Παροχολογία μέχρι το τέλος από τον κ. Τσίπρα

Παροχολογία μέχρι το τέλος από τον κ. Τσίπρα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου θα φέρει η κυβέρνηση την ερχόμενη Παρασκευή, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αξιολογηθεί ήδη στο Euroworking Group και έχει εγκριθεί. Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προς την αξιωματική αντιπολίτευση πρόσκληση (ΕΡΤ) να ψηφίσει το συγκεκριμένο μέτρο στη Βουλή, όπως και τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. στη Βουλή για κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Αναφορικά με το ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «κατατρομοκρατεί δικαστές», ενώ τόνισε πως από τη Ν.Δ. «δεν διστάζουν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Εκτίμησε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υποχρέωση ως θεσμός «να είναι εγγυητής ενότητας έθνους, Συντάγματος και εγγυητής της ανεξαρτησίας των θεσμών» γι’ αυτό και, όπως είπε, «θα βρει τον τρόπο» να πράξει με βάση αυτές τις εγγυητικές αρμοδιότητες. «Εγώ δεν θέλω να τον εμπλέξω σε αντιδικία που κρύβει βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αποτελεί «μέγιστη θεσμική παρεκτροπή» η προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια πολιτική αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε αυτοκριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «δεν συνειδητοποιήθηκε το βάθος της κούρασης ενός λαού που έβαλε πλάτες για να βγούμε από την κρίση». Οπως ανέφερε, στο τέλος, «τη δυσαρέσκεια εισέπραξε το κόμμα που κυβερνά». Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι έγιναν επιλογές υπερφορολόγησης, προκειμένου να ενισχυθούν οι ασθενέστεροι. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ήττα των ευρωεκλογών καθίσταται βαριά όχι τόσο λόγω των χαμηλών επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της μεγάλης ανόδου της Ν.Δ., σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014. «Χάσαμε σε σύγκριση με το 2014 200.000 ψήφους. Δεν θεωρώ ότι είναι υπερβολικό για ένα κόμμα που κυβερνά 4 χρόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας και περιέγραψε ως «κατώτερο των προσδοκιών μας» ότι οι «πολιτικοί μας αντίπαλοι αύξησαν το δικό τους ποσοστό κατά περίπου 10 μονάδες». Πάντως, εκτίμησε πως το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε, ακόμη, των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση λίγο προτού κλείσει η Βουλή, λέγοντας ότι δεν είναι ρουσφετολογικές. Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την πρόσληψη καθαριστριών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη ρύθμιση σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή ώς το τέλος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και το τελευταίο Σάββατο. Ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τη Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, με αιτιολογία να μην προκληθούν επιβλαβείς συνέπειες στην οικονομία λόγω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην πραγματικότητα στις επόμενες εκλογές υπάρχει ένα «καθαρό δίλημμα για το ποιος θέλει να κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εφαρμογή των πρόσφατων θετικών μέτρων «παίζεται» από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Πάλι με ασφάλεια θέλουμε να οδηγήσουμε τον ελληνικό λαό σε μια πορεία σταθερής εξόδου από την κρίση. Η άλλη πορεία είναι επισφαλής», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Διακοίνωση για τις αποζημιώσεις

Ρηματική διακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση ζητεί την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιδόθηκε χθες από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θεόδωρο Δασκαρόλη. Πρόκειται για μια απολύτως αναμενόμενη διπλωματική ενέργεια, η οποία γίνεται σε συνέχεια της απόφασης που ελήφθη από την ελληνική Βουλή με ευρεία πλειοψηφία στις 17 Απριλίου, οπότε έγινε σχετική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Βάση της τότε συζήτησης ήταν το πόρισμα – έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. «Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστησαν η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής κατοχής, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή