Συντριπτική νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές

Συντριπτική νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιαμφισβήτητη είναι η νίκη της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο χάρτης της χώρας από χθες χρωματίστηκε «γαλάζιος», ενώ πολλοί δήμοι, οι οποίοι ήταν παραδοσιακά «αριστεροί», όπως αυτοί της Δυτικής Αττικής, πέρασαν στη Ν.Δ.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Ν.Δ. κέρδισε 11 από τις 13. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο την Περιφέρεια Κρήτης, όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σημειωτέον προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και είχε και τη στήριξή του, εξελέγη από τον πρώτο γύρο, ενώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο νέος περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης (55,4%) προέρχεται μεν από τη Ν.Δ., αλλά δεν είχε τη στήριξή της. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Πατούλης επικράτησε της Ρ. Δούρου, στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής επικράτησε ο Κ. Φαρμάκης έναντι του Απ. Κατσιφάρα, ενώ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων νικήτρια αναδείχθηκε έναντι του Θ. Γαλιατσάτου η Ρόδη Κράτσα. Στην Πελοπόννησο, η Περιφέρεια πέρασε στα χέρια του «γαλάζιου» Παναγιώτη Νίκα.

Μεγάλη «ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη στην Αττική όπου κατάφερε να επικρατήσει μόνο σε 5 από τους 67 δήμους.

Οσον αφορά τους μεγάλους δήμους της χώρας (σ.σ. πάνω από 50.000 κατοίκους), η Ν.Δ εξέλεξε 35 δημάρχους, το ΚΙΝΑΛ 9 και ο ΣΥΡΙΖΑ 5.

Στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι δήμοι δεν «άλλαξαν χέρια». Συγκεκριμένα, στην Πάτρα επανεξελέγη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά (41,82% έναντι του «δεύτερου» Γρηγόρη Αλεξόπουλου) ο Κώστας Πελετίδης. Στο Ηράκλειο επανεξελέγη ο Βασίλης Λαμπρινός, στον Πειραιά δήμαρχος αναδείχθηκε και πάλι ο Γιάννης Μώραλης, στη Λάρισα επανεξελέγη ο Απόστολος Καλογιάννης. Στον Βόλο, ο Αχιλλέας Μπέος είχε επανεκλεγεί ήδη από την πρώτη Κυριακή. Αλλαγές σημειώθηκαν στη Ρόδο και στα Ιωάννινα, όπου νέοι δήμαρχοι αναδείχθηκαν ο Αντώνης Καμπουράκης και ο Μωυσής Ελισάφ, αντίστοιχα. Από τους πέντε δήμους της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά προπύργια της ευρύτερης «Αριστεράς», τους τέσσερις κέρδισε η Ν.Δ. Μάλιστα, στην Ελευσίνα και στη Φυλή επικράτησαν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι από την πρώτη Κυριακή, ενώ στον β΄ γύρο συνέβη το ίδιο στη Μάνδρα και στον Ασπρόπυργο.

«Εκπληξη» σημειώθηκε επίσης στο Αιγάλεω, όπου επικράτησε ο στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Γιάννης Γκίκας. Η τελευταία φορά που υποψήφιος από τη Ν.Δ. κέρδισε τον συγκεκριμένο δήμο ήταν το 2006. Στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού κέρδισε επίσης ο στηριζόμενος από τη Ν.Δ. Γιώργος Τσίρμπας.

Αποχή

«Ηχηρό» παρών έδωσε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η αποχή. Στις δημοτικές εκλογές, στον α΄ γύρο η αποχή ήταν 40,98%, ενώ στον β΄ γύρο έφτασε στο 56,14%. Στις περιφερειακές εκλογές στον α΄ γύρο η αποχή ήταν 41,57%, ενώ στον β΄ γύρο εκτοξεύτηκε στο 58,69%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στις περιφερειακές εκλογές στο Βόρειο Αιγαίο (66,55% έναντι 46,77% στον α΄ γύρο). Στην Αττική απείχε το 58,74% των ψηφοφόρων έναντι 41,14% στον α΄γύρο, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη η αποχή έφτασε το 59,64%.

Υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές. Στις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων έφτασε το 66,66%, στον Δήμο Θεσσαλονίκης στο 62,61% και στην Πάτρα στο 50,32%. Στον Δήμο Πειραιά η αποχή ανήλθε στο 65,77%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης απείχε από τη διαδικασία το 52,09% των εκλογέων.

Το γεγονός αποδίδεται από τους αναλυτές στο ότι οι ψηφοφόροι «πέρασαν» στον α΄ γύρο το «μήνυμά» τους και ως εκ τούτου δεν θεώρησαν απαραίτητο να επανέλθουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή