατρέπει το ΚΙΝΑΛ σε «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Ομως, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκτιμούν πως η πρόεδρος, αν και αποφεύγει να το ομολογήσει δημόσια για να μην κατηγορηθεί για αμετροέπεια, πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας έχει ημερομηνία λήξεως και ότι μόνο ο αποκλεισμός κάθε σεναρίου συνεργασίας με τη Ν.Δ. θα επιτρέψει στο ΚΙΝΑΛ να πάρει τα ιμάτια του μετεκλογικά κλυδωνιζόμενου ΣΥΡΙΖΑ και να μετεξελιχθεί στο κυρίαρχο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή