Εκλογές: Δύο φαβορί και μία έκπληξη

Εκλογές: Δύο φαβορί και μία έκπληξη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρείες πλειοψηφίες, χωρίς θρίλερ, κρίθηκαν οι δημαρχίες στους τρεις μεγαλύτερους δήμους, με τα δύο φαβορί να επικρατούν σε Αθήνα – Πειραιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη να σημειώνεται έκπληξη.

Δήμαρχος Αθηναίων από την Κυριακή το βράδυ είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, με το εντυπωσιακό 65,25% στον β΄ γύρο. «Θα είμαι ο τελευταίος, όχι ο πρώτος πολίτης της Αθήνας, θα υπηρετώ κάθε Αθηναίο και κάθε Αθηναία», δήλωσε ο νικητής των εκλογών από το προεκλογικό του κέντρο, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. «Τέρμα τα λόγια, ό,τι είπαμε είπαμε. Τώρα έχει δουλειά, δουλειά, δουλειά. Πρέπει να μπορούμε να περπατάμε στην Αθήνα με το κεφάλι ψηλά. Προχωράμε όλοι μαζί για μια Αθήνα που μας ενώνει», τόνισε ο νέος δήμαρχος, ζητώντας μάλιστα από τους συγκεντρωμένους να απαντήσουν εάν είναι «μέσα». Ταυτόχρονα απηύθυνε ενωτικό μήνυμα, λέγοντας ότι «από αύριο υπάρχει μόνο μία δημοτική παράταξη της Αθήνας, όχι δημοτικές παρατάξεις».

Στον β΄ γύρο ο Κ. Μπακογιάννης συγκέντρωσε 96.660 ψήφους (65,25%), έναντι 51.487 (34,75%) του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, με συμμετοχή λίγο πάνω από το ένα τρίτο (33,43%). Στον πρώτο γύρο, ο κ. Μπακογιάννης είχε λάβει 88.916 ψήφους (42,65%), έναντι 35.392 (16,98%) του κ. Ηλιόπουλου.

Η μεγάλη ανατροπή έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου το «αουτσάιντερ» Κωνσταντίνος Ζέρβας κατέκτησε τον δήμο με το ευρύτατο 66,79% (59.578 ψήφοι) έναντι 33,21% και 29.629 ψήφους του Νίκου Ταχιάου, υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ., ο οποίος είχε πρωτεύσει στον πρώτο γύρο με ποσοστό 22,4% (27.629 ψήφους). Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, χωρίς κομματική στήριξη, μπήκε στον δεύτερο γύρο για μόλις 513 ψήφους, ξεπερνώντας με 18.419 ψήφους (14,93%) τον Γιώργο Ορφανό, που έλαβε 17.906 (14,52%). Ο κ. Ζέρβας πραγματοποίησε μια έντονα αυτοδιοικητική καμπάνια, επικεντρώνοντας στις προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της πόλης. «Δεν ξεχάσαμε ούτε λεπτό ότι η πρότασή μας είναι αυτοδιοικητική: από την πόλη αρχίσαμε, στην πόλη καταλήξαμε», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στο εκλογικό του κέντρο την Κυριακή το βράδυ. «Θέλω να πω στους δημότες μας ότι θα είμαι αυτός ο δήμαρχος που επιθυμούν, αυτός που θα κάνει τη δουλειά».

Στον Πειραιά καθαρή ήταν η νίκη του Γιάννη Μώραλη, με 57,81% και 27.464 ψήφους, έναντι 42,19% (20.189 ψήφοι) του υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ. Νίκου Βλαχάκου. Ο κ. Μώραλης ήταν μεγάλο φαβορί, καθώς στον πρώτο γύρο είχε πάρει 45,34% (33.169 ψήφοι), έναντι 27,13% (19.845 ψήφοι) του κ. Βλαχάκου. «Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαιρέσεις, όλοι μαζί στεκόμαστε για τον Πειραιά. Ολοι μαζί θα προχωρήσουμε, να ευχαριστήσουμε όσους μας στήριξαν, αλλά μαζί μας θα είναι, πιστεύω, και όσοι έκαναν άλλες επιλογές. Τους οποίους σέβομαι απολύτως και καλώ από αύριο όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Ξεκολλήσαμε το καράβι πριν από τεσσεράμισι χρόνια, πλέουμε πλέον με ανέμους αισιοδοξίας, όλοι μαζί για έναν Πειραιά καλύτερο, πιο φιλικό», δήλωσε ο Γ. Μώραλης μετά την εκλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή