Ν.Δ.: Δύσκολο σταυρόλεξο οι υποψηφιότητες

Ν.Δ.: Δύσκολο σταυρόλεξο οι υποψηφιότητες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, καθώς το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπό τον ίδιο επεξεργάζεται τα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. Η δυσκολία, η οποία μοιάζει πρωτοφανής σε σχέση με το παρελθόν, είναι το πλεονάζον ενδιαφέρον υποψηφίων απ’ όλη την Ελλάδα που θέλουν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και οι πιέσεις που ασκούνται, καθώς τα πρόσωπα θα πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά για να αποφευχθούν εκλογικές «καραμπόλες» και κάποιοι προφανώς να μείνουν εκτός λίστας. Την εξίσωση περιπλέκει ακόμα περισσότερο η γυναικεία ποσόστωση του 40% ανά εκλογική περιφέρεια, αλλά και όσοι σπεύδουν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους αυτοχριζόμενοι υποψήφιοι.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου, καθώς, κατόπιν σχετικών «πληροφοριών» που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Πειραιώς αναγκάστηκε να διαψεύσει, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα υποψηφιότητας του Δ. Καμμένου. Στελέχη της Πειραιώς μιλούσαν για πρωτόγνωρο ενδιαφέρον ανά την Ελλάδα, που, όμως, δυσκολεύει το έργο κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μετά τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας και του Δημήτρη Καιρίδη στον Βόρειο Τομέα, αντιστοίχως, και με δεδομένη την ποσόστωση για τις γυναίκες, από αμφότερες τις περιοχές θα πρέπει να «κοπεί» ένας άνδρας υποψήφιος από όσους έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αυτό, πάντως, υπογραμμίζεται ότι δεν αφορά τους νυν βουλευτές της Ν.Δ. που θα είναι και πάλι υποψήφιοι.

Η εικόνα είναι περίπου ότι τα ψηφοδέλτια δεν έχουν κλείσει μεν, αλλά από πλευράς ανδρών φαίνεται να έχουν πιάσει «ταβάνι». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για παράδειγμα, στις οκταεδρικές, η αναλογία είναι πέντε άνδρες, τρεις γυναίκες. Οι τελευταίες προτάσεις για πρόσωπα έχουν, πάντως, κατατεθεί στον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος έχει αναλάβει και τις αποφάσεις σε σχέση με πρώην βουλευτές της Ν.Δ. που δεν θα είναι υποψήφιοι (όπως ο Γιάννης Παπαθανασίου). Την ίδια ώρα, στην εξίσωση των ψηφοδελτίων προφανώς προστίθεται και ο παράγοντας της ανανέωσης μέσω νέων προσώπων που θα σηματοδοτούν και το άνοιγμα της Ν.Δ. πέραν των κομματικών τειχών, αλλά και με πρόσωπα που θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να είναι μέλη της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Προφανώς δεν ήταν τυχαία η απόφαση που ανακοινώθηκε προ ημερών να εμφανιστούν στις εθνικές λίστες υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη του σταυρού στις ευρωεκλογές αλλά δεν εξελέγησαν. Ούτε ήταν τυχαίες οι επιλογές των περιοχών, καθώς τοποθετήθηκαν όπου εκτιμάται ότι η Ν.Δ. θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές και άρα ότι μπορούν να εκλεγούν (όπως ο Γιώργος Αμυράς, που θα είναι υποψήφιος στα Ιωάννινα και η προερχόμενη από το Μητρώο Στελεχών Τόνια Αράχωβα στην Αιτωλοακαρνανία). Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει και πάλι από σήμερα στοχευμένες περιοδείες, ξεκινώντας από τα Δωδεκάνησα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, αλλά και το Καστελλόριζο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή