Ερντογάν: Οι S-400 θα παραδοθούν τον επόμενο μήνα

Ερντογάν: Οι S-400 θα παραδοθούν τον επόμενο μήνα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει το αντιπυραυλικό ρωσικό σύστημα S-400, διαμήνυσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, του AKΡ.

«Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει τους S-400, λέω ότι τους έχει ήδη αγοράσει. Είναι τελειωμένη συμφωνία», επέμεινε και τόνισε ότι το σύστημα θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ωστόσο ότι ελπίζει να επιλυθεί το πρόβλημα με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 μέσω της διπλωματίας και πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από όσους ευθύνονται όταν η χώρα του αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αυτών. Πριν μία ημέρα, με διακομματικό ψήφισμα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έστειλε με σαφή τρόπο το μήνυμα στην Τουρκία ότι «το Κογκρέσο δεν σκοπεύει να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 και προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες».

Όπως άλλωστε υπενθυμίζεται στην κοινή ανακοίνωση, ο νόμος για την «Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) προβλέπει την επιβολή κυρώσεων «σε οποιοδήποτε πρόσωπο διεξάγει σημαντική συναλλαγή με τους ρωσικούς τομείς άμυνας ή πληροφοριών».

Την ίδια ώρα, Οι ΗΠΑ και η Πολωνία υπέγραψαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την αμυντική συνεργασία τους και ο Τραμπ ανακοίνωσε την αγορά περίπου 30 μαχητικών F-35 νέας γενιάς από την Πολωνία, ενώ υποδεχόταν στον Λευκό Οίκο τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή