Τεχνάσματα και παροχές στη μεσαία τάξη

Τεχνάσματα και παροχές στη μεσαία τάξη

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ύστατη προσπάθεια περιορισμού της ήττας ξεκίνησε από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, με την έναρξη ουσιαστικά της προεκλογικής περιόδου, προχωρώντας σε νέα παροχολογία με το βλέμμα αυτή τη φορά στη μεσαία τάξη, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να μιλήσει σε εκείνους που του γύρισαν την πλάτη στις πρόσφατες εκλογές, δηλαδή στα μεσαία στρώματα, που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά και τελικά από «μεσαίοι» φτωχοποιήθηκαν, ανακοίνωσε νέες παροχές για την επόμενη τετραετία 2019-2023.

Είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε άλλη επιλογή από την αλλαγή πλεύσης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η κυβέρνηση εστίασε αφενός στην επιδοματική πολιτική και αφετέρου στην αντιπαράθεση των «πολλών» με τις «ελίτ» και τελικά συνετρίβη. Η στροφή στην επικοινωνιακή πολιτική σηματοδοτήθηκε ακόμα και από την αλλαγή συνθήματος, όπου η «Ελλάδα των πολλών» αντικαταστάθηκε με το σύνθημα «Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας», ενώ ήταν εμφανής ακόμα και στον τρόπο παρουσίασης, καθώς για πρώτη φορά εκδήλωση δεν ήταν κομμένη και ραμμένη πάνω στον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στα υπόλοιπα στελέχη που θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο σε όλη την προεκλογική εκστρατεία: τον κ. Αλέξη Χαρίτση, που άνοιξε την εκδήλωση, την κ. Εφη Αχτσιόγλου, τους κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νάσο Ηλιόπουλο και Δημήτρη Τζανακόπουλο και την «καλύτερη μεταγραφή της κυβέρνησης», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

O πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη «μεταμνημονιακή» τετραετία μέχρι το 2023, όπου κεντρικό ρόλο είχε η μεσαία τάξη. Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση «στην εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, νέες δουλειές με περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς, περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και συνέχιση μεγάλων θεσμικών τομών στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε συνολικά σε τέσσερις πυλώνες: 1. Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 2. Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς. 3. Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. 4. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία.

Αναδρομή στο παρελθόν

Από το μενού, πάντως, δεν έλειψε και η αναδρομή στο παρελθόν, καθώς σε κάθε πυλώνα έγινε εκτενής αναφορά στο τι παρέλαβε η κυβέρνηση το 2015, ενώ ακολούθως υπήρχε αναλυτική αναφορά στο τι κατάφερε να κάνει η ίδια και ποιες είναι οι δεσμεύσεις για το μέλλον. Εμπειρο κομματικό στέλεχος σημείωνε στην «Κ» πως η παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής αποτελεί την αρχή μιας σκληρής «προγραμματικής αντιπαράθεσης» με το σχέδιο της Ν.Δ. που θα ακολουθήσει τις επόμενες 28 ημέρες, μέχρι και τις εκλογές. Πέραν της αναλυτικής παρουσίασης του προγράμματος, ο πρωθυπουργός επικέντρωσε την ομιλία του στις 12 πιο βασικές δεσμεύσεις «για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών». Οπως προαναφέρθηκε, κομβικό ρόλο στις παρουσιάσεις όλων των στελεχών του κόμματος και του ίδιου του πρωθυπουργού είχε η μεσαία τάξη, που θεωρείται πως έκρινε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπέρ της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε πως «κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή», εννοώντας τα μεσαία εισοδήματα, σημειώνοντας πως «αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Την κόπωσή τους, τον θυμό τους, τη δυσαρέσκειά τους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χαρίτσης, που είχε κεντρικό ρόλο στην παρουσίαση. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών εστίασε στους μεσαίους, λέγοντας πως «επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (2010-2014) 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις διέκοψαν δραστηριότητα, απολέσθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας, ενώ εκτοξεύθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφήνοντας εκτεθειμένη τη μεσαία τάξη στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό (ποσοστό ρεκόρ 36%)».

Τεχνάσματα με τα μέτρα

Χαρακτηριστικό του νέου μπαράζ παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια προσέγγισης νέων κοινών, και δη των μεσαίων, είναι πως μεταξύ άλλων εξαγγέλθηκαν για την επόμενη 4ετία μέτρα, πολλά από τα οποία είναι χειρότερα από αυτά που η ίδια η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ή ψηφίσει στο παρελθόν και ακύρωσε μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου. «Η σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%», για παράδειγμα θα γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης προβλεπόταν να αφορά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, αντί των 20.000 που ανακοινώθηκε, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% είχε εξαγγελθεί το φθινόπωρο του 2018, «ξεχάστηκε» στη συνέχεια, για να επανέλθει χθες. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε και η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας. Τις παροχές συμπλήρωσαν «η αύξηση της εθνικής σύνταξης για την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων», οι «μόνιμοι διορισμοί 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας», η «δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021», αλλά και οι «νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, και η επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή