Ανησυχίες ΝΔ για την επόμενη ημέρα

Ανησυχίες ΝΔ για την επόμενη ημέρα

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στον τρίτο όροφο της Πειραιώς η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Εξάλλου, πολλά από τα «καμπανάκια» της έκθεσης, ειδικά ως προς την κυβερνητική αβελτηρία στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις είχε επισημάνει δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ψέγοντας ταυτόχρονα τους δανειστές ότι έκαναν τα «στραβά μάτια», δεχόμενοι αντ’ αυτών την υπερφορολόγηση και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών στον ΣΕΤΕ έμεινε μόνο σε αυτή τη διαπίστωση και ζήτησε ισχυρή εντολή για να έχει ελευθερία κινήσεων.

Εμμέσως πλην σαφώς, υπέδειξε την εκτίμησή του ότι μια κυβέρνηση που θα έχει αυτοδυναμία και ευρεία εντολή για μεταρρυθμίσεις, προφανώς μπορεί να εμφανιστεί με άλλον «αέρα» στους δανειστές και να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα. Στη Ν.Δ. επιμένουν ότι το πρόγραμμά τους είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα για να εφαρμοστεί. Με απλά λόγια, εκτιμούν ότι η δυναμική που θα προσδώσει στην οικονομία μία νίκη της Ν.Δ., θα μπορέσει να υπερκεράσει το επιπλέον κόστος των προεκλογικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουν ακόμα ότι κανένα από τα επιδόματα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακυρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε προϋπολογισμένη μείωση φόρων και να επεκτείνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι στην Πειραιώς δεν υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για την επόμενη μέρα. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μια μετριοπαθή και χαμηλόφωνη καμπάνια, εξάλλου, δεν είναι μόνο επικοινωνιακή, καθώς όπως έδειξε η κάλπη, η κοινωνία δεν θέλει την όξυνση, αλλά θέλει να ακούσει όσα την αφορούν για την επόμενη μέρα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο μέχρι τέλους. Είναι απολύτως συνειδητή επιλογή και επειδή ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και αλαζονεία, αλλά απαιτεί δουλειά και προετοιμασία, καθώς η κυβέρνηση «ναρκοθετεί» συστηματικά την επόμενη μέρα, «σπεκουλάροντας» ταυτόχρονα για το τι θα κάνει η Ν.Δ.

Τα ζητήματα

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ήδη αναγνωρίζουν τις «νάρκες» της επόμενης μέρας και κάνουν προετοιμασία να τις διαχειριστούν. Για αρχή, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το σύνολο των δημοσίων φορέων, οργανισμών και υποδομών που βρίσκονται σε «τραγική κατάσταση», όπως λένε στην Πειραιώς. Νάρκη μεγατόνων θεωρείται η ΔΕΗ, η οποία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ουσιαστικά χρεοκοπημένη», όπως αναφέρουν στη Ν.Δ. Προς τούτο σημείωναν ότι η ΔΕΗ σήμερα δεν έχει κολόνες για να επεκτείνει το ρεύμα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων που πρέπει να ηλεκτροδοτηθούν. Δεδομένου, μάλιστα, ότι προχωράει στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της χωρίς να ορίζει καν ελάχιστο τίμημα, στην Πειραιώς αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν χάσει τον μισό της τζίρο διατηρώντας τα κόστη και υπογραμμίζουν ότι η πολιτική τής κυβέρνησης οδηγεί «νομοτελειακά» σε αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος για τους καταναλωτές. «Απελπιστική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η εικόνα σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ και τον στόλο των λεωφορείων είναι «τραγική.

Τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί αποτελούν ακόμη μία νάρκη για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν από το 35% στο 45% του συνόλου των δανείων. Η Ν.Δ. έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ζήτημα, με βασικό άξονα τη «δεύτερη ευκαιρία», αλλά και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Και επιμένει ότι οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ότι οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, των αποταμιευτών και των τραπεζών).

Ετερη νάρκη είναι οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις για αναδρομικές αποδοχές που αφορούν ποσά 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία άφηνε τα θέματα να βαλτώνουν, λένε στην Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι η Ν.Δ. θα σεβαστεί τις αποφάσεις, αλλά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, καθώς τα αναδρομικά αποτελούν εν δυνάμει δημοσιονομική βόμβα.

«Πρωθυπουργικές κινήσεις»

Πάντως, ήδη οι κινήσεις που επέλεξε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης τις προηγούμενες μέρες μοιάζουν «πρωθυπουργικές». Η συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους 13 νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες – συμπεριλαμβανομένου του Σταύρου Αρναουτάκη που στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη Ν.Δ.– όπου τους ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετήσει Συμβούλιο Περιφερειαρχών, το οποίο θα συνεδριάζει ανά δίμηνο υπό τον πρωθυπουργό, δείχνουν ότι ο ίδιος έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση.

Εξάλλου, αυτό φάνηκε και από την πρώτη του επίσκεψη της εβδομάδας. Αυτή δεν έγινε τυχαία στο Κερατσίνι –δήμο τον οποίο δεν κέρδισε η Ν.Δ– όπου ο κ. Μητσοτάκης άρχισε τις επαφές με συνάντηση με τον στηριχθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχο Νίκο Βρετάκο. Το μήνυμα δεν ήταν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικεί την πρωθυπουργία: ήταν ήδη πρωθυπουργικό, καθώς ήθελε να δώσει στίγμα ενότητας στην επόμενη φάση, χωρίς αλαζονεία και ρεβανσισμούς. Το ίδιο κλίμα εξέπεμψε και η συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Οχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις τριπλές κάλπες, αλλά και επειδή εξέπεμψε μήνυμα μετάβασης στην επόμενη φάση –την κυβερνητική– αφού, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε ένα εύρος θεμάτων, από την οικονομία, μέχρι την εξωτερική πολιτική και τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ. 

Συσκέψεις για φορείς και οργανισμούς 

Από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών στην Πειραιώς έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών. Πριν καν «κλειδώσουν» τα ονόματα των υπουργών –ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται να έχει αποφασίσει για τα βασικά υπουργεία– καταρτίζονται λίστες με ανθρώπους-κλειδιά που θα κληθούν να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» στα υπουργεία, αλλά και σε φορείς και οργανισμούς, καθώς η σημερινή εικόνα είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι η μετάβαση του κρατικού μηχανισμού πρέπει να γίνει γρήγορα για να μπορούν τα πράγματα να «τρέξουν» με μεγάλη ταχύτητα από την αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις μέρες μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στο εμβληματικό νομοσχέδιο –το πρώτο που, όπως έγραψε η «Κ», αναμένεται να καταθέσει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση– και αφορά την αναδιοργάνωση της δομής της κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση της δομής του πρωθυπουργικού γραφείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή