Μωυσής Ελισάφ στην «Κ»: «Ο δήμος δεν είναι λάφυρο»

Μωυσής Ελισάφ στην «Κ»: «Ο δήμος δεν είναι λάφυρο»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων και διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ και πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, είναι από τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ο νέος δήμαρχος Ιωαννιτών, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και κερδίζοντας στο νήμα τον κ. Θωμά Μπέγκα. Οπως εξηγεί στην «Κ», σκοπεύει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο διοίκησης του δήμου.

– Οταν αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα, πιστεύατε ότι μπορεί να είστε νικητής;

– Το σκεφτόμουν ως πιθανό ενδεχόμενο γιατί κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια προεκλογικά. Πριν από ένα χρόνο δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη παράταξη στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες πολίτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, και από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ολοι αυτοί δεν συμμετείχαν απλά, συνεργάστηκαν αρμονικά. Δημιουργήσαμε επιτροπές που λειτούργησαν αυτόνομα και επεξεργάστηκαν τις προγραμματικές μας θέσεις, τις οποίες στη συνέχεια θέσαμε σε διαβούλευση στους πολίτες και φορείς της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ακούσαμε προσεκτικά τις αγωνίες των πολιτών.

– Από αυτόν τον διάλογο με τους πολίτες, τι μάθατε; Ποια είναι η βασική τους αγωνία;

– Τα προβλήματα της καθημερινότητας. O Δήμος Ιωαννίνων δεν είναι μόνο η αστική περιοχή, αλλά έχει και 40 κοινότητες που εκτείνονται σε μεγάλη απόσταση, κάτι που διογκώνει τα προβλήματα. Καθαριότητα, οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, πλατείες και παιδικές χαρές. Επιγραμματικά, αυτά είναι τα μείζονα προβλήματα των συμπολιτών μας και αυτά είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα.

– Γιατί πιστεύετε ότι θα πετύχετε, σε αντίθεση με τους προκατόχους σας;

– Απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, άλλη αντίληψη για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Πρέπει να απομακρυνθούμε από το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης που ταλανίζει την πατρίδα μας και βέβαια και τον δικό μας δήμο. Η εκάστοτε εξουσία δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο δήμος είναι λάφυρο για τον νικητή, πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στη διοίκηση και τους δημότες. Να δουλέψουμε για την αποκατάσταση αισθήματος ισονομίας και δικαιοσύνης.

– Δεδομένου ότι η δική σας παράταξη έχει εκλέξει 11 δημοτικούς συμβούλους και ο προηγούμενος δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και αντίπαλός σας στον β΄ γύρο 14, πώς θα μπορέσετε να προωθήσετε τις αλλαγές που σχεδιάζετε;

– Η απλή αναλογική αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο μέσα στα επόμενα χρόνια θα διοικηθούν οι δήμοι. Απαιτούνται συνεργασίες και συναινέσεις και η παράταξή μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιχείρησε αυτό ακριβώς: να ενώσει τους πολίτες και να γεφυρώσει τα χάσματα. Είμαστε λοιπόν μια παράταξη έτοιμη για εποικοδομητική και ισότιμη συνεργασία με άλλες παρατάξεις. Το σύνολο των δημοτικών συμβούλων στον Δήμο Ιωαννίνων είναι 45 και άρα χρειαζόμαστε 23 για να έχουμε την πλειοψηφία. Τις επόμενες εβδομάδες θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να συζητήσουμε για τη δημιουργία μιας δυναμικής πλειοψηφίας, χωρίς συναλλαγές, στη βάση κοινών προγραμματικών θέσεων. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

– Δεδομένης της μικρής διαφοράς με τον κ. Μπέγκα (ο οποίος έλαβε 49,67% και 17.554 ψήφους έναντι 50,33% και 17.789 ψήφους), σε αυτές τις αλλαγές έχετε μαζί σας τους μισούς πολίτες, αλλά ενδεχομένως έχετε τους άλλους μισούς απέναντι…

– Οι περισσότεροι σύμβουλοι της παλαιάς δημοτικής αρχής έχουν θητεία 10 χρόνων. Εχουν δημιουργήσει σχέσεις με την τοπική κοινωνία χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτό το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης και βέβαια συνεχίζουν να διατηρούν σημαντική επιρροή. Η εκάστοτε εξουσία δεν παραδίδεται αμαχητί, έχει τη δυνατότητα να συντηρεί μηχανισμούς, αυτό είναι γνωστό. Πετύχαμε έναν άθλο, ανατρέψαμε όλα τα δεδομένα και τα προγνωστικά, και στον β΄ γύρο τερματίσαμε πρώτοι. Θα το αντιμετωπίσουμε λοιπόν.

– Τι ρόλο πιστεύετε ότι έπαιξε στην εκλογή σας το γεγονός ότι είστε πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων;

– Θεωρώ ότι είναι ένα επιπλέον θετικό στοιχείο το γεγονός ότι παρά τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις ενός μέρους της κοινωνίας, οι συμπολίτες μου με επέλεξαν για δήμαρχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή