Με το καλημέρα οι αποφάσεις για το Ελληνικό

Με το καλημέρα οι αποφάσεις για το Ελληνικό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή εντολή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά «γρήγορα και αποτελεσματικά», ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα, ο οποίος προανήγγειλε ότι την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του θα ξεμπλοκαριστεί η επένδυση στο Ελληνικό. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ. θα είναι το «ισχυρή ανάπτυξη, που σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα». Εδωσε, μάλιστα, μια σειρά από παραδείγματα των παρεμβάσεων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνησή του μετά τις 7 Ιουλίου.

Αναφερόμενος στην προσέλκυση επενδύσεων είπε ότι θα γίνει με τέσσερις σαφείς τρόπους: Πρώτον, «με μείωση των φόρων ώστε να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα». Δεύτερον, «με την απελευθέρωση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας», τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευσή του. Μάλιστα, επί τούτω υπογράμμισε ότι οι αδειοδοτήσεις θα έχουν ρητές προθεσμίες και θα επιβλέπονται απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο. Αφού αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της επένδυσης, της τάξης των 7 δισ. ευρώ, στο Ελληνικό, πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν, «θα υπογραφούν την πρώτη κιόλας εβδομάδα, εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας». Τρίτον, είπε ότι «το κράτος θα σταματήσει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης», φέρνοντας ως παράδειγμα αποφάσεις όπως η ανακήρυξη μέρους του Ελληνικού ως δασικής έκτασης, ή του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου. Και, τέταρτον, με αποκατάσταση της ρευστότητας η οποία, όπως ανέφερε, «θα αποκατασταθεί μαζί με την εμπιστοσύνη στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε τέσσερις φορολογικές δέσμες. Πρώτον, τη διατήρηση του αφορολογήτου. «Καταργούμε τη μείωση που μόνος του ψήφισε –και υποκριτικά ξεψήφισε προεκλογικά– ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε. Δεύτερον, μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και 2.000 ενίσχυση στα νέα ζευγάρια για κάθε νεογέννητο. Τρίτον, μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 20%, αλλά και των συντελεστών ΦΠΑ. Τέταρτον, οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% «για όλους τους Ελληνες – και παντού στη χώρα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι η επόμενη ημέρα κρύβει παγίδες, αναφερόμενος στη σχεδόν χρεοκοπημένη ΔΕΗ και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης γνωστό ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στον νομό Αχαΐας, με σκοπό, όπως είπε, να βαφτεί «μπλε» και αυτή η εκλογική περιφέρεια, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα. Ζήτησε επίσης από τα στελέχη της Ν.Δ. να μην εφησυχάζουν ώς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ενώ υπογράμμισε ότι παρά την πάγια συναινετική στάση του, ζητεί την ισχυρή εντολή καθώς, όπως τόνισε, «σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένες ψήφους ούτε για πειράματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αύριο». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση και εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι προχθές, κατά την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος, «ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και απερχόμενος πρωθυπουργός επανέλαβε και πάλι όλα όσα οι πολίτες απέρριψαν παταγωδώς πριν από δύο μόλις εβδομάδες. Δεν είχε τίποτε καινούργιο να πει». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «μη έχοντας κάτι θετικό να επιδείξουν, να διαστρεβλώνουν τις δικές μας θέσεις». Σημειώνεται, τέλος, ότι νωρίτερα χθες στελέχη της Ν.Δ. σχολίαζαν ως «λίθοι, πλίνθοι, ξύλα, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα» το νέο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή