Η Κύπρος αναμένει έσοδα 9,4 δισ. ευρώ από την «Αφροδίτη»

Η Κύπρος αναμένει έσοδα 9,4 δισ. ευρώ από την «Αφροδίτη»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα τα οποία ανέρχονται σε 9,4 δισ. ευρώ για χρονική διάρκεια 18 ετών υπολογίζεται ότι μπορεί να αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Στο συγκεκριμένο κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται στο οικόπεδο 12 στα νότια της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), έχουν ήδη ξεκινήσει οι γεωτρήσεις, ωστόσο η εκμετάλλευσή του δεν προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό λόγω τεχνικών δυσκολιών. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, η πιθανότητα εσόδων 9,5 δισ. ευρώ σε 18 χρόνια αποτελεί το μεσαίο αλλά και επικρατέστερο σενάριο, ανάλογα με διακύμανση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. «Εχουμε εξετάσει ένα χαμηλό σενάριο των 60 δολαρίων, ένα μεσαίο σενάριο, το επικρατέστερο, των 70 δολαρίων, και ένα ψηλό σενάριο των 80», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακκοτρύπης. Οπως είπε, η προσπάθεια γίνεται «να εξαχθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος της “Αφροδίτης”, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών». Η εξόρυξη των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου αναμένεται σε πλάνο πενταετίας. «Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα, βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι το 2020-2024, 2020-2025», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος, παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αξιοποίησης μέρους του φυσικού αερίου για κατανάλωση εντός της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση που έχει λάβει εξαρχής η Λευκωσία είναι η εξαγωγή των φυσικών πόρων που θα εξορυχθούν από την υφαλοκρηπίδα της.

Αν και οι συγκεκριμένες εξαγγελίες ήταν αναμενόμενες, καθίσταται απολύτως σαφές ότι η Λευκωσία έχει επιταχύνει τον ενεργειακό σχεδιασμό της λόγω και της τουρκικής προκλητικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στα δυτικά της Κύπρου βρίσκεται ήδη το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο, μάλιστα, πραγματοποιεί κανονικά γεωτρήσεις, αν και όχι με κάποια αποτελέσματα. Μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις αναμένεται η αποστολή και του δεύτερου, τουρκικής ιδιοκτησίας, πλωτού γεωτρύπανου με την επωνυμία «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Λευκωσία ανησυχούν ότι το συγκεκριμένο πλωτό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί εντός του τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ που ήδη έχει χωριστεί σε οικόπεδα. Τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για το αν η Τουρκία θα επιλέξει να στείλει το γεωτρύπανο ακόμη και σε οικόπεδο το οποίο έχει αποδοθεί προς εκμετάλλευση, όπως το 8. Επ’ αυτού φαίνεται ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε η Γαλλία, μέσω της Total, να εισέλθει σε όσα από τα οικόπεδα εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή μόνον η ιταλική ΕΝΙ.

Παράλληλα, η Λευκωσία ευελπιστεί ότι σύντομα θα μπορέσει να συσφίγξει έτι περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Οπως έγινε γνωστό, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ματ Πάλμερ στη Λευκωσία, θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ξεπεραστούν ζητήματα, όπως η απαγόρευση πώλησης οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή