ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντριπτική νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές

Συντριπτική νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές

Αδιαμφισβήτητη είναι η νίκη της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο χάρτης της χώρας από χθες χρωματίστηκε «γαλάζιος», ενώ πολλοί δήμοι, οι οποίοι ήταν παραδοσιακά «αριστεροί», όπως αυτοί της Δυτικής Αττικής, πέρασαν στη Ν.Δ.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Ν.Δ. κέρδισε 11 από τις 13. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο την Περιφέρεια Κρήτης, όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σημειωτέον προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και είχε και τη στήριξή του, εξελέγη από τον πρώτο γύρο, ενώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο νέος περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης (55,4%) προέρχεται μεν από τη Ν.Δ., αλλά δεν είχε τη στήριξή της. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Πατούλης επικράτησε της Ρ. Δούρου, στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής επικράτησε ο Κ. Φαρμάκης έναντι του Απ. Κατσιφάρα, ενώ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων νικήτρια αναδείχθηκε έναντι του Θ. Γαλιατσάτου η Ρόδη Κράτσα. Στην Πελοπόννησο, η Περιφέρεια πέρασε στα χέρια του «γαλάζιου» Παναγιώτη Νίκα.

Μεγάλη «ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη στην Αττική όπου κατάφερε να επικρατήσει μόνο σε 5 από τους 67 δήμους.

Οσον αφορά τους μεγάλους δήμους της χώρας (σ.σ. πάνω από 50.000 κατοίκους), η Ν.Δ εξέλεξε 35 δημάρχους, το ΚΙΝΑΛ 9 και ο ΣΥΡΙΖΑ 5.

Στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι δήμοι δεν «άλλαξαν χέρια». Συγκεκριμένα, στην Πάτρα επανεξελέγη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά (41,82% έναντι του «δεύτερου» Γρηγόρη Αλεξόπουλου) ο Κώστας Πελετίδης. Στο Ηράκλειο επανεξελέγη ο Βασίλης Λαμπρινός, στον Πειραιά δήμαρχος αναδείχθηκε και πάλι ο Γιάννης Μώραλης, στη Λάρισα επανεξελέγη ο Απόστολος Καλογιάννης. Στον Βόλο, ο Αχιλλέας Μπέος είχε επανεκλεγεί ήδη από την πρώτη Κυριακή. Αλλαγές σημειώθηκαν στη Ρόδο και στα Ιωάννινα, όπου νέοι δήμαρχοι αναδείχθηκαν ο Αντώνης Καμπουράκης και ο Μωυσής Ελισάφ, αντίστοιχα. Από τους πέντε δήμους της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά προπύργια της ευρύτερης «Αριστεράς», τους τέσσερις κέρδισε η Ν.Δ. Μάλιστα, στην Ελευσίνα και στη Φυλή επικράτησαν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι από την πρώτη Κυριακή, ενώ στον β΄ γύρο συνέβη το ίδιο στη Μάνδρα και στον Ασπρόπυργο.

«Εκπληξη» σημειώθηκε επίσης στο Αιγάλεω, όπου επικράτησε ο στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Γιάννης Γκίκας. Η τελευταία φορά που υποψήφιος από τη Ν.Δ. κέρδισε τον συγκεκριμένο δήμο ήταν το 2006. Στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού κέρδισε επίσης ο στηριζόμενος από τη Ν.Δ. Γιώργος Τσίρμπας.

Αποχή

«Ηχηρό» παρών έδωσε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η αποχή. Στις δημοτικές εκλογές, στον α΄ γύρο η αποχή ήταν 40,98%, ενώ στον β΄ γύρο έφτασε στο 56,14%. Στις περιφερειακές εκλογές στον α΄ γύρο η αποχή ήταν 41,57%, ενώ στον β΄ γύρο εκτοξεύτηκε στο 58,69%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στις περιφερειακές εκλογές στο Βόρειο Αιγαίο (66,55% έναντι 46,77% στον α΄ γύρο). Στην Αττική απείχε το 58,74% των ψηφοφόρων έναντι 41,14% στον α΄γύρο, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη η αποχή έφτασε το 59,64%.

Υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές. Στις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων έφτασε το 66,66%, στον Δήμο Θεσσαλονίκης στο 62,61% και στην Πάτρα στο 50,32%. Στον Δήμο Πειραιά η αποχή ανήλθε στο 65,77%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης απείχε από τη διαδικασία το 52,09% των εκλογέων.

Το γεγονός αποδίδεται από τους αναλυτές στο ότι οι ψηφοφόροι «πέρασαν» στον α΄ γύρο το «μήνυμά» τους και ως εκ τούτου δεν θεώρησαν απαραίτητο να επανέλθουν.