Παγώνουν οι (υπόλοιπες) μετατάξεις στη Βουλή έπειτα από τις αντιδράσεις

Παγώνουν οι (υπόλοιπες) μετατάξεις στη Βουλή έπειτα από τις αντιδράσεις

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση των μετατάξεων στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αργά το απόγευμα, ανακοίνωσε ότι παγώνουν οι 32 από τις προγραμματισμένες μετατάξεις, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε ο ίδιος, για τις πρώτες 32 μετατάξεις έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων που, παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας. Κατά τη συνομιλία τους, από κοινού αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις».

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης απάντησε στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με προσλήψεις ή μετατάξεις σε υπηρεσίες του Κοινοβουλίου προσώπων που φέρονται να έχουν πολιτικές με το ΣΥΡΙΖΑ ή και συγγενικές με κορυφαία στελέχη του σχέσεις, με τη φράση «θα ήταν απολύτως άδικο για μία-δύο-τρεις περιπτώσεις που πιθανώς υπάρχουν για βαθμό συγγένειας» να δημιουργείται η εντύπωση μη ύπαρξης αξιοκρατικών κριτηρίων στις σχετικές με τα εργασιακά της βουλής υποθέσεις.

«Δεν αισθάνομαι απολογούμενος για οτιδήποτε έχουν ήδη καταγραφεί, σαν δήθεν ορυμαγδός τοποθετήσεων» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανώς ενοχλημένος από την δημοσιότητα που προσέλαβε το όλο ζήτημα υποστήριξε επιπροσθέτως ότι η ολοκλήρωση των μετατάξεων μπορεί να γίνεται στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, πλην όμως είχε δρομολογηθεί από μηνών και πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους. Σε ό,τι αφορά δε τις προσλήψεις γενικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως όλα γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν υπήρξαν υπερβολές, καθώς κύλισαν όλα στο πλαίσιο του συμφωνημένου από όλους Οργανογράμματος.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις του πως δεν είναι στις προθέσεις του να μπει σε διαδικασία δημοσιοποίησης «λίστας ονομάτων» -είπε χαρακτηριστικά «Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε και στο μέλλον»- ο κ. Βούτσης άφησε σοβαρές αιχμές για προσωπικό το οποίο είχε προσληφθεί στη Βουλή προ του 2015, μιλώντας για ρουσφέτια. Μια επιπλέον φράση του με ιδιαιτέρως φορτισμένο περιεχόμενο, ήρθε αφενός να ενισχύσει την αίσθηση ότι η από το 2015 έως σήμερα πολιτική πλειοψηφία, έχει αναζητήσει και καταγράψει το πολιτικό «who is who» των εργαζομένων-υπαλλήλων της Βουλής, και αφετέρου να ερμηνευθεί από ορισμένες πλευρές ως «προειδοποίηση» ότι εάν συνεχιστούν οι αποκαλύψεις γι’ «ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ», θα υπάρξει ανάλογη απάντηση εκ μέρους της πλειοψηφίας.

«Προσωπικά θα έλεγα ότι δεν είναι παραδεκτό, είναι εντελώς απαράδεκτο το να δημιουργούμε εντυπώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις με λίστες ονομάτων. Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, για να συμπληρώσει ωστόσο:

«Για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που βρήκαμε και συνεργαστήκαμε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πότε και με ποιές διαδικασίες προσλήφθηκαν, βαθμούς συγγένειας κλπ».

Στοιχεία Βούτση

Σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι επί των ημερών του δεν υπήρξαν ούτε υπερβάσεις ούτε αδιαφάνεια στον τομέα των προσλήψεων, ο κ. Βούτσης σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αναφέρθηκε σε αριθμούς και περιπτώσεις.

Ειδικότερα για τους:

Μονίμους υπαλλήλους σημείωσε πως για πρώτη φορά δεν έχουν γίνει προσλήψεις και ότι δρομολογήθηκαν ορισμένες μέσω ΑΣΕΠ.

Συμβασιούχους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου είπε πως ουδεμία σύμβαση εξ εκείνων που βρήκε η σημερινή πολιτική διεύθυνση από το παρελθόν διεκόπη. «Για ΙΔΟΧ δεν υπήρξε καμία διάκριση ή παύση εργασιακής σχέσης, αλλά και υπήρξαν επανειλημμένες εν συνόλω και οριζόντια χωρίς διάκριση ανανέωση θητειών».

Ειδικούς Φρουρούς (68 συνολικά) σημείωσε ότι είχαν ιδιόμορφο από το 2003 καθεστώς εργασιακής σχέσης, το οποίο αποκαταστάθηκε. Τους «εντάξαμε κανονικά στις υπηρεσίες της Βουλής, αλλιώς με τον τρόπο που είχαν προσληφθεί θα έπρεπε κάποια στιγμή να αποχωρήσουν».

Υπαλλήλους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κινητικότητας, μίλησε για υπαλλήλους που εργάζονταν σε υπηρεσίες της Βουλής από το 2003 ή και από το 2009 ως αποσπασμένοι από φορείς του Δημοσίου – υπουργεία κλπ. αλλά και ορισμένους που το τελευταίο διάστημα θέλησαν να μεταταγούν στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για 63 συνολικά μετατάξεις οι οποίες ξεκίνησαν ως διαδικασίααιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες.

«Οι 33 ολοκληρώθηκαν, 17 αναμένονται, 12 εκκρεμούν, δύο ίσως να μην ολοκληρωθούν» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Εργαζόμενους στην καθαριότητα, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι έγιναν συμβάσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Κοινοβουλίου, μετά από την απόφαση να διακοπεί το σύστημα ανάθεσης του έργου σε Γραφεία Εργολάβων. Μίλησε δε για συμβάσεις διάρκειας ενός ή δύο ετών.

Τέλος ο κ. Βούτσης μίλησε και για «αναγκαίες» προσλήψεις τόσο στο Κανάλι της Βουλής όσο και στο Ίδρυμα του Κοινοβουλίου, ενώ για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε ως «δίκαιη» η επισήμανση –ειδικά από την «Κ» με σειρά δημοσιευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια- πως υπάρχει αδιαφάνεια περί τα οικονομικά του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε ο απολογισμός του 2018, ούτε ο προϋπολογισμός του 2019. Με βάση τον τελευταίο, εκτός των άλλων, δρομολογούνται προσλήψεις και καθορίζονται αμοιβές Οργάνων Διοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή