ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στην Αγκυρα

Αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στην Αγκυρα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις επόμενες διπλωματικές τους κινήσεις προς την Τουρκία, καθώς μοιράζονται την ανησυχία της Αθήνας για την επιθετικότητα της γείτονος στην Κύπρο αλλά και το Αιγαίο. Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μοιράστηκε τις ανησυχίες του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων μετά την αποστολή του γεωτρύπανου Πορθητής στην Κυπριακή ΑΟΖ, και κυρίως για το ενδεχόμενο συνέχισής τους στην περιοχή του Καστελόριζου και το Αιγαίο.

Στις συναντήσεις που είχε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και με τον υπουργό Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν, ζήτησε την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή για την σταθεροποίηση της κατάστασης, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε όλες τις ελληνικές βάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η έμφαση του κ. Αποστολάκη δόθηκε στην ανάγκη διπλωματικής αποτροπής μίας περαιτέρω κλιμάκωσης που θα έφερνε την Ελλάδα ενώπιον ενός αδιεξόδου, καθώς διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αγνοήσει μία Τουρκική γεώτρηση στο Αιγαίο. Σε ερώτηση για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε ότι είναι παρόμοια με εκείνη της Ρωσίας στο ναυτικό επεισόδιο των Φιλιππίνων εναντίον των ΗΠΑ, αν και τόνισε ότι δεν θα συνέδεε τα δύο. Έδωσε πάντως σαφές στίγμα των αμερικανικών προθέσεων, τονίζοντας ότι «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές πράξεις δεν θα μας αποτρέψουν από το να πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας».

Η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας έχει σκληρύνει και στο ζήτημα των πυραύλων S400. O Αμερικανός υπουργός έστειλε μία επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο οποίο περιγράφει τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ αν οι Τούρκοι προχωρήσουν στην αγορά των S400. Όπως δήλωσε πριν την συνάντηση με τον κ. Αποστολάκη, σε αυτή παρουσιάζει την εξαιρετικά ελκυστική, όπως είπε, προσφορά των ΗΠΑ για τους αμερικανικούς Patriot.

Παράλληλα, όμως, η επιστολή περιγράφει τα μέτρα απομάκρυνσης των Τούρκων πιλότων και προσωπικού που εκπαιδεύονται στα μαχητικά F35 από τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, στέλνοντας τελεσίγραφο ότι τα F35 δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τους πυραύλους S400.

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν τη συνέχιση του διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σάναχαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξή της στην προσπάθεια των Αμερικανών για την επέκταση της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.

Όπως είχε δηλώσει η διευθύντρια του γραφείου Ανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών Γιούρι Κιμ, «λαμβάνουμε κάθε μέτρο για να διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν σε μία σύγκρουση… Μας συμφέρει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν σε μία διένεξη. Γι’ αυτό και είμαστε τόσο υποστηρικτικοί στα μέτρα που λαμβάνει κάθε ελληνική κυβέρνηση… να συνομιλεί με την Άγκυρα. Κι επίσης πιέζουμε τους Τούρκους να συνομιλούν με τους Έλληνες με έναν ειλικρινή και ουσιώδη τρόπο». Ανέφερε δε το παράδειγμα του κ. Αποστολάκη ως κεντρικού σε αυτές τις προσπάθειες, οι οποίες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχισθούν.