Φωτοβολταϊκά πάρκα αξίας 350 εκατ. κατασκευάζει η «Ελλάκτωρ» στο εξωτερικό

Φωτοβολταϊκά πάρκα αξίας 350 εκατ. κατασκευάζει η «Ελλάκτωρ» στο εξωτερικό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, υλοποιεί σε πληθώρα χωρών του εξωτερικού αυτήν την περίοδο η BIOSAR (Ακτωρ Φ/Β), θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, στον συγκεκριμένα τομέα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα σκέλη της δραστηριότητας του κατασκευαστικού ομίλου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία ακόμα σε εξαιρετικά απομακρυσμένες αγορές, όπως για παράδειγμα εκείνη της Αυστραλίας, η οποία, σημειωτέον, είναι η μεγαλύτερη για τον όμιλο σε ό,τι αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη αγορά, ο ελληνικός όμιλος ξεκίνησε πρόσφατα την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 421 MWp στις επαρχίες Βικτώρια, Νότια Ουαλλία και Κουίνσλαντ. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 204 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του έτους. Παράλληλα, πρόσφατα η BIOSAR ολοκλήρωσε την κατασκευή τριών ακόμα φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 240 MWp, έναντι συνολικού συμβατικού τιμήματος 139 εκατ. ευρώ. Ολα τα εν λόγω πάρκα βρίσκονται στο Κουίνσλαντ, ενώ σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση του ομίλου, δύο εξ αυτών συνδέθηκαν με το υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το τρίτο επρόκειτο και αυτό να συνδεθεί εντός του φετινού πρώτου εξαμήνου.

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία, όπου η εταιρεία επεκτάθηκε μόλις πέρυσι, ολοκληρώθηκε ήδη το πρώτο έργο, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 27 MWp, αντί τιμήματος 16 εκατ. ευρώ. Στη Βραζιλία, όπου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2015, ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα ένα πάρκο ισχύος 90 MWp στο Σάο Πάολο, αντί ποσού 34 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 ολοκλήρωσε δύο ακόμα πάρκα επίσης στη Βραζιλία, και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίνας Ζεράι και Μπαΐα. Το κόστος ανέρχεται σε 114 εκατ. ευρώ και αφορά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 325 MWp.

Η παρουσία στη Λατινική Αμερική αφορά και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Χιλή και την Αργεντινή. Στη Χιλή, ολοκληρώθηκαν δύο έργα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 20 MWp. Στη δε Αργεντινή, η ελληνική εταιρεία ολοκλήρωσε ένα πάρκο ισχύος 30 MWp στην επαρχία Σαν Λουίς, το οποίο τον επόμενο μήνα θα συμπληρώσει έναν χρόνο σύνδεσης με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντική όμως είναι η παρουσία της «Ελλάκτωρ» και στην Ευρώπη, πέραν της Ολλανδίας. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία η εταιρεία ανέλαβε και ολοκλήρωσε την κατασκευή 26 MWp στη Σαρδηνία, ενώ ξεκίνησε την κατασκευή νέου έργου 17 MWp, επίσης στη Σαρδηνία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019. Το συνολικό κόστος των δύο έργων είναι 36 εκατ. ευρώ.

Στην ελληνική αγορά, η «Ελλάκτωρ» ολοκλήρωσε την κατασκευή Φ/Β Πάρκου 9 ΜWp στη Σκάλα Λακωνίας και δύο αιολικών πάρκων ισχύος 40 ΜW στην Αμφιλοχία. Αντίστοιχα, κατά τον τρέχοντα μήνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή των έργων διασύνδεσης του αιολικού πάρκου Κασιδιάρη στον Νομό Ιωαννίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BIOSAR έχει υλοποιήσει έργα και έχει αναπτύξει παρουσία σε συνολικά 14 χώρες από το 2011 μέχρι σήμερα. Εκτός από τις παραπάνω χώρες, η εταιρεία διαθέτει παρουσία σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Παναμά και Δομινικανική Δημοκρατία. Οι εν λόγω αγορές θα αποτελέσουν δυνητικούς «στόχους» για τη μελλοντική επέκταση άλλης μιας θυγατρικής, της ΕΛ. ΤΕΧ. Ανεμος. Ειδικότερα, θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο κατασκευής αιολικών πάρκων είτε για λογαριασμό τρίτων είτε αυτόνομα, μέσω της διαδικασίας της ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας νέων πάρκων, πιθανώς και με τη συμμετοχή τοπικών στρατηγικών εταίρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή