Πελατειακού χαρακτήρα «διευθετήσεις» λίγο πριν από τις εκλογές

Πελατειακού χαρακτήρα «διευθετήσεις» λίγο πριν από τις εκλογές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση της «τροπολογίας Γεροβασίλη», σύμφωνα με την οποία οι μη συμμετέχοντες στη διαδικασία της αξιολόγησης δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται να συμμετέχουν στις κρίσεις προϊσταμένων, προβλέπει τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε χθες. Η κατάργηση της «τροπολογίας Γεροβασίλη» αποτελεί τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών των δημοσίων υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ/ΠΟΕ-ΟΤΑ) και η ικανοποίησή του, παραμονές εκλογών, προφανώς εμπίπτει στο μπαράζ πελατειακού χαρακτήρα «διευθετήσεων», στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση.

Παράλληλα, στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται σειρά εξαιρέσεων από το «πάγωμα» των προσλήψεων και των υπηρεσιακών μεταβολών λόγω εκλογών, ενώ θεσπίζονται και παρατάσεις για δύο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: αυτών που οι αποσπάσεις τους έληγαν στις 28/6, αλλά και των συμβασιούχων που εργάζονται στην καθαριότητα και στη φύλαξη υπουργείων, εποπτευόμενων φορέων και ανεξάρτητων αρχών.

Συγκεκριμένα, από την αναστολή των προσλήψεων και των υπηρεσιακών μεταβολών εξαιρούνται οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις που έχουν εγκριθεί ήδη από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, οι διορισμοί, οι προσλήψεις και οι μεταβολές στην υπηρεσιακή κατάσταση θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι καθώς και συγγενών τους, οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις υπαλλήλων που αφορούν λόγους υγείας (ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία) και συνυπηρέτησης και έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, καθώς και οι διαδικασίες επιστροφής των δημοτικών αστυνομικών από τα σωφρονιστικά καταστήματα στους δήμους.

Ως προς τις παρατάσεις, προβλέπεται ότι οι αποσπάσεις προσωπικού που έληγαν στις 28 Ιουνίου παρατείνονται μέχρι τέλους του έτους εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται σχετικές υπηρεσιακές ανάγκες. Πρόκειται για αποσπασμένους οι οποίοι ενέπιπταν στις μεταβατικές διατάξεις που είχαν θεσπιστεί κατά την εφαρμογή της κινητικότητας. Επίσης, παρατείνονται για έξι μήνες από τη λήξη τους οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και φύλαξη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων. Οι συμβάσεις τους είναι 18μηνες και πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να προκηρύξει μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα χρονική συγκυρία, ενόψει εκλογών.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από 14 μήνες, δημοσιεύθηκαν από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες της προκήρυξης 3Κ/2018 που αφορά 8.166 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα των δήμων. Χθες δημοσιεύθηκαν 2.714 θέσεις ΔΕ, για τις οποίες υποβλήθηκαν 46.073 αιτήσεις και 5.235 θέσεις κατηγορίας YΕ, για τις οποίες υποβλήθηκαν 71.112 αιτήσεις. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων για 217 θέσεις ΠΕ και ΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή