Εμπόριο ελπίδας έως το 2022

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανερυθρίαστη επίδειξη ρουσφετολογικών πρακτικών επιδόθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, τάζοντας διορισμούς για το 2020 και το 2021 και αναβαθμίζοντας σε πολυτεχνεία σχολές που προ ολίγων ημερών ήταν ΤΕΙ και παρέμειναν στα… αζήτητα από τα πολυτεχνεία της χώρας. Και αυτά, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των πολυτεχνείων και των επιστημονικών φορέων, όπως το ΤΕΕ. Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα προς στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας για εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου, ώστε να εξακολουθήσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών. Η εξαίρεση αφορά τους 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή για το σχολικό έτος 2019-2020, και 10.500 εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης για τα έτη 2020-2021 και 2021-2022.

Ο προεκλογικός χαρακτήρας της κίνησης ενισχύεται από το γεγονός ότι ο προγραμματισμός του αριθμού των διορισμών προκύπτει αφού γίνουν οι αιτήσεις των συνταξιοδοτήσεων και καταγραφούν οι κενές οργανικές θέσεις. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για φέτος, εύλογα δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το 2020 και το 2021. Ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη διάσταση. «Η κυβέρνηση κατήργησε τον υπεύθυνο των ολοήμερων σχολείων, ενώ περιόρισε τις ώρες του ολοήμερου Δημοτικού με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Με τον τρόπο αυτό “χάθηκαν” περί τις 9.000 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Τώρα, προεκλογικά υπόσχεται διορισμούς», παρατήρησε στην «Κ» ο πρώην περιφερειακός διευθυντής Αττικής Ιωάννης Κουμέντος.

Παράλληλα, χθες, ανακοινώθηκε ότι υπεγράφησαν από τον υπουργό Παιδείας οι αποφάσεις για τον ορισμό της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών έντεκα τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε δέκα ακαδημαϊκά εξάμηνα, όπως ισχύει με τα πολυτεχνεία. Πρόκειται για τα Τμήματα Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών, Βιοϊατρικής, Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Πληροφορικής και Η/Υ, Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, Πολιτικών Μηχανικών (του ΠΑΔΑ) και των Η/Υ, Ηλεκτρονικών, Μηχανολόγων (του Μεσογειακού).

Τα τμήματα έχουν ως βάση ΤΕΙ (το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο και τώρα είναι το… ΤΕΙ Κρήτης), και απαιτείται η αξιολόγησή τους από επιτροπή για να γίνουν πενταετή, ωστόσο χθες ο κ. Γαβρόγλου έσπευσε να «κατοχυρώσει» προεκλογικά το πρώτο βήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή