Τουρκικές υπερπτήσεις στο Καστελλόριζο

Τουρκικές υπερπτήσεις στο Καστελλόριζο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μπαράζ παραβιάσεων, αερομαχιών και έντονης τουρκικής κινητικότητας πάνω από το Αιγαίο ολοκληρώθηκε χθες η «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019», ετήσια μεγάλης κλίμακας άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με συμμετοχή μονάδων από τον Στρατό Ξηράς (Σ.Ξ.) και την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες περί τη 01.30, στην Π.Α. σήμανε συναγερμός, καθώς ένα τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN-235 πέταξε στα νότια της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα να απογειωθούν άμεσα τα F-16 που βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο. Η έξαρση των εναέριων παραβιάσεων κατά τη διάρκεια μεγάλων ασκήσεων όπως η «Καταιγίδα» δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο, αν και φέτος καταγράφηκαν αριθμοί πολύ αυξημένοι. Χθες, όπου εκτελέστηκε και σενάριο αποβατικής άσκησης στη Σάμο, παρουσία, μάλιστα, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, του Α/ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου και του αρχηγού ΓΕΝ Νίκου Τσούνη, η δραστηριότητα των Τούρκων στο Ανατολικό Αιγαίο εντάθηκε. Εως τις 2 το μεσημέρι τον εναέριο χώρο παραβίαζαν μόνο CN-235, εν συνεχεία άρχισε μαζική είσοδος τουρκικών μαχητικών. Δύο από αυτά πέταξαν στις 17.49 πάνω από το Καστελλόριζο. Τελικά καταγράφηκαν 95 παραβιάσεις (οι περισσότερες από τα CN-235), εκ των οποίων τρεις κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες. «Αυτή η αποβατική ενέργεια είναι ένα κομμάτι της ασκήσεως το οποίο αναδεικνύει τη διακλαδικότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, διότι πρέπει να εκτελεστούν πολύ συντονισμένες ενέργειες. Είναι από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις, στην οποία υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ και των τριών Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος, στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι για «άλλη μία φορά οι Ενοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν ότι είναι ικανές, είναι παρούσες και εγγυώνται την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ελλάδας».

Χθες, συνεδρίασε στην Αγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το υπουργικό συμβούλιο, με θέμα τους S-400, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αγκυρα χρησιμοποιεί τη συνήθη ρητορική περί συνωμοσίας των μεγάλων δυνάμεων εναντίον της Τουρκίας, αξιοποιώντας και τα ελληνοτουρκικά. Σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας και υποψήφιος για τον δήμο Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι «κατά την εκλογική περίοδο το πολιτικό κλίμα εντείνεται, το έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Το κλίμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα δεδομένο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Γι’ αυτό και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κάθε είδους πρόβλημα μπορούμε να το επιλύσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και μένοντας πιστοί στο διεθνές δίκαιο». Και πρόσθεσε ότι «ίσως να υπάρχουν κάποιοι από το εξωτερικό που θα θελήσουν να μας προκαλέσουν και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους. Οταν από το εξωτερικό εμπλέκονται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τότε όλα πάνε στραβά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή