ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος η ισχυρή κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Στόχος η ισχυρή κυβέρνηση

Τον σχηματισμό «ισχυρής, σταθερής κυβέρνησης, η οποία να εφαρμόσει διαφορετική οικονομική πολιτική» προβάλλει ως βασική προτεραιότητά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», η οποία έκανε γενικότερο αφιέρωμα στις επικείμενες εθνικές εκλογές και τη διαφαινόμενη άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, επεσήμανε ότι «με χαμηλούς φόρους, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα επιτύχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη σημερινή κυβέρνηση». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιδίωξή του για οικονομία με «λιγότερο κράτος, περισσότερες επενδύσεις και νέες υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας», ενώ τόνισε ότι τα υψηλά πλεονάσματα «φρενάρουν» την ανάπτυξη.

Οπως είπε, «υπάρχουν δύο δρόμοι για τη μείωση του χρέους, ο πρώτος είναι τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αυτόν τον δρόμο πορεύτηκε ο Τσίπρας. Ο άλλος δρόμος είναι η επίτευξη μεγάλων ποσοστών ανάπτυξης, κι αυτόν τον δρόμο θέλουμε εμείς να διαβούμε. Ως πρωθυπουργός, θα επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος και, όταν οι δανειστείς μας δουν ότι η πολιτική οικονομικής ανάπτυξης σημειώσει επιτυχία, μπορούμε να μιλήσουμε και για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, ενώ ανέφερε πως θα αναμορφώσει τη φορολογική πολιτική, ώστε να είναι φιλική προς τις επενδύσεις. «Θα μειώσουμε μέσα σε δύο χρόνια τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων από 28% στο 20% και θα φορολογήσουμε τα κέρδη από τα μερίσματα με 5% αντί ποσοστού 10%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ξεχώρισε τον τουρισμό, την ενέργεια, την υγεία, τις μεταφορές και τα logistics ως τους βασικούς τομείς που κρύβουν επενδυτικές ευκαιρίες. Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ότι, σε συνεργασία με τους δανειστές, «θα προωθήσουμε γρήγορα και με συνέπεια τα συμφωνημένα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, επειδή είναι ισχυρό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας».

Περιοδείες

Μετά την Κω και την Κάλυμνο, αλλά και τη στάση στο Καστελλόριζο, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες. Σήμερα θα βρεθεί στην Πάτρα, όπου η Ν.Δ. διοργανώνει την πρώτη θεματική εκδήλωσή της για την προεκλογική περίοδο. Η εκδήλωση θα έχει ως τίτλο «Ισχυρή ανάπτυξη για μια αυτοδύναμη Ελλάδα» και θα την παρακολουθήσει εξειδικευμένο κοινό, κατά κύριο λόγο αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. Σκοπός αυτών των θεματικών εκδηλώσεων είναι η δημιουργία στοχευμένων συζητήσεων επί των πολιτικών που προτείνει η Ν.Δ. για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες, αυτή τη φορά στην Ηλεία. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες παρουσιάστηκε το δεύτερο προεκλογικό σποτ της Ν.Δ., το οποίο είναι επικεντρωμένο στην ανάγκη παλιννόστησης των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης.