ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζουν οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών

archizoyn-oi-diadikasies-gia-proslipseis-monimon-ekpaideytikon-2320681

Την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν για το σχολικό έτος 2020-2021 και 5.250 εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2021-2022. Μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έστειλε αίτημα προς το ΑΣΕΠ για την εκκίνηση των διαδικασιών προκήρυξης και, στη συνέχεια, την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, νομοθετική παρέμβαση από το υπ. Παιδείας για τη μονιμοποίηση των έκτακτων – ωρομίσθιων καθηγητών ΤΕΙ, που έχουν εργαστεί επί σειράν ετών στα ιδρύματα, ζητούν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Με τον ανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη, εκφράζονται προβληματισμοί για το πώς θα διαμορφωθεί η “επόμενη μέρα” για τους έκτακτους – ωρομίσθιους καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι είχαν επί σειρά ετών τακτική σχέση εργασίας με τα ΤΕΙ», αναφέρουν στην ερώτησή τους προς το υπουργείο Παιδείας οι βουλευτές, προσθέτοντας ότι «οι έκτακτοι καθηγητές προσλαμβάνονταν έπειτα από κρίση από τους αντίστοιχους μόνιμους καθηγητές που υπηρετούσαν στα ίδια ΤΕΙ, με επιλογή που γινόταν κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού και με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Οι διδάσκοντες αυτοί δίδασκαν εξειδικευμένα μαθήματα ή κάλυπταν κενά και είχαν μια συνεχή και στενή σύνδεση με το Τμήμα, αφού τα καθήκοντά τους δεν περιορίζονταν στη διδασκαλία, αλλά εκτείνονταν σε επίβλεψη πτυχιακών εργασιών, εξετάσεις, οργάνωση συνεδρίων κ.λπ. Κατά συνέπεια, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις έκτακτων καθηγητών που υπηρέτησαν και υπηρετούν με αυτές τις εργασιακές σχέσεις ακόμη και για δέκα συνεχόμενα χρόνια ή και παραπάνω. Ομως, το συγκεκριμένο υβριδικό εργασιακό καθεστώς των έκτακτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ τούς έχει αποστερήσει από θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Οι περισσότεροι, μολονότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις για κάθε εξάμηνο χωριστά και με συνεχείς διακοπές, με αποτέλεσμα να μην έχουν προϋπηρεσία για ολόκληρο το έτος, να μένουν απλήρωτοι και ασφαλιστικά ακάλυπτοι κάθε καλοκαίρι ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διαρκούς ομηρίας αναφορικά με την ανανέωση ή μη των συμβάσεών τους, η οποία επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε διοίκησης. Ακόμη χειρότερα, παρά το πλήθος των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους για τη μονιμοποίησή τους, η “υβριδική” μορφή της εργασιακής τους σύμβασης έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα νομικά ερωτήματα και έχει οδηγήσει σε αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Αυτό σημαίνει πως, ακόμη και με δικαστικούς αγώνες, η μονιμοποίηση των έκτακτων καθηγητών ΤΕΙ είναι σχεδόν αδύνατη».