ΗΠΑ: Πιθανός αγοραστής των F-35 η Ελλάδα

ΗΠΑ: Πιθανός αγοραστής των F-35 η Ελλάδα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Πενταγώνου για το ενδιαφέρον που έχει δείξει η Ελλάδα σχετικά με τα πέμπτης γενιάς μαχητικά F-35 δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Τον Φεβρουάριο του 2017, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έστειλε στο Πεντάγωνο επισήμως μια επιστολή για να μάθει σχετικά με την τιμή και τη διαθεσιμότητα των F-35. 

Η επιστολή αυτή (Letter of Price and Availability) συνόδευε εκείνη για την αναβάθμιση των F-16, η οποία, όπως είναι γνωστό, είναι ήδη καθ’ οδόν. Με τη συγκεκριμένη κίνηση ουσιαστικά η Αθήνα ζητούσε την έναρξη μιας τεχνικής μελέτης για το σύνολο των προϋποθέσεων που θα πρέπει να υπάρχουν ώστε να πραγματοποιηθεί η προμήθεια αυτού του τύπου των αεροσκαφών. Την μελέτη, αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ, ανέλαβε να την καλύψει η αμερικανική πλευρά και, ανάλογα και με τη διαχείριση από την κατασκευάστρια εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν, μπορεί να είναι έτοιμη εντός του επόμενου έτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε προμήθεια μαχητικών F-35. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως συνδεδεμένο με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Η επιστολή ήταν ένα απαραίτητο βήμα το οποίο έπρεπε να γίνει, ώστε, στην περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει στο μέλλον να προχωρήσει στην προμήθεια F-35, να έχει μπροστά της και την απαραίτητη μελέτη. Το θέμα αναζωπυρώθηκε χθες, καθώς ο αντιναύαρχος Ματάιας Γουίντερ, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35, υπογράμμισε ότι «Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές». Οι χώρες αυτές έρχονται μετά τη Φινλανδία, την Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν, ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο κ. Γουίντερ έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα στην ίδια ομάδα χωρών με τη Σιγκαπούρη, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία για ακόμα μία φορά τον περασμένο Απρίλιο. Κάτι που σημαίνει ότι είναι ενταγμένη σε μια συγκεκριμένη «ταχύτητα», αναλογικά με το υφιστάμενο ενδιαφέρον.

Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν πολύ καλά τη δημοσιονομική στενωπό την οποία διέρχεται η Αθήνα, ήδη από τις διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 από τα μαχητικά F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Οι δηλώσεις του κ. Γουίντερ συνδέονται σίγουρα και με τις πρόσφατες συζητήσεις ανάμεσα στο Πεντάγωνο και τη Λόκχιντ Μάρτιν για τη μείωση της τιμής του F-35, προκειμένου να γίνει προσιτό σε μεγαλύτερο εύρος χρηστών. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε έκπτωση 8,8% επί της τρέχουσας τιμής του F-35, ωστόσο εκτιμάται ότι συν τω χρόνω, ανάλογα με την εμπορική επιτυχία του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους, το συνολικό κόστος θα μειωθεί συνολικά.

Για την Αθήνα ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ακόμη πολύ μακριά, αφενός λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, αφετέρου λόγω των σημαντικών μετατροπών που θα πρέπει να υποστούν οι δομές της Π.Α., προκειμένου να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποστήριξης και συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους. Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, είναι απολύτως σαφές ότι ακόμα και αν η Αθήνα συζητούσε για μια τέτοια προμήθεια, αυτή θα αφορούσε μία μοίρα (15-20) αεροσκαφών, σε ένα βάθος χρόνου το οποίο οπωσδήποτε θα άγγιζε τη δεκαετία.

99 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Σε μπαράζ παραβιάσεων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά προχώρησαν χθες μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας. Νωρίς το πρωί, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από την Κίναρο, ενώ το απόγευμα, μεταξύ 18.05 και 18.21, μαχητικά του ίδιου τύπου πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Αρκιούς και τους Λειψούς. Ολες οι υπερπτήσεις καταγράφηκαν σε μεγάλο ύψος (μεταξύ 22.000 και 27.000 ποδών), ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από κατοικημένα νησιά, μια τακτική που επαναλαμβάνεται ολοένα και συχνότερα. Συνολικά καταγράφηκαν 99 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, εκ των οποίων οι 46 από τα μαχητικά και οι 53 από τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235. Μία από αυτές τις παραβιάσεις εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Η αυξημένη τουρκική νευρικότητα στο Αιγαίο αποδίδεται εν πολλοίς στη μεγάλη άσκηση που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες το πολεμικό ναυτικό (Π.Ν.). Η «Καταιγίδα» αποτελεί την ετήσια μεγαλύτερη άσκηση του Π.Ν., στην οποία συμμετέχει σχεδόν το σύνολο του στόλου, με υποστήριξη από την πολεμική αεροπορία αλλά και μέσα του στρατού ξηράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή